Herkes bembeyaz dişlere, sağlıklı diş etlerine sahip olmak ister. Bu yolda da çeşitli yollara başvurulur.
Öncelikle kullanılan macun ve diş fırçası seçimi.
Diş fırçamız nasıl olmalı?
Sert kıllı olması daha iyi beyazlatma mı sağlar?
Bu sorunun cevabı tabi ki HAYIR.
Diş beyazlığının diş fırçanızın yumuşaklığı ya da sertliği ile bir alakası yoktur. Sert kıllı bir fırça ile agresif bir şekilde fırçalama yapmak dişlerde aşınmalara, hassasiyete neden olur.
Diş macunu reklamlarında gördüğümüz gibi macunu tüm fırçanın yüzeyini kaplayacak şekilde koymak macun israfından başka bir şey değildir. Diş macununu leblebi büyüklüğünde koymak yeterli olacaktır.
Peki, kaçınız diş fırçası kuru bir şekilde macunu koyup fırçalamaya başlıyor?
Evet, aslında doğrusu tam olarak bu şekilde. Diş fırçalamaya başlamadan önce fırçanın kıllarının mümkün olduğunca kuru olması gerekir. Diş fırçanıza macun koyduktan sonra ıslatmak macunun seyrelmesine ve yeterli temizlik yapılmamasına neden olur.
Diş çürüğü nezleden sonra dünyada en yaygın olarak görülen 2. bir bulaşıcı hastalıktır!
Diş çürüğü, karyojenik plak bakterilerinin karbonhidratları fermente etmesiyle oluşan organik asitlerin, dişin mineralize yapılarını parçalanmasıyla ortaya çıkan enfeksiyöz ve bulaşıcı bir hastalıktır.
Genellikle karbonhidratlı yiyeceklerin diş yüzeyinde uzun süre kalmasıyla oluşur. Ağızda var olan bakteriler bu gıda artıkları ile beslenir ve bu mikroorganizmalar yardımıyla zamanla çürüğe uygun bir ortam oluşur. Bir süre sonra bu ortam dişin sert dokularında yıkıma sebep olur.
Kocaman ve ağrılı bir çürük dişe sahip olmasanız bile, dişlerinizde çürükler mevcut olabilir.
Bebeklerinizin mamasının tadına, sıcaklığına bakarken farklı kaşık kullanmak, onları öperken bilinçli davranmak çocuğunuzun diş çürüğü yapan mikroorganizmalarla tanışmasını geciktirebilirsiniz.
Diş etlerinizde kanama olması var olan bir enflamasyonun belirtisidir!
Diş etlerinde var olan inflamasyon; diş eti renginde, kıvamında, sıkılığında değişikliğine neden olur. Diş etlerinde hassasiyet olur ve hastalar diş eti kanaması hassasiyet nedeni ile diş fırçalamaktan kaçınır var olan iltihabın kronikleşmesine neden olur. Diş eti kanaması ve diş etlerinde hassasiyet olması durumunda diş hekiminize başvurmanız ve günde en az iki kere dişlerinizi fırçalamanız gerekir.
Diş macunlarının içeriğinde bulunan flor çürük yapıcı bakterilerle savaşır!
Sürekli gündemde olan bir diğer konuda FLORÜR.
Florür, diş minesini ağızda oluşan asitlere karşı dirençli hale getirir, ağızda çürük yapıcı özellikteki bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Diş minesinin kristal yapısında meydana gelen bozulmayı önler, yeniden onarılmasını kolaylaştırır. Kısacası flor, insan vücudu için yaşamsal değeri olan yedi eser elementten biridir.
Her diş ağrısında antibiyotik kullanılmaz!
Antibiyotik kullanılması ile sorun geçmiş gibi görünse de dişteki iltihap iyileşmez. İltihabın drene edilmesi gerekir. Diş ağrısı, apse durumunda diş hekimine başvurmak nedenini öğrenmek ve gerekli tedaviyi yaptırmak gerekir.
Herkese sağlıklı gülüşler diliyorum.