Sonbahar mevsimi bitmek üzere…
Kışa hafiften geçişler başlıyor ve bununla birlikte değişen hava şartları çocuklar üzerinde de bir hayli etkiler oluşturmaya başlayacak. Bugün sizlerle küçük ama hiç de hafife alınmaması gereken bir etkiden söz edeceğiz. ORTA KULAK İLTİHABI.
Orta kulak iltihabının diğer adı nedir?
Orta kulak iltihabının tıbbi adı otitis mediadır.
Her ne kadar kendisi küçük bir hastalık gibi görünse de; ileri yaşlarda karşımıza tekrardan çıkarak kendini hatırlatan, annemizin, babamızın ve büyük bir çoğunluğun çocuklukta yaşayabileceği hastalık olan orta kulak iltihabı nedir?
Orta kulak iltihabının en sık belirtisi nedir?
Orta kulak iltihabı çocuklarda sık görülen bir enfeksiyondur. En sık belirtisiyse kulak ağrısıdır. Tüm yaş grubu çocuklarda görülebilir. Belirtileri arasında baş ağrısı, burun tıkanıklığı, 38°C ve üstü ateş, denge kaybı, iştah kaybı, rahatsızlık ve söylenme, sesleri duymada veya yanıt vermede sorun, uyku problemleri, muayenede bazen denk gelinebilen orta kulakta sıvı toplanması ve bunun sonucunda oluşabilecek kulak akıntısı gözlenebilir. Bebeklerdeyse bu belirtiler aşırı huzursuzluk, kulağını çekme, emmede azalma, ateş, şiddetli ağlama krizleri olarak kendini gösterebilir. Bazı durumlardaysa ateş ilk belirti olabilir.
Orta kulak iltihabının nedenleri nelerdir?
Orta kulak enfeksiyonlarında riskli grupta olabilmenize sebep olabilecek bazı faktörler;
- Tekrarlayan orta kulak enfeksiyonu geçirmiş olmak
- Evde sigara içiliyor olması
- Geniz eti
- Uzun süre geçmeyen üst solunum yolu enfeksiyonu bulunması
- Biberon kullanımı
- Bahar nezlesi gibi alerjik durumlar
- Reflü
Orta kulak iltihabını nasıl önleyebilirsiniz?
Bu risklerin yanında alınabilecek önlemlerde bir o kadar önem taşımaktadır. Önemli önlem ve önerilerden bazıları;
- Bebekler anne sütü ile beslenmelidir çünkü anne sütü enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olur.
- Bebeğin beslenmesinin özellikle biberonla yapıldığı durumlarda, bebek dik pozisyonda tutulmalıdır.
- Bebek yatarken bebeğin ağzına içecek verilmemeli ve bebeğin beşiğine biberon bırakılmamalıdır.
- Çocuklar sigara içilen bir ortama maruz kalmamalı, soğuk algınlığı ve solunum yolunda enfeksiyonları olan kişilerden uzak durmalıdır. Çünkü bu enfeksiyonlar çok çabuk bulaş olabilmektedir. Bunlara ek olarak mevsimsel grip aşıları ile diğer bakteriyel aşılar yapılmalıdır.
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeli, uygun tedavi uygun zaman aralığında yapılmalıdır. Tedavi olarak ise genelde antibiyotik ve serum fizyolojik damlalar kullanılmaktadır.
Orta kulak iltihabı ileride kendini nasıl gösterir?
Sürekli tekrarlanan orta kulak iltihabı ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar arasında öncelikle işitme bozukluğu bulunur. Normal şartlarda orta kulak iltihabında gelip giden hafif işitme kaybı oldukça yaygındır. Ancak enfeksiyon geçtikten sonra bu durum genellikle iyileşme gösterir. Orta kulak iltihabının veya orta kulaktaki sıvının sürekli tekrarlaması daha belirgin işitme kaybına neden olabilir. Eğer enfeksiyondan dolayı kulak zarında veya diğer orta kulak yapılarında bir miktar kalıcı hasar oluşursa kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir. Bu durum özellikle bebeklerde daha çok risklidir. Bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda işitme orta kulak iltihabına bağlı olarak geçici veya kalıcı olarak bozulursa; konuşma, sosyal ve gelişimsel becerilerde gecikmeler gözlemlenebilir.
Önceden dikkate alınmayan bir durum hayatımızda kalıcı olarak dikkat çeken bir durum olabilir.
Simbians’ta yer alan diğer hastalıkları keşfedin.