Daha önce sizlere Prof. Dr. Çağhan Kızıl’ın zebra balıkları ile yaptığı çalışmaları duyurmuştuk. Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kızıl, şimdi de Alzheimer hastalığı riskini yüzde 71 oranında azaltabilen bir “koruyucu” genetik varyasyon keşfettiğini açıkladı. Bu bulgunun Alzheimer’ın gelişme riskini önemli ölçüde azalttığını ve tedavi için yeni ilaçların geliştirilmesine olanak sağlayabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Kızıl, sosyal medya üzerinden paylaştığı bu heyecan verici gelişmeyle ilgili, “Yeni çalışmamızda, insanlarda Alzheimer riskini %71 oranında düşüren bir alzheimere karşı koruyucu genetik varyasyonu ve bu varyasyonun etki mekanizmasını açığa çıkardık” dedi. Kızıl, bu keşfin Alzheimer’ın önlenmesi ve tedavisinde yeni çözümler sunabileceğini ve milyonlarca insanı bu hastalıktan koruyabileceğini vurguladı.
Araştırma, Columbia Tıp Fakültesi, Stanford Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve Mayo Clinic gibi dünyanın önde gelen kurumlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Çalışmanın odak noktası, Alzheimer riskini artıran APOE4 varyantına ek olarak koruyucu etki gösteren yeni bir varyasyonun keşfiydi. APOE proteininin kanda ve dokularda yağ taşımasının yanı sıra, hastalığın daha erken yaşta ve ağır bir seyirle ortaya çıkmasına yol açabildiği biliniyor.
Kızıl’ın bu buluşu, söz konusu varyasyonun Alzheimer’a karşı koruyucu bir etki taşıyabileceğini ve gelecekteki tedavi yöntemlerini etkileyebileceğini gösteriyor. Prof. Dr. Çağhan Kızıl’a başarılarının devamını diliyor ve bu önemli buluşun Alzheimer hastalığının tedavisinde yeni bir dönemin kapılarını aralamasını umut ediyoruz.
Simbians Platformu‘nda sizin daha iyi olmanız için içerikler üretiyorum. Platformumuza kayıt olarak hastalıkları ve yazarları takip edebilir ve kişisel sağlık duvarınızı oluşturabilirsiniz.