Rahim, kadın üreme sisteminin bir parçası olmakla birlikte bir bebeğin hamilelik süresince büyüdüğü yer olarak bilinmektedir. Karnın alt kısmında, mesane ve rektum arasında bulunarak, serviks ile vajinaya bağlı olan bölgedir. Rahmin iki tarafında yumurtalıklar bulunmaktadır. Bu yumurtalıklar, fallop tüpleri aracılığıyla rahme bağlanmaktadır. Rahim, kas dokusunun dış tabakası myometrium ve uterusun olarak iki katmana sahiptir. Endometrium ise rahimin iç tabaka veya astarıdır.
Rahim kanseri için kimler risk altındadır?
Rahim kanserinin çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Bu faktörler arasında obezite, polikistik over sendromu, lynch sendroumu olarak adlandırılan genetik bozukluk yer alabilir. Rahim kanseri risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir.
Yaş
Rahim kanseri, yaşlandıkça ortaya çıkabilir. Özellikle 50 yaşından sonra rahim kanseri ortaya çıkabilmektedir.
Yağlı beslenme rutini
Yağlı besinler tüketmek kanser riskinizi artırabilir. Aynı zamanda kalorisi yüksek olan besinler obeziteye neden olabilmektedir. Kilo alımı da rahim kanseri için bir risk faktörüdür.
Ailenin hastalık öyküsü
Bazı ebeveynlerde, kalıtsal genetik mutasyonları kişiye aktarabilir. Bu kalıtsal durum, kanser riskini içerebilmektedir.
Diyabet
Kanser için risk faktörü olarak kabul edilenlerden biri de diyabettir. Diyabet ve rahim kanseri arasında doğrudan bağlantı bulunmaktadır.
Obezite
Yağ dokusunu östrojene dönüştüren hormonlar, rahim kanseri riskini artırabilmektedir. Bu yüzden yağ dokusu miktarı yüksek olduğu durumlarda östrojen seviyesi de o kadar artacaktır.
Yumurtalık hastalıkları
Yumurtalık tümörü barındıran kişilerde yüksek yüksek östrojen seviyesinden dolayı, hormon değişiklikleri yaşanarak rahim kanseri riskini artırabilir.
Erken adet görme
12 yaşından önce adet dönemi başladıysa rahim kanseri riski yaratabilir. Bunun sebebi rahmin uzun yıllar östrojene maruz kalmasından kaynaklıdır.
Geç menopoz
50 yaşından sonra menopoz olursa risk artabilir. Erken adet görme de yaşandığı gibi rahmin östrojene daha uzun süre maruz kalmasından dolayı ortaya çıkabilir.
Uzun menstrüasyon süresi
Adetin başladığı veya bittiği süre önemli olmaktadır.
Hamile kalmamak
Hamile olmayan kişilerde östrojene maruz kalmanın artması sebebiyle daha yüksek rahim kanseri riski vardır.
Tamoksifen kullanımı
İnsanlar bu ilacı meme kanseri tedavisi için alabilirler. Rahimde östrojen gibi davranır ve rahim kanseri riskini artırabilir.
Rahim kanseri belirtileri nelerdir?
Rahim kanseri belirtileri, farklı kanser türlerinin belirtileriyle karıştırılabilir. Özellikle üreme organlarından kaynaklı hastalıklara benzer belirtilerle ortaya çıkabilir. Aniden ortaya çıkan bir ağrı, sızıntı veya kanama gibi durumlarla karşılaştığınızda, uzman doktordan bilgi almanı gerekmektedir. Doğru tedaviyi uygulanabilmesi için doğru bir teşhis önemli olmaktadır. Rahim kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Menopoz öncesi dinemler arasında vajinal kanama
- Menopoz sonrası lekelenme
- Karnın hemen altında, pelvikte alt karın ağrısı veya kramp
- Menopoz sonrası ince beyaz veya berrak vajinal akıntı
Rahim kanseri nasıl teşhis edilir?
Rahim kanseri riski taşıma durumlarında öncelikle uzman doktor muayenesinden geçilir. Doktor belirtileri, risk faktörlerini ve aile geçmişinde hastalıkları sorgular. Fiziksel veya pelvik muayene yaparak teşhis edilir.
Rahim kanseri nasıl tedavi edilir?
Rahim kanserine sahip olan kişilerin kanserin derecesi, türü ve genel sağlığına göre tedavi planı oluşturulabilir. Rahim kanseri tedavisi için süreçler şu şekilde açıklanabilir.
- Kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan kemoterapi
- Belirli kanser hücrelerini hedefleyerek çoğalmalarını durdurmak için ilaçları kullanan hedefe yönelik terapi
- Kanser hücrelerini yok etmek için hedefli radyasyon tedavisi
- Bağışıklık sisteminin kanserle savaşmasına yardımcı olan immünoterapi
- Hormon tedavisi, belirli tipteki rahim kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatmak için kullanılmaktadır.
Simbians’ta yer alan hastalıklar ve sağlık durumları hakkında daha fazla bilgi edinin.