Bu içerikte, gebelere uygulanan NST’nin (NON STRESS TEST) ne olduğu, ne zaman yapıldığı, nasıl yapıldığı ve yorumlandığı ele alınmaktadır.
NST (NON STRESS TEST) Nedir?
NST (Non stress test), gebelik döneminde intrauterin fetal iyilik halinin girişimsel olmadan değerlendirilmesinde en sık kullanılan yöntemdir.
NST ile fetal kalp sesi kaydedilmekte, fetal hareketler ile fetal kalp atımı arasındaki ilişki izlenmektedir. Sağlıklı bir fetüsün hareket etmesiyle kalp hızının da artması beklenmektedir. NST de bu sağlıklı ilişkinin varlığını ortaya koymaya çalışan bir testtir. Aynı zamanda NST bize gebede var olan kontraksiyonları (sancı, kasılma) gösterir ve var olan kontraksiyonların gerçekliğine dair ipuçları verir. NST, özellikle riskli gebeliklerde bebeğin sağlığını izlemek ve erken müdahale şansı sunmak için önemli bir testtir. Bundan dolayı NST Kadın doğum uzmanlarının ve ebelerin vazgeçilmez testlerinden biridir.
NST (NON STRESS TEST) Ne Zaman Yapılır?
NST genellikle gebeliğin 2.trimesterinde başlar. Yani bir gebenin NST için uygunluğu 28. haftada başlar. 28. hafta öncesindeki gebelerde de kontraksiyon takibi için kullanılabilir. Uygulanma sıklığı hekim kararına göre değişkenlik gösterebildiği gibi yüksek riskli gebelerde bu sıklığın miktarı değişebilir.
Sağlıklı Bir NST (NON STRESS TEST) İçin Ne Yapılmalı?
- NST süresi en az 15 dakika olmalı.
- NST ye girmeden önce anne adayı aç olmamalı mümkünse NST öncesi bir şeyler atıştır malıdır. (Tercihen Eğer diyabeti yoksa kan şekerini hızlı yükseltecek gıdalar, örneğin; çikolata, kek, meyve suyu vs. )
- Gebe bulunduğu pozisyonda rahat olmalı, Gerekiyorsa Sol pozisyona döndürülmeli ve oksijenle desteklenmelidir.
- Gebeye yapılacak işlem hakkında bilgi verilmeli; aklında var olan soru işaretleri giderilmelidir. Çünkü kaygı ve stres NST sonucunu olumsuz etkileyebilir.
- Su içmek ve mesanenin boş olması da bu testi olumlu etkiler.
- Teste giderken rahat kıyafetler giymek sizin için kurtarıcı olacaktır.
NST (NON STRESS TEST) Nasıl Uygulanır?
Anne adayı rahat bir pozisyonda başı yastıkla destekleyerek sırt üstü yatırılır. Karnına iki sensör yerleştirilir. Bu sensörlerden biri rahim kasılmalarını gösterirken diğeri de bu kasılmaların fetal kalp atışları üzerindeki etkilerini, bebeğin hareketlerini ve fetal kalp atım sağlığı hakkında bilgi verir. En az 15 dakika gebe monitöre bağlı şekilde gerekirse sonradan bazı müdahaleler yapılarak izlenir. Eğer beklenen reaktiflik olmazsa bu süre daha da uzayabilir.
NST (NON STRESS TEST) Nasıl Yorumlanır?
NST (Non Stress Test), bebeğin kalp atış hızının ve hareketlerinin izlenmesiyle elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile yorumlanır.
Test sonuçları, reaktif veya non-reaktif olarak sınıflandırılır. Reaktif NST, bebeğin hareketleri sırasında kalp atış hızının belirli bir süre içinde yeterli artış göstermesi durumunda pozitif kabul edilir ve bebeğin sağlıklı olduğuna işaret eder. Non-reaktif NST ise bebeğin kalp atış hızında yeterli artış görülmediğinde veya hareketlerine tepki vermediğinde negatif kabul edilir ve daha fazla inceleme gerektirebilir. Non-reaktif sonuçlar, bebeğin oksijen alımında bir sorun olabileceğini veya başka bir sağlık problemi bulunduğunu gösterebilir. Bu durumda, doktor ek testler veya doğumun planlanması gibi önlemler alabilir.
NST sonuçları, bebeğin genel sağlık durumu hakkında önemli bilgiler sunar ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlar.
Simbians Türkiye, bir sağlık eğitimi platformudur. Simbians’ta yer alan hastalıklar ve sağlık durumları hakkında daha fazla bilgi edinin.