Tıp dünyası, sadece bilgi birikimiyle değil, aynı zamanda sabır, azim ve tutkuyla ilerliyor. Bu yolculuğun en özel örneklerinden biri de genç yaşında büyük başarılara imza atan Asistan Dr. Kenan ŞEN. İzmir’den başlayıp Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne uzanan kariyer yolculuğunda, ortopedi ve travmatoloji alanındaki uzmanlık serüvenini, meslek seçimindeki motivasyonunu ve yapay zekâ gibi yeni teknolojilere bakış açısını bizimle paylaştı.
Dayanıklılığın, çalışkanlığın ve sürekli gelişimin önemini vurgulayan Dr. ŞEN’in hikayesi, sağlık alanında kariyer yapmayı hedefleyen gençlere de ilham kaynağı olacak nitelikte.
Keyifli okumalar!
Adife Ahsen ÇETİN: Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Asistan Dr. Kenan ŞEN: Ben Dr. Kenan ŞEN, 27 yaşındayım. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda uzmanlık ihtisası yapmaktayım. 1997 yılında İzmir Bergama’da dünyaya geldim. Babamın işi dolayısıyla ilk çocukluk yıllarım İzmir’de geçti. Sonrasında, yine babamın iş durumu nedeniyle, 7 yaşında Ankara’ya taşındık ve ilkokul ile ortaokul eğitimlerimi burada tamamladım.Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’ni kazanarak ortaöğretim eğitimimi burada sürdürdüm. Lise sonrası üniversite tercihim Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi oldu. Altı yıllık tıp eğitimimi başarıyla tamamladıktan sonra, mecburi hizmetimi yapmak üzere Mamak Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne pratisyen hekim olarak atandım. Ancak Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı (TUS) kazandığım için, pratisyenlik sürecim sadece iki ay sürdü. 2021 yılında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde ortopedi ihtisasıma başladım ve halen görevime burada devam etmekteyim.
Adife Ahsen ÇETİN: Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra neden ortopedi ve tramvatoloji alanını tercih ettiniz?
Asistan Dr. Kenan ŞEN: Bunun birçok sebebi var. Öncelikle kişiliğim kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. Tıp eğitimi uzun soluklu bir süreç ve bu altı yıl içerisinde hem kendimizi tanımamız hem de kişiliğimizi analiz etmemiz gerekiyor. Ben her zaman zoru seven, hırslı ve azimli bir kişiliğe sahip oldum. Ayrıca uzun yıllar süren zorlu bir eğitimin ardından, bu emeği insan sağlığına en yakın şekilde değerlendirebileceğim ve mesleki tatmini yüksek bir branşta çalışmak istiyordum.Bu yüzden hem hasta yoğunluğu fazla olan, hem de uyguladığım tedavilerin sonuçlarını hastalar üzerinde kısa sürede görebileceğim bir branşı tercih etmek istedim. Tüm bu kriterler birleştiğinde, öğrencilik yıllarımda ortopedi ve travmatoloji branşını seçmem gerektiğini fark ettim. Nitekim tercihlerim ve çalışma tempom da bu hedefle uyumlu şekilde ilerledi ve ortopedi ihtisası yapmaya hak kazandım.
Adife Ahsen ÇETİN: Ortopedi ve tramvatoloji alanına yönelmenize ne sebep oldu? Bu alana olan ilginiz nasıl başladı?
Asistan Dr. Kenan ŞEN: Tıp fakültesindeki ortopedi ve travmatoloji stajım esnasında bu alana yöneldim. Bu branşta ülkemizin gerçekten çok iyi bir noktada olduğunu ve mevcut akademik kadrolarımızın bilimsel anlamda oldukça ileri seviyede olduğunu gördüm. Bu durum beni fazlasıyla cezbetti.Daha önceki soruda da belirttiğim gibi, her zaman hastası fazla ve mesleki tatmini yüksek bir branş istemiştim. Staj esnasında fark ettim ki, benim aradığım yer ortopedi ve travmatoloji.
Adife Ahsen ÇETİN: Ortopedi ve tramvatoloji olarak günlük çalışma rutininiz nasıl ilerliyor?
Asistan Dr. Kenan ŞEN: Ortopedi ihtisasımın sonlarına doğru yaklaşıyorum. Günümüz sabah 07.15’te yatan hasta viziti ile başlıyor. Daha sonrasında saat 08.00’de ameliyathaneye geçiyoruz ve o günkü ameliyatlarımızı gerçekleştiriyoruz. Ameliyatların bitiş saati elbette değişkenlik gösterebiliyor. Ameliyatlar tamamlandıktan sonra tekrar yatan hasta servisine çıkıp hasta vizitini gerçekleştiriyoruz. Ardından bir sonraki günün programını kontrol ediyoruz. Ameliyat ettiğimiz veya edeceğimiz hastaların muayenelerini yapıp görüntülemelerini yeniden değerlendiriyoruz.Aynı zamanda farklı branşlardan bize danışılan hastaları da değerlendiriyoruz. Polikliniklerden tarafıma yönlendirilen hastalar olduğunda onları da muayene edip gerekli işlemleri gerçekleştiriyorum. Hastanemizde altı ortopedi ekibi hizmet vermekte ve bu ekipler ardışık günlerde acil nöbetçisi olarak görev yapıyor. Acil nöbeti sırası bize geldiğinde, 24 saatlik bir zaman diliminde tarafımıza başvuran tüm travma hastalarını değerlendiriyor ve gerektiğinde acil travma cerrahisi hizmeti veriyoruz. Bu nedenle acil nöbetlerinde ekip olarak görev alıyoruz.
Adife Ahsen ÇETİN: Ortopedi ve tramvatoloji alanında en sık karşılaştığınız hastalıklar nelerdir ve bu hastalıklarla ilgili farkındalık nasıl artırılabilir?
Asistan Dr. Kenan ŞEN: Ortopedi, tabii ki çok geniş bir yelpazeye sahip. Artroplasti, artroskopi, travma, omurga cerrahisi, tümör cerrahisi, el cerrahisi ve çocuk ortopedisi gibi birçok farklı ilgi alanı bulunuyor. Fakat günlük pratikte en sık karşılaştığımız rahatsızlık, halk arasında diz kireçlenmesi olarak bilinen gonartroz diyebilirim.Bu hastalıkla ilgili toplumdaki farkındalık zamanla artmakta. Ancak bu farkındalığı daha da artırmak için bilgilendirici reklamlar hazırlanabilir ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde düzenlenecek farkındalık programları ile toplum daha iyi bilgilendirilebilir.
Adife Ahsen ÇETİN: Ortopedi ve tramvatoloji alanı diğer alanlara oranla yapay zeka ve yeni teknolojilerin etkisinden farklı etkilenecek gibi görünüyor. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?
Asistan Dr. Kenan ŞEN: Yapay zeka ve yeni teknolojiler, her alanda olduğu gibi ortopedi alanında da hayatımıza girmiş bulunmakta. Şu anda güncel olarak yaygın bir şekilde robotik diz ve kalça protezleri uygulanmakta. Ancak bu teknoloji, henüz klasik yöntemlerin önüne geçmiş değil. Bunun en önemli sebebi, klasik yöntemler konusunda çok daha fazla tecrübemizin olması olabilir. Yapay zeka ile ilgili tecrübelerimiz arttıkça, travma cerrahilerinde daha iyi redüksiyon sağlanabileceğini, omurga cerrahilerinde daha dengeli sonuçlar elde edilebileceğini ve deformite cerrahilerinin daha kusursuz hale getirilebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle, yapay zekanın ortopedi cerrahisine entegrasyonunun önemli olduğunu ve endüstrinin de bu alana yoğunlaştığını görmekteyim.
Adife Ahsen ÇETİN: Alanınızda başarılı olmanın en önemli kriterleri sizce nelerdir?
Asistan Dr. Kenan ŞEN: Dayanıklılık, hırs, çalışkanlık ve bol tekrar etmek diyebilirim. Ortopedi, hem fiziksel hem de mental olarak yoğun bir branş. Bu nedenle uzun ve zorlu süreçlere dayanabilmek, motivasyonunu kaybetmeden hedefe odaklanmak çok önemli. Aynı zamanda cerrahi becerilerin gelişmesi için sürekli çalışmak, sabırla pratik yapmak ve öğrendiklerini tekrar ederek pekiştirmek büyük bir gereklilik. Başarının temel anahtarlarından birinin de bu özellikleri istikrarlı bir şekilde sürdürebilmek olduğunu düşünüyorum.
Simbians Türkiye, bir sağlık eğitimi platformudur. Simbians’ta yer alan hastalıklar ve sağlık durumları hakkında daha fazla bilgi edinin. Diğer röportajlara ulaşarak merak ettiklerinizi öğrenin.