Tıp tarihinin en trajik figürlerinden biri olan Ignaz Semmelweis, modern hijyen anlayışının öncüsü olarak bugün tıp dünyasında bahsi geçse de, yaşadığı dönemde fikirleri görmezden gelinmiş, meslektaşları tarafından dışlanmıştır.
Devrimsel Gözlem
Devrimsel Gözlem aşamasını ele alacak olursak 1840’ ların Viyana’sına; zamanda yolculuğa çıkmamız gerekiyor.
Doğum yapan kadınlar arasında görülen lohusalık humması (puerperal sepsis) oranı hastanelerde çok yüksekti. O dönemde genç bir doktor olan Semmelweis, iki klinik arasındaki ölüm oranı farkını araştırarak çığır açıcı bir gözlemde bulundu. Otopsiden gelen doktorlar ellerini yıkamadan doğum yaptırıyorlardı. Enfeksiyonun buradan yayıldığını farkeden genç doktor, klor içeren bir antiseptik solüsyonla el yıkamayı zorunlu hale getirdi. Sonuç genç doktorun beklediği gibiydi; ölüm oranları gözle görülür bir şekilde azalmıştı.
Günümüzde asepsi ve antisepsiye ışık tutan bu gelişme o dönemde tıp camiası tarafından şiddetle reddedildi. Çalışması kanıta dayansa bile doktorluk itibarına saldırı olarak algılandı. Doktorların hastalık bulaştırdığı intibasını uyandırdığı ve henüz mikrobiyoloji temelli kanıtlarla desteklenmediği için Dr. Semmelweis dışlandı ve hastaneden uzaklaştırıldı.
Yalnızlık Delilik ve Ölüm
Ignaz Semmelweis‘in bilime tuttuğu bu ışık kendi gözlerinin kör olmasına, daha takıntılı ve öfkeli bir hal almasına neden oldu. En sonunda akıl hastanesine kapatılan Ignaz; akıl hastanesinde gördüğü muameleler sonucu, yaralarının enfekte olması nedeniyle birkaç hafta içinden trajik bir şekilde enfeksiyondan hayatını kaybetti.
Zaman Aşımına Uğramış Haklılık
Bilime tuttuğu ışık sonunda karanlık pencerelerden girerek LOUİS PASTEUR VE JOSEPH LİSTER gibi bilim insanlarının mikrobiyolojik çalışmalarını aydınlattı.
Bugün Dünya Sağlık Örgütü, el yıkamanın enfeksiyon kontrolünde en etkili, en kolay ve en ucuz yöntemlerden biri olduğunu savunmaktadır.
Ignaz Semmelweis, bilim uğruna mücadele etmiş yaşarken haklılığı tespit edilmemiş bir öncüdür. El hijyeni konusunda önerdiği uygulamalar bugün tüm dünyada standardize edilmiştir. Günümüzde 5 Mayıs Dünya Sağlık Örgütü tarafından El Hijyeni Günü olarak kabul edilmekte, hastanelerde enfeksiyonların önlenmesi adına el hijyeni uygulamaları Enfeksiyon Kontrol Komitelerince teşvik edilmektedir.
Simbians Platformu ile doğru ve güncel sağlık bilgisinin erişilebilir olmasını sağlıyoruz. Tüm içerikler sadece sağlık profesyonelleri ve tıbbi yazarlar tarafından hazırlanmaktadır.