Anatomik karşılığı olan ve Hipokrat tarafından M.Ö. 35 gibi erken bir tarihte doğru bir şekilde tanımlanan penisin aksine, klitoris 2005 yılına kadar tam olarak doğru anatomik tanımına ulaşamadı.
Peki, sizce kadın cinsel zevkinin merkezinde yer alan bir organ olmasına karşın klitoris hakkında neden çok az şey biliniyor?
Yine yeni yeniden…
Tarihsel pek çok dönemde; kadın cinselliğiyle ilgili toplumsal tutumlar, kadın cinsel zevkinin utanç verici olduğu görüşüne katkıda bulunmuştur. Kadınların cinsel zevkini çevreleyen damgalama, en azından ABD’ye ikinci dalga feminist hareketi getiren ve cinsiyetiyle üremeyi birbirinden ayırmanın bir yolunu sağlayan doğum kontrolünün ortaya çıkmasına neden olan 1960’lara kadar pek çok kültürde varlığını sürdürmüştür. Tabii zamanlarda bile yine-yeni-yeniden klitoris, penis kadar bilimsel ve klinik ilgi görmemiştir.
İlk doğru tanım için.
2005 yılında ürolog Dr. Helen O’Connell, sağlıklı, menopoz öncesi, cisgender kadınlarda klitorisin anatomisini ilk kez doğru bir şekilde tanımlamak için kesitsel görüntülemeyi kullanarak bir araştırma gerçekleştirmiş. Bu araştırmanın bazı sonuçları şu şekildedir:
Klitorisin; tümü erektil dokudan oluşan iç eşleştirilmiş klitoral ampuller, vücut gövdeleri ve kruadan oluşmaktadır. Bu yapı, fibröz bir doku kılıfı olan tunica albuginea ile çevrilidir.
Klitorisin var olan tek dış kısmı, son derece hassas olan glans klitorisidir.
Son zamanlarda yapılan kadın cinsel sağlığı alanındaki araştırmalar, klitorisin anatomisi ve işlevine ışık tutma konusunda büyük adımlar attı.
Geçmişte, bu -yukarıda bahsettiğimiz dış kısım- glans klitorisinde 8.000 sinir lifi olduğu yaygın ve yanlış bir şekilde ifade edilmiştir. Belirtilen bu rakam, bir ineğin klitorisindeki sinir liflerinin sayısını belirleyen bir araştırmaya dayanmaktadır; ancak 2022 yılına kadar yapılan araştırmalar, insan klitorisindeki gerçek sinir lifi sayısının 10.000’in üzerinde olduğunu göstermiştir.
İnsan klitorisi 10.280 sinir lifine sahip.
10.280 sinir lifiyle insan klitorisi, önceden düşünülenden çok daha fazla sinir ucuna sahiptir. Bu çalışmanın sonuçları, klitorisin değiştirilmesini veya yeniden yapılandırılmasını içeren gelecekteki araştırmalar, eğitim amaçları ve tıbbi prosedürler için klitorisin daha doğru bir tanımını sağlamaya yönelik uzun bir yol kat etmektedir.
İngiliz cerrah William Cowper, 1698 yılında yayımlanan Anatomy of Humane Bodies ‘de ilk kez klitorisi ayrı bir organ olarak göstermiştir.
Birçok vulvar durumu teşhis edilmez ve tedavi edilmez.
Klitorisiyle ilgili araştırma eksikliği ve yaygın olarak kabul edilen yanılgılar nedeniyle kadın bireyler, cinsel organlarını etkileyen tıbbi bir durumları olduğunda ihtiyaç duydukları desteği her zaman etkin olarak alamayabilir. Örneğin, klitoral adezyonlar ağrıya, uyarılma güçlüklerine ve orgazm bozukluğuna neden olabilir; ancak birçok tıp uzmanı klitoris hakkında en iyi ihtimalle yalnızca temel bir anlayışa sahip olduğundan, bu durum gözden kaçabilir ve psikolojik bir nedene bağlanabilir.
Ameliyatlar endişe uyandırıyor.
Klitorisin anatomisini tam olarak anlamadan klitoris, vulva veya başka herhangi bir pelvik yapı üzerinde ameliyat yapmanın da olmanın da sonuçları oldukça endişe verici. Klitoral anatomiyi etkileyebilecek ameliyatlar uzun yıllardır yapılıyor ancak klitoris hakkında hala bilgi eksiklikleri var. Bu, klitorisin başka bir sorunu düzeltmek için yapılan bir ameliyat sırasında bilmeden hasar görebileceği ve potansiyel olarak cinsel işlev bozukluğuna ve/veya hastalar için zorluklara yol açabileceği anlamına gelmektedir.
Sağlığın geleceği için, bu önemli organa ilişkin anlayışımızın ve takdirimizin artmaya devam etmesi için bilim insanlarının klitoris hakkındaki sınırlı araştırmaya eklemeler yapmaya devam etmesi hayati önem taşımaktadır. Böylece klitoris hakkındaki bilgi eksikliğini gidermeye başlayabiliriz.
Kaynaklar
Peters, B., Ndumele, A. Ve Uloko, Klitorisin Tarihsel, Tıbbi ve Sosyal İhmalinin Klinik Sonuçları, Cinsel Tıp Dergisi; 418-421, 2023.
Uloko, M., İsabey, EP ve Peters, İnsan Glans Klitorisini Kaç Sinir Lifi İnnerve Eder: Klitorisin Dorsal Sinirinin Histomorfometrik Bir Değerlendirmesi, Cinsel Tıp Dergisi; 247-252, 2023.
https://www.issm.info/sexual-health-headlines/the-history-of-the-clitoris Yayım Tarihi: 5/6/23. Erişim Tarihi: 12/6/23.