Orta Kulak İltihabı Nedir?
Orta kulak iltihabı ya da literatürdeki adıyla Otitis Media, erken çocukluk dönemine kadar (3-6 yaş) çocukların en az bir kez geçirdiği, orta kulak sıvısının varlığına denir.
Üç yaşa kadar çocukların en az 4’te 3’ü bu hastalığa yakalanıyor.
Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Neden Olur?
Çocukların ortaokul dönemine kadar anatomik gelişimi devam etmektedir. Genelde bir çocuğun periferik işitme sistemi yaklaşık dokuz yaşına kadar gelişim gösterir. Gelişim gösteren yapılar arasında bizim için önemli olan yapılardan biri olan Östaki Tüpü yaklaşık altı yaş gelişimini tamamlar.
Östaki Tüpü, orta kulak havalanmasını sağlayan bir yapıdır. Bu yapı, burun ile orta kulak arasında açılan, orta kulağımızın atmosfer basıncına eşit basınçta olmasını sağlayan, normalde kapalı olup ağız hareketleri ile açılıp kapanabilen bir yapıdır. Östaki tüpünün, çocukluk döneminde anatomik yerleşimi olsun uzunluk ve genişliği olsun değişkenlik gösteriyor. Çocuklarda, kısa, dar ve düz bir yapıdayken yetişkinlerde kısmen biraz daha uzun ve eğimli bir yapıdadır. Tüpün yapısı bizim orta kulağımızın havalanmasını ciddi oranda etkiliyor. Çocuklarda düz ve kısa olmasından kaynaklı, orta kulağa mikrop geçişi daha hızlı olabilir. Ya da dar olmasından kaynaklı havalanma yeteri kadar olmadığından orta kulak basıncı yeteri kadar dengelenemez.
Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Bu sorunlardan kaynaklı, çocuklarda çok sık otitis media hikâyesine rastlıyoruz. Otit hikâyesi, çocuklarda beklenen bir durum olmasına karşın eğer çocukta uzun süre ve sık tekrar eden bir otit öyküsü mevcutsa, işitme yapılarına zarar verme riski mevcuttur. Senede en az dört kez otit geçiren çocuklarda antibiyotik tedavisi dışında PE tüp uygulamalarına gidilir.
Uzun süre otitis media hikâyesi çocuklarda kalıcı iletim tip işitme kaybına sebep olabilir. Bu tür işitme kayıplarına karşı duyarlı olmalı, çocuklara karşı yaklaşımlarımız daha dikkatli olmalıdır.
Kaynaklar
Klein, J. O. (1994). Otitis media. Clinical infectious diseases, 19(5), 823-832.
Bluestone, M. B. (Ed.). (2005). Eustachian Tube: Structure, Function, Role İn Otitis Media. Pmph-Usa.
Bluestone, C., & Doyle, W. (1988). Anatomy And Physiology Of Eustachian Tube And Middle Ear Related To Otitis Media. Journal Of Allergy And Clinical Immunology, 81(5), 997–1003. Doi:10.1016/0091-6749(88)90168-6
https://ent-surgery.com.au/wp-content/uploads/2012/02/the-eustachian-tube.jpg