Diş taşı, ağız ve diş sağlığı konusunda sık görülen bir sağlık sorunudur. Diş taşlarının oluşumu zaman alan bir süreç olsa da çoğu zaman oluştuktan sonra farkına varılan bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Sizlerle bu yazımda diş taşı konusunda bilmeniz gerekenleri en fazla sorulan sorular üzerinden paylaşmak istiyorum.
Diş Taşı Nedir ve Nasıl Oluşur?
Dişler üzerinde biriken plak kalsifiye olarak sarı ya da beyaz lekeler şeklinde diş taşına dönüşür. Diş taşları yoğun bakteri içerir ve dişler üzerine fırçalama ile çıkmayacak şekilde sert bir bağlantı kurar. Diş etlerini tahriş eder. Diş etlerinde ödeme, kanamaya ve inflamasyona neden olur. Bir diş hekimi tarafından mekanik olarak uzaklaştırılamayan diş taşları, dişleri saran destek dokularda kayba, kemikte yıkıma neden olabilir.
Diş Taşı Oluşumunu Nasıl Önleriz?
Diş taşı, yetersiz ve yanlış fırçalama sonucu oluşur. Diş etlerinden dişe doğru süpürme hareketi ile temizlik yapmak en doğrusudur. İyi bir ağız hijyeni diş taşının oluşumunun önlenmesinde en önemli noktadır. Yapılan fırçalama sonrası fırça ile ulaşamadığımız ara yüz bölgelerinde diş ipi ve arayüz fırçası ile temizlik yapılması uygundur.
Diş Taşı Temizliği Yaptırmak Dişlere Zarar Verir Mi?
Diş taşı temizliği, dişler ve çevre dokuları sağlığına kavuşturmak amacıyla bakteri plağı ve diş taşlarının uzaklaştırılmasıdır. Bu yüzden diş taşı temizliği zararlı mıdır sorusu mantık dışıdır. Diş taşlarının uzun süre temizlenmemesi sonucu diş etleri çekilmiş bir hastanın diş taşları temizlendiğinde diş kökleri açığa çıkar. Ve böyle bir durumda hasta diş taşı temizliği sonucu diş köklerinin açığa çıktığını düşünür. Ancak asıl sebebi kötü ağız hijyeni sonucu biriken, bakteriyel dental plağa bağlı oluşan diş taşıdır. Bu nedenle her 6 ayda bir diş ve ağız sağlığı kontrolünde diş taşı temizliği konusunda diş hekiminiz sizi bilgilendirecektir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Tedavi genellikle anestezi kullanılmadan ultrasonik veya periodontal aletler yardımı ile yapılır. Sonrasında diş taşı oluşumunu engellemek, dişlerde var olan çay, sigara renklenmelerini uzaklaştırmak amacıyla polisaj işlemi yapılır.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Diş taşı temizliği sonrası birkaç gün diş etlerinde hassasiyet olabilir, kanama görülebilir. Bu yapılan tedavinin etkili olduğunu gösterir. Diş fırçalamaya devam edilmesi sonucu bu durum geçecektir ve hızlı bir iyileşme olacaktır.
Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürede Bir Yapılmalıdır?
6 ayda bir diş taşı temizliği yaptırmak uygundur.
Bazı hastalar diş taşlarını temizlettikten sonra hızlı bir şekilde tekrar diş taşı oluştuğunu söylerler. Bunun sebebi hastanın yetersiz ve yanlış fırçalama yapmasıdır. Ağız sağlığının genel vücut sağlığının bir parçası olduğunu düşünerek dişlerimizin sağlığını ihmal etmemeliyiz.
Bu yazımda diş taşı ile ilgili bütün aklınıza takılan soruların cevaplarını bulmanızı ümit ediyorum ve sağlıklı gülüşler diliyorum.