Merhaba kıymetli okuyucu,
Sen de gelişen ve değişen dünyada standartların hızla genişlediğini farketmişsindir.
”Bu yaşam hengamesi içinde yetişemiyorum gelişmeleri takip etmeye ama azdan çok biliyorum.” demeyen kaldı mı?
O kadar hızlı gelişiyoruz ki artık pek yeni sayılmayan ama yaygınlaşması zaman alan bir yöntemle karşınızdayım.
Robotik Cerrahi…
Detaylara geçmeden önce belirtmek isterim ki, çok genişçe aktarılabilecek bir konu fakat sizler için olabildiğince özetle ve mühim noktaları aktarmak istiyorum.
Robotik Cerrahi Nedir?
Robotik Cerrahi, üç boyutlu kameralarla ve cerrahın hareketlerini kopyalamak üzere tasarlanmış milimetrik hareket kapasitesine sahip bir konsolla gerçekleştirilen cerrahi tedavi yöntemidir.
Bu yöntemle operasyonlar küçük bir kesi aracılığıyla açılan kanallarla hedef noktaya ulaşılarak yapılmaktadır. Öte yandan kullanılan kameralar üç boyutlu görüntü sağladığı için cerrahın gerçek bir izlem sağlayarak işini olması gerektiği gibi yapmasını sağlamakta. Şunu da belirtmek isterim ki ciddi önem arz eden durumlarda ve seçici bir şekilde kullanılan bu yöntemin en önemli özelliklerinden biri de küçük bir alanda gerçekleştirilmesine rağmen robot kontrollü olduğu için titreme yapmadan cerrahın hassas el hareketlerini uygular. Gerçek bir teknoloji olan bu sistem 720 derecelik dönüş kapasitesine ve en ufak titremeleri bile yalıtma özelliğine sahiptir.
Robotik Cerrahinin Sağladığı Faydalar
- Cerrahi konsol, cerrahın komutlarını algılayarak kopyalayan sistem olarak tanımlanabilir.
- Cerrahi enstrümanlar, yüksek hareket kapasiteli küçük aletler bulundurur.
- Hareket kabiliyetini arttırır.
- El titremesini ortadan kaldırır.
- Operasyon sırasında cerrahın fiziki yorgunluğunu minimuma indirir.
- Obezite hastalarında hedef noktaya ulaşarak tedaviyi sağlamayı kolaylaştırır.
- Üç boyutlu kamera ile operasyon alanı 10-12 kat büyütülerek daha net görüş açısı sağlar.
- Cilt üzerinde küçük bir kesi alanı sağlayarak iyileşme sürecini olumlu etkiler.
- İyileşme süreci açık ameliyatlara göre oldukça rahat ve kısadır.
Robotik Cerrahinin Kullanıldığı Cerrahi Alanlar
- Üroloji Cerrahisi
- Kalp ve Damar Hastalıkları Cerrahisi
- Kolorektal, Obezite Cerrahilerinde
- Jinekoloji
- Kulak Burun Boğaz
- Tiroid cerrahisinde
Robotik teknolojinin gelişmesi ve robotik cerrahinin yaygınlaşmasıyla tecrübe artacak, tedavi ve iyileşme süreleri daha da kısalacağı öngörülmekte. Bununla birlikte bu alana ilginin artmasıyla kullanım alanı genişleyerek riskli müdahalelerde risklerin azalmasını da sağlayacaktır.
Bir de bu araştırmayı yaparken robotik teknoloji alanında ki gelişmelere muhalif bazı görüşlerle karşılaştım. Yanlış anlaşılmalar olduğu düşüncesindeyim.
Robotik cerrahi de kesinlikle sağlık ekibi, mesleki sorumluluk ve yetkilerinden ödün vermek durumunda değildir. Gerçek anlamda bakıldığında sadece destek ekipmanı oluşturmaktadır. Zaten bu sistem yalnızca komut alarak çalışır ve kendi kendine hiçbir girişim yapmamaktadır. Sistemi aktifleştiren ve hareketlerini sağlayan bu konuda gerekli donanıma sahip cerrahlardır. Kısaca cerrah, bilgisi dahilinde girişimi konsol aracılığıyla yapar konsol da bu hareketleri kopyalayarak kesi alanının içerisinde gerçekleştirir.
Zararlarına karşı faydalarının arttırıldığı bir teknoloji anlayışında ki dünyaya sevgilerle…
Simbians’ta yer alan diğer hastalıkları keşfedin.
Kaynaklar
Alcan, A. O., Soyer, Ö., Van Giersbergen, M. Y., Solak, M., & Yoltay, H. E. (2019). Hemşirelerin Robotik Cerrahi Konusundaki Görüşlerinin İncelenmesi. Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 5(1), 5-9.
Ateş, U., Ergün, E., Göllü, G., Türedi, B., Bahadır, K., & Cakmak, A. M. (2017). Robotic Surgery; Increased Acceptance in Our Country and the Barriers. Turkish Journal of Pediatric Disease, 11(4), 248-253.
Taşgetiren, S., Yalvaç, M., & Verim, Ö. (2016). Mühendislik Bakış Açısıyla Cerrahi Robot Teknolojisinde Mevcut Durum Ve Beklentiler: Literatür Taraması. Politeknik Dergisi, 19(3), 231-244.