Bugün sizlerle Columbia Üniversitesi Nöroloji Enstitüsü’nde araştırma yapan Prof. Dr. Çağhan Kızıl’ın keşfettiği, üzerinde çalıştığı zebra balığının hücrelerinden ve Alzheimer üzerine etkili olma durumundan konuşacağız.
Prof. Dr. Çağhan Kızıl’ın araştırmalarına göre zebra balığı hücreleri Alzheimer üzerine etkili olabilir. Çok ilginç değil mi yıllardır tedavi seçeneğini aranan bir hastalığa zebra balığının çözüm olması.
Önce Alzheimer konusunda konuşalım. Alzheimer hastalığında beyin hücrelerinin yavaşça yok olması görülmektedir. Beyin hücrelerinin kendini yenileyememesi de bu konuda tedavi seçeneklerini kısıtlı tutmaktadır.
Doku yenilenmesini ise hasarlı dokunun yerine yenisinin yapılması şeklinde açıklayabilirim.
Canlıları incelediğimizde insanların doku yenilemesinin az olduğunu görüyoruz. Bu yenilenme durumu için araştırmalar yapılırken zebra balığının doku yenilemesi keşfedilmiştir. Zebra balığı gibi diğer omurgalılarda ilginç bir şekilde insanlara göre doku yenilenmesi daha fazladır.
Zebra balığının beyninin yenilenmesi ve kök hücreleri insanlara benzerlik gösterir ancak aktivitesi çok daha yüksektir.
Columbia’da laboratuvar ortamında bu durumu incelemek ve hastalıklarda kullanmak için çalışmalar yapılmaktadır. Zebra balığının beyinde yer alan dokuları yüksek derece de yenilediği bulunmuştur. Bu yenileme yaşlanma, bağışıklık sistemi, metabolik durum gibi olayları etkilemektedir.
Alzheimer ile bağlantılı olarak yapılmış bu çalışmaya baktığımızda zebra balığı beyninin kök hücreleri olumsuz durumlarda kendini yenilemekte ve Alzheimer için belki bir seçenek olabilir.
Geliştirilen modellerle beraber çalışmaların hızla devam ettiğini söyleyebiliriz. İnsanlarda beyindeki hücrelerin yenilenmesinin önündeki engellerin Alzheimer ile beraber saptanması üzerine çalışmalarına devam eden Columbia Üniversitesi araştırmacısı Prof. Dr. Çağhan Kızıl klinik bulgular ve zebra balığını birbirine entegre etmeyi hedeflediğini açıklamıştır.
Prof. Dr. Çağhan Kızıl’a yapacağı çalışmada başarılar diliyoruz. Bu çalışmanın Alzheimer için devrim niteliğinde olduğunu söyleyerek, başarılarının devamını diliyoruz.
Simbians Platformu‘nda sizin daha iyi olmanız için içerikler üretiyorum. Platformumuza kayıt olarak hastalıkları ve yazarları takip edebilir ve kişisel sağlık duvarınızı oluşturabilirsiniz.
Kaynaklar
Kızıl, C. (2021). Featured Research. columbianeuroresearch: http://columbianeuroresearch.org/taub/res-featured.html adresinden alındı.
[…] önce sizlere Prof. Dr. Çağhan Kızıl’ın zebra balıkları ile yaptığı çalışmaları duyurmuştuk. Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kızıl, şimdi de Alzheimer […]