Toplum her şeyi eleştirir hatta damgalar…
Oysa ki damgalamak yerine biraz empati kursa belki o davranışın ne kadar eksik olduğunu görecektir. Damgalanma psikiyatrik hastaların %54,6 gibi bir oranının hissettiği ciddi bir sorundur. Eğitimli ve psikiyatrik hastalıkların tedavi edilebilirliğinin gerçekliğini kavrayan toplum bu konuda son derece hassas olmalıdır. Ben de derginin bu sayısında sizlerle bipolar hasta ve hemşirelik bakımı konusunda tecrübelerimi paylaşmak istedim.
Bipolar Nedir?
Bipolar; ruh hali, enerjisi, konsantrasyonu ve günlük yapılan aktivitelerini yerine getirme becerisini etkileyen bir psikolojik bir rahatsızlıktır.
Klinikte çalıştığım zamanlar bu hastalığa sahip bir hastaya bakım vermiştim. Psikiyatrik hastalığın yanı sıra nörolojik başka hastalığının da olması beni fazlasıyla zorlamıştı. Bakım verdiğim hasta anlık değişimlere uğradığı için yaklaşımıma çok dikkat etmek zorunda kalmıştım. Normal bir cümle bile onu olumsuz etkileyebileceği için tüm bakımlarına onu da dahil ederek ilerlediğim bir süreçti. Tabi ki her zaman hemşireliğin holistik yaklaşımını savunan biri olarak hastalarıma da her zaman o şekilde yaklaştım. Dikkatimi çeken şey hasta yakınında hastaya psikiyatrik sorunlarını dile getirmesiydi. Hastanın tepkilerinden, bakışlarından hastalığını içselleştirdiğini görebiliyordum.
Peki, bu denli zor bir süreçten geçen bir hastaya vereceğimiz hemşirelik bakımından önce nasıl bir gözlem yapmalıyız?
- Fizyolojik, psikolojik, sosyokültürel, spiritüel ve gelişimsel bakımdan incelemeliyiz.
- Hastanın tüm stres kaynaklarını tespit etmek önemlidir.
- Hasta ve bakım verici arasındaki farklılıkların gözlemlenmesi bizim bakımımızı etkili kılacak bir diğer önemli husustur.
Bu hususlardan sonra hangi hemşirelik tanılarını koymalıyız?
- Duyusal algıda bozulma,
- Bireysel baş etmede yetersizlik,
- Benlik saygısında azalma,
- Kendini yıkama/hijyenik bakım defisiti,
- Ebeveynlik-rol çatışması,
- Kendine yönelik şiddet riski,
- Sosyal etkileşimde bozulma şeklinde tanıları sıralayabiliriz.
Tüm bu tanılar stres, kişinin kendini ve hastalığını algılaması, bireyin bakımına katılan yakınının ona hastalığıyla beraber nasıl yaklaştığını baz alınarak oluşturulmalıdır. Tüm tanıların konulmadan önce bireyin kendini ifade etmesi konusu konuşulmalıdır. Her zaman hastalara destek olunmalıdır. Unutmayın ki iyi bir hemşirelik bakımı bütüncül yaklaşımla ve bireyin biricik olması felsefesiyle temellenir.
Simbians’ta yer alan diğer hastalıkları keşfedin.