LGBT her yerde tepki çeken ve insanları ayrıma sürükleyen bir konudur.
Ülkemizde de sıkça konuşulan ve açıklamalarla kaos yaratabilen kimi zaman insanların sokaklara döküldüğü bir konu. Durumun hassasiyetine hepimiz dikkat edelim desek dahi insanın olduğu her yerde her şeye karşıt fikir vardır.
Maalesef bu fikirlerin ışığında LGB bireyler kendilerini otobüste, okulda, mahallede hatta aynı evde yaşadığı aile bireylerinden dahi gizliyorlar. Ancak LGBT içinde yer alan ‘T’ harfini temsil eden ‘transseksüel’ bireyler tüm olumsuzluklara rağmen hayatlarını seks işçisi olarak sürdürmekte. Bu durumu görmeyerek, yok sayarak hatta duymazdan dahi gelerek bir yere varamayız.
Mevzuatımız gereği, kamuda çalışmaları yasak değil ama yasak olmadığı konusunda da bir örnek yok diyebiliriz.
Ancak kamuda çalışan biri cinsiyetini tıbbi bir zorunluluk nedeniyle değiştirecekse bunu SGK karşılıyor.
Cinsiyet Değiştirme Ameliyatı Olma Prosedürü
Evli olmayan 18 yaş üstü birey önce mahkemeye müracaat ediyor. Mahkeme kişiyi tam teşekküllü bir hastaneye sevk ediyor. Bir yıl hormonal ve psikolojik tedavi alıyor. Tedaviden sonuç alınamadığında artık sağlık sorunu olarak kabul ediliyor. Ameliyat SGK tarafından karşılanıyor ve sonrasında nüfustan değişiklik kaydediliyor.
Cinsiyeti değiştirilen kişi kadınlıktan erkekliğe geçiyorsa daha geç emekli oluyor, erkeklikten kadınlığa geçmişse daha erken emekli oluyor.
Cinsiyet Değiştirme Ameliyatı Kanun Ne Diyor?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 60. ve 61. Maddeleri aşağıdaki 3 madde haricinde SGK’nın masraf karşıladığını söylüyor.
- Güzellik ve zayıflamak için yapılan ameliyatlar
- Sağlık hizmeti olarak ruhsatlanmayan hizmetler
- Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’ye gelmeden önce var olan kronik hastalıkları hariç olmak üzere tüm sağlık hizmetleri
Daha fazla sağlık haberi için tıklayınız.
Kaynaklar
Cinsiyet Değişikliğine SGK Güvencesi. (2021, 09 29). gazetevatan: https://www.gazetevatan.com/ampgundem/cinsiyet-degisikligine-sgk-guvencesi-606881 adresinden alındı.