Sizlere güncel bir iletişim sorunu olarak karşımıza çıkan kısaca FoMo olarak adlandırılan gelişmeleri kaçırma korkusundan bahsetmeye çalışacağım.
Şimdiden tüm okurlara keyifli okumalar dilerim.
Daha öncesinde gelişmeleri kaçırma korkusu terimini duymuş muydunuz?
İnsanoğlu var olduğundan beri etkileşimi ve iletişimi hayatının önemli bir parçası olarak görmüştür. Bu gereksinimleri yaşantısını şekillendirmede ve sürdürmede temel olarak kullanmıştır. Modern yaşamın gelişmesi ve değişmesiyle birlikte iletişim ağları da genişleyerek uzakların yakın olmasını, her an iletişimde kalmayı ve gelişmeleri yakından takip etmeyi elverişli hale getirmiştir.
2020 yılına ait verilere göre Türkiye’de akıllı telefonlarla geçirilen süre, günlük ortalama 4 saat olarak belirtilirken, 16-64 yaş arası soysal medya kullanıcıları günde 3 saate yakın vakit harcamaktadır. Türkiye’de 60 milyonu geçen internet kullanıcısı, 55 milyona yakın sosyal medya kullanıcısı ve 77 milyona yakın kayıtlı akıllı telefon bulunmaktadır. Dünyada internet kullanan birey sayısı 4.54 milyara ulaşmış ve bu sayı dünya nüfusunun yarısından fazlasını temsil etmektedir.
FoMO Nedir?
Teknolojinin sağladığı kolaylıklarla birlikte beraberinde bireylerde olumsuz duygudurumlar yaşanmaya başlamıştır. İngilizcede Fear of Missing Out (FoMO) olan Türkçeye de Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (GKK) olarak isimlendirilen yeni bir rahatsızlık bu olumsuz durumlardan biridir.
Artan paylaşımlar ve iş birlikleriyle birlikte sosyal medya bağımlılığı yaşayan kullanıcılarda paylaşımları ve bilgileri kaçırma endişesi ve korkusu yaşamalarına neden olmaktadır. Cambridge Dictionary göre gelişmeleri kaçırma korkusu sosyal medyada bireylerin diğer kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımlardan haberdar olmaması durumunda ortaya çıkan endişe hali olarak tanımlamıştır. Oxford Dictionary’e göre ise gelişmeleri kaçırma korkusu, sosyal medyada paylaşılan ilginç ya da heyecanlı etkinlikleri kaçırmış olmaya yönelik duyulan endişe olarak tanımlanmaktadır.
Gelişmeleri kaçırma korkusunun nedenleri arasında, bireyin merak duygusu, ait olma ihtiyacı, rekabet ve gösterişte bulunma hissi, iletişim kültürünün değişmesi ve gerçek hayatta elde edemediği hislere ulaşma arzusu olarak sayılabilir. En önemli nedeni ise iletişim kültürünün değişmesi ve sosyal m
FoMO Belirtileri Nelerdir?
- Bireyin, sosyal ağlarda takip ettiği arkadaşlarının düzenlediği ya da içinde bulunduğu olay veya aktiviteden haberdar olamadığında kendini kötü hissetmesi,
- Bireyin sosyal medyadaki yaşantılara ve olaylara bakarak insanlara yetişememe ve insanlardan geride olduğu hissine kapılması,
- İnsanların yapmış olduğu tercihleri reddedememe,
- Sosyal ortamda arkadaşlarla beraberken orada olmayan arkadaşlarına mesaj gönderip sosyal medya sitelerinde gezinmesi,
- Sosyal medyada fazlaca gezinmiş olmasına rağmen, Facebook, Twitter ve benzeri sanal ortamlarda gezinmekten kendini alıkoyamaması,
- Sanal medyada gün geçtikçe daha fazla zaman harcamak ve bu harcanan zamanın kişinin sosyal yaşamını özellikle de aile ve arkadaş ilişkilerini etkilemesi,
FoMO İle Nasıl Baş Edilir?
- Günlük tutmak, bireyin neye sahip olup olmadığını ortaya çıkarır. Her gün kişinin sahip olduğu üç şeyi yazmak kişinin duygu ve düşüncelerinin olumlu bir şekilde etkilenmesini ve pozitif düşünmesine yarar sağlamakta
- Kişi kendini ve hayatını başka insanlarla karşılaştırmayı bırakmalıdır. Kişi hayatta yaşaması gerektiği ya da olması gerektiği yerde olduğu bilincine sahip olmalıdır.
- Kişi kendinden hoşnut olmalıdır. Herkesin farklı bir yaşam hikâyesine sahip olduğu unutulmamalıdır.
- Kişi, maddiyata odaklanmamalıdır. Kişi, bu lüks eşyalara karşı kıskançlık duymak yerine, kendisini bu eşyalara nasıl ulaşabileceği konusunda motive etmeli, uygun hedefler koyarak planlamalar yapmalıdır.
- Kişi kim neler paylaştı, kimler ne yapıyor gibi hızlı akan sosyal medya aktivitelerini paylaşmak yerine, şu ana odaklanıp sakin bir şekilde arkadaşları, sevdiği insanlar ve hobilerine zaman harcamalıdır.
- İnsanlarla iletişimi sağlayan birçok imkân bulunmasına rağmen, otantik ortamda meydana gelen yüz yüze ilişkinin yararı ve sağlığa faydası yadsınamaz.
Sözlerimi burada sonlandırırken sosyal medya dünyasından bir nebze olsun ayrılıp kendimizi doğaya, yaşantıya bırakıp birey olarak kendi dünyanızı keşfetmeniz dileğimle.
Tüm okurlara keyifli, güneşli, bol yeşillikli günler dilerim.
Simbians Platformu‘nda daha iyi olmanız için sağlık profesyonelleri olarak sağlık içerikleri üretiyoruz. Platformumuza kayıt olarak hastalıkları ve tıbbi yazarları takip edebilirsiniz.
Kaynaklar
Cambridge Dictionary (2020) FOMO. https://dictionary.cambridge.org/ dictionary/english/fomo
Çınar ÇY, Mutlu E (2019) İnternet bağımlılığının benlik saygısı, dikkat, gelişmeleri kaçırma korkusu, yaşam doyumu ve kişilik özellikleri ile ilişkisi. Bağımlılık Dergisi, 20:133-142.
Dossey L (2014) FOMO, digital dementia, and our dangerous experiment. explore: The Journal of Science and Healing, 2(10):69-73
Franchina V, Vanden Abeele M, van Rooij A, Lo Coco G, De Marez L (2018) Fear of missing out as a predictor of problematic social media use and phubbing behavior among flemish adolescents. Int J Environ Res Public Health, 15:2319.
Hoşgör H, Koç Tütüncü S, Gündüz Hoşgör D, Tandoğan Ö (2017) Üniversite öğrencileri arasında sosyal medyadaki gelişmeleri kaçırma korkusu yaygınlığının farklı değişkenler açısından incelenmesi. International Journal of Academic Value Studies. 3:213-223.
Oxford Dictionary (2018) FOMO. https://en.oxforddictionaries.com/ definition/fomo
Tanhan, F., Özok, H. İ., & Tayiz, V. (2022). Gelişmeleri kaçırma korkusu (FoMO): güncel bir derleme. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 14(1), 74-85.