Gebelik, anne adayları için hem ruhsal hem de fiziksel olarak hassas bir dönemin başlangıcıdır. Bu dönemde anne adayının hormonlarında birtakım değişiklikler olur. Vücut bakterilere karşı savunmasız hale gelebilir. Bu nedenle ağız diş sağlığında birtakım problemler ortaya çıkar. Bu problemleri gidermek amaçlı tedavi arayışına girilir ve en iyi tedavi yöntemi seçilmeye çalışılır.
Gebelikte diş tedavileri yapılamayacağı yönünde söylentiler vardır. Fakat bu söylentilerin aksine gebeliğin belirli dönemlerinde diş tedavileri yapılabilir.
Hamilelik dişlerin tedavisi açısından 3 dönemde incelenir.
Gebelikteki Diş Tedavilerinde Bilinmesi Gerekenler
0-3 Aylık Dönem
Bu dönem gebeliğin en hassas olduğu dönemdir. Bebeğin organlarının gelişimi bu aylarda olur ve bu ilk üç ayda diş tedavilerinden kaçınılmalıdır. Diş ya da dişeti iltihabı gibi ağrılı ve acil durumlarda anne adayının jinekoloğu ile tedavi planlanabilir.
3-6 Aylık Dönem
Diş tedavilerinin yapılması için en uygun zaman dilimidir. Doğum sonuna kadar ertelenemeyecek olan diş çekimleri, dolgular, kanal tedavileri bu dönemde yapılabilir.
6-9 Aylık Dönem
Bu dönemde anne karnında bebek oldukça büyümüştür. Ve anne adayının hasta koltuğunda istenilen pozisyonları alması oldukça zorlaşmıştır. Bu dönemde ilk üç ayda olduğu gibi sadece acil tedavilerin yapılması çok daha doğrudur.
Gebelikte Diş Anestezisinin Kullanılması
Kadın doğum doktorunun bilgisi dahilinde yapılacak işlem sırasında lokal anestezi kullanılmasında bir sakınca yoktur. Bu konuda yapılan araştırmalarda lokal anesteziklerin herhangi bir yan etkisi rapor edilmemiştir. Anestezi altında yapılan işlemde hasta ağrı hissetmeyecek ve daha az stres olacaktır.
Gebelerde Diş Röntgeni Çekimi
Anne ve bebek sağlığını tehlikeye atacak acil diş tedavilerinde anneye kurşun önlük giydirilerek röntgen alınabilir.
Gebelerde İlaç Kullanımı
Parasetamol grubu ağrı kesiciler hamilelikte güvenle kullanılabilir. Fakat anne adayının bu konuda kendi doktoruna da danışması gerekebilir. Antibiyotik olarak penisilin türevi antibiyotiklerin kullanımı uygundur. Tetrasiklin grubu antibiyotiklerin hamilelikte kullanımı uygun değildir. Tetrasiklin gebelik sırasında alınırsa bebeğin dişlerinde geri dönüşümsüz renklenmelere neden olur.
Sonuç olarak gebelikte diş sağlığını ihmal etmemeli ve dişlerde var olan iltihabın bebek sağlığına zarar vereceği unutulmamalıdır.
Herkese sağlıklı gülüşler 🙂