Erasmus+ programı kapsamında finanse edilen yenilikçi bir proje olan Genes4All projesini tanıtmaktan heyecan duyuyoruz!
Misyonumuz genetik okuryazarlığını geliştirmek ve dijital araçlar aracılığıyla nörodejeneratif hastalıklardan etkilenen bireylere ve ailelerine destek sağlamaktır.
Genes4All Proje Bülteni 1
Genes4All Proje Hedefleri
Genes4All projesi üç temel hedefe ulaşmaya odaklanıyor.
Genetik Danışmanlık Hizmeti Sunum Modeli” (GDHSM) Geliştirilmesi
Sağlık profesyonelleri için uygun yönergeleri içeren ve genetik danışmanlık seanslarında daha iyi karar alma ve etkileşim için interaktif araçların kullanımına dair tüm adımları içeren dijital bir rehber geliştirmek (WP2).
“Ciddi Oyun” Oluşturulması
Karmaşık genetik bilgileri basitleştirmek, sağlık okuryazarlığını geliştirmek ve nörodejeneratif hastalıklardan etkilenen birey ve ailelerinin karar alma süreçlerini desteklemek için tasarlanmış ilgi çekici ve eğitici bir oyun üretmek (WP3).
Açık Erişimde “Genes4All” Aracının Geliştirilmesi
Nörodejeneratif bozuklukları olan kişilerin aileleri ve sağlık profesyonelleri için genetik risk yönetimini desteklemek ve genetik testlerden sonra karşılaşılan zorluklara çözümler sunacak bir kaynak yaratmak (WP4).
Genes4All projesi, hedef kitlesinde katılımı, eğitimi ve uzun vadeli etkiyi teşvik etmek içinyenilikçi bir model izleyen; Danimarka, Almanya, İspanya, Türkiye ve Yunanistanortaklığında uluslararası bir projedir. Hastaları güçlendirmeyi, sağlık profesyonellerinieğitmeyi ve genetik danışmanlıkta karar alma süreçlerini yenilikçi araçlarla desteklemeyi amaçlamaktadır.
Kopenhag’da İlk Uluslararası Toplantı
İlk uluslararası proje toplantısı (“1st TPM”) 6-7 Kasım 2024’te Kopenhag, Danimarka’dagerçekleştirildi. Konsorsiyumun ilk kez bir araya gelme ve karşılıklı tanışma şansı oldu.Toplantı sırasında genel hedefler, yaklaşan görevler ve faaliyetler sunularak tartışıldı. Butoplantı, Genes4All’ın resmi lansmanını simgeliyordu ve yolculuğumuza üretken birbaşlangıç oldu.
Toplantı sırasında ortaklar;
- Projenin zaman çizelgesini ve kilometre taşlarını gözden geçirdi.
- Faaliyetler boyunca çevresel etkiyi en aza indirmek için yeşil uygulamaları tartıştı.
- Rolleri, sorumlulukları ve iç raporlama prosedürlerini belirledi.
- WP2 ve WP3 dahil olmak üzere temel iş paketleri için ilk adımları inceledi.
Bu oturum, tüm paydaşları ortak hedeflerimize yönlendirerek gelecek birçok eylemintemelini oluşturdu.
Sırada Ne Var?
Sonraki adımlarımız
- Nörodejeneratif bozukluklar için danışmanlığı geliştirmek üzere yenilikçi kılavuzlar ve dijital kaynaklar içerecek olan Genetik Danışmanlık Hizmeti Sunum Modelinin geliştirilmesi.
- “Ciddi Oyun” yaratım sürecini başlatmak. Oyun tasarımını geliştirmek için odak gruplaroluşturarak sağlık okuryazarlığı araçları konusunda iyi uygulamalara yönelikaraştırmalara başlamak.
- Projemizin markalaşma unsurlarının oluşturulması, farkındalığın arttırılması vepaydaşların dahil edilmesi için sosyal medya profillerini (LinkedIn ve Twitter) oluşturmak.