Öncelikle Hamile Kalmak Regl (Adet) Olurken Mümkün Mü? adlı sorumuzun cevabını vereyim.
EVET!
Genel olarak sanılanın aksine bir kadın regl döneminde cinsel ilişkiye girerse hamile kalması mümkündür. Bir kadının hamile kalma şansı, adet döngüsünün verimli günlerinde en yüksekken, daha kısa döngüleri olan kadınlar, adetlerinin son gününde gebe kalabilirler.
Bir kadının adet döngüsü genellikle yaklaşık 28 gün sürer ve şu dört aşamayı takip eder: Adet, foliküler aşama, yumurtlama ve luteal aşama.
Menstrüasyon sırasında, bir kadının rahminin yaklaşık bir ay boyunca oluşan astarı parçalanır ve serviks yoluyla ve vajinadan vücuttan çıkar. Bu daha çok “Periyot” olarak bilinir ve genellikle 5-7 gün sürer. Beyindeki hipofiz bezi, adet döngüsünün 10. gün civarındaki foliküler fazında bir yumurtalıkta foliküller üretmek için bir hormon salgılar. Normalde, bu foliküllerden sadece biri yumurtaya dönüşür. Foliküler fazda uterusun astarı yeniden birikmeye başlar.
Bir kadın, yumurtalıklardan biri bir yumurta bıraktığında, yumurtlama sırasında en doğurgandır.

Yumurta daha sonra bir sperm tarafından döllenebileceği bitişik fallop tüpünden aşağı doğru hareket eder. Döllenme fallop tüplerinden birinde gerçekleşir. Tipik olarak, yumurtlama adet döngüsünün 14. günü civarında gerçekleşir. Yumurtlama sürecinin kendisi yalnızca 12-24 saat sürer; ancak kadınların yumurtlamadan hemen önceki veya sonraki günlerde hamile kalma olasılığı daha yüksektir.
Son olarak, luteal fazda yumurta rahme doğru hareket eder. Yumurta bir sperm tarafından döllenmemişse, kadın tekrar adet gördüğünde luteal faz sona erecektir. Bu aşama genellikle 12-14 gün sürer.
Bir kadının regl dönemindeyken hamile kalma olasılığının daha düşük olabileceği doğru olsa da bunun meydana gelmesinin birkaç yolu vardır.
İlk olarak, tüm kadınların adet döngüsü uzunluğu aynı değildir. Ortalama adet döngüsü 28 gün sürerken, kadınların 21-35 gün arasında değişen döngüleri olabilir. Bu nedenle, kısa bir adet döngüsü sırasında, yumurtlama, kısalmış bir foliküler fazın ardından 7. gün civarında gerçekleşebilir ve bir kadının döneminin sonuna denk gelir.
İkincisi, sperm dişi üreme sisteminde 4-5 gün yaşayabilir. Bu, özellikle adet döngüleri daha kısa olan kadınlar için, adet döneminde gerçekleşen cinsel ilişkiden elde edilen spermin vücutta canlı kalabileceği ve yumurtlama aşamasında bir yumurtayı dölleyebileceği anlamına gelir.
Son olarak, bazı kadınlar düzensiz adet döngüleri yaşarlar, bu da her bir aşamanın ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etmeyi zorlaştırabilir.
Dahası, stres, tıbbi durumlar ve hormonal dengesizlikler gibi faktörler, adet döngüsünün aşamalarının zamanlamasını etkileyerek denkleme daha fazla belirsizlik katabilir. Bu nedenle, cinsel olarak aktifseniz ve hamilelikten kaçınmak istiyorsanız döngünüzün herhangi bir noktasında hamileliği önlemek için prezervatif, doğum kontrol hapı veya rahim içi araç (RİA) gibi bir doğum kontrol yöntemi kullanmak iyi bir fikir olacaktır. Öte yandan, hamile kalmaya çalışıyorsanız, yumurtlama aşaması dahil ancak bununla sınırlı olmamak üzere, döngünüz boyunca birçok noktada cinsel ilişkiye girmeniz yararlı olacaktır.
Kaynaklar
https://www.invitra.com/en/can-i-get-pregnant-on-my-regl/ Yayım Tarihi: 15/3/22, Erişim Tarihi: 16/6/23.
Stanford, JB, White Jr, GL ve Hatasaka, Hamileliği Elde Etmek İçin Zamanlama İlişkisi: Güncel Kanıtlar, Kadın Hastalıkları ve Doğum, 100(6), 1333-1341, 2002.