Her regl döneminde kullandığımız hijyenik pedlerin bedenimize ve çevremize verdiği zararları veya içeriğinde neler olduğunu biliyor musunuz?
Gelin biraz buna değinelim…
Tipik bir kadın ömrü boyunca 12 binden fazla ped kullanır. Hijyenik pedlerin tamamen güvenirliği hakkında kesin bir araştırma yok. Üstelik bağımsız sağlık organizasyonları hijyenik pedlerin de endişe veren karsinojen ve kimyasalların olduğunu belirtiyor. Bu ürünleri pazarlayanlar kimyasalların en aza indirgediklerini belirtiyorlar ama bu ürünler uzun süre kullanılıyor ve ciltle temas halinde kalıyor.
Daha konforlu olmak adına içerisine konan boya, parfüm, dioxin v.b gibi maddeler çok geçirgen ve hassas vajinal mukozadan kolayca emilebiliyor. Cildinize temas eden her madde kan dolaşımına geçebilir. Bundan dolayı şunu demek yanlış olmaz.
‘Yiyemeyeceğiniz şeyleri vücudunuza temas ettirmeyin’. Cildinize temas eden kimyasallar yenilmesinden daha toksik etkilidir.
Sentetik ve plastik temelli bu maddeler hava akımına etki ederek enfeksiyonlara ve genital mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlar.
Rahim ağzı kanseri, yumurtalık ve meme kanseri gibi kanserler, hormon bozuklukları ve enfeksiyonlara neden olabilirler.
Biliyoruz ki bu pedler kendi ağırlığının 10 katı kadar sıvıyı absorbe edebilmektedirler. Yani çeşitli kimyasallar, sentetik lifler ve petrokimyasal maddeler içermektedirler.
BPA ve BPS içermektedirler. Bunları bile içermeleri endişe vericidir. Örneğin bu maddeler kanser, diyabet ve kalp damar hastalıklarını beraberin de getirir.
Çevreye verdiği zararlara gelecek olursak bazı pedler de plastik oranı %90 a kadar çıkıyor. Bu 4 adet plastik torbaya eşit! Dünyada her yıl 50 milyardan fazla hijyenik ped ve tampon attığı çöplüklere ve kanalizasyonlara gidiyor. Tek kullanımlık hijyenik atıkların doğada yok olma süresi en iyi ihtimalle 25 yıl!
Kısacası tek kullanımlık ped ve tamponların kullanımından kaçarak hem bedeninize hem de doğayı koruyun!