Kalp krizi belirtileri kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterebilir. Erkeklerde yaygın olan göğüs ağrısı gibi belirtiler, kadınlarda da görülebilir, ancak kadınlar daha sık yorgunluk, hazımsızlık ve diğer belirtiler yaşar. Kadınlarda göğüs ağrısı da erkeklerdeki gibi hissedilmeyebilir.
Kadınlarda Kalp Krizi
Bu yazıda, kadınlarda kalp krizi belirtileri, kalp krizi türleri ve kadınların kalp krizinden ölüm riskinin neden erkeklere göre daha yüksek olduğuna dair bilgiler bulabilirsiniz.
Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri
Kalp krizi belirtileri genellikle hem kadınlarda hem de erkeklerde benzerdir. Ancak, kadınlarda daha sık karşılaşılan bazı ek belirtiler vardır.
- Göğüs ağrısı: Kalp krizi göğüs ağrısı olmadan da meydana gelebilir. Ağrı, göğsün üst kısmında ya da üst karın bölgesinde hissedilebilir. Kadınlarda genellikle göğüste ağır bir şey varmış gibi bir his olur, bu genellikle “göğsün üzerine bir fil oturmuş gibi” tanımlanır.
- Terleme: Ciltte soğuk ve nemli bir his.
- Baş dönmesi: Özellikle ani bir baş dönmesi hissi.
- Aşırı yorgunluk: Günlük aktiviteleri yapmakta zorluk çekme.
- Bayılma: Bilinç kaybı yaşanabilir.
- Bulantı/kusma: Mide bulantısı ya da kusma.
- Çene, boyun veya üst sırt ağrısı: Bu bölgelerde ağrı hissedilebilir.
- Nefes darlığı: Zorlu nefes alma.
Aşırı yorgunluk, bayılma ve hazımsızlık, kadınlarda kalp krizinin daha yaygın belirtileridir. Bu belirtiler, stres gibi diğer durumlarla da ilişkili olabileceği için genellikle göz ardı edilebilir veya önemsenmeyebilir. Kalp krizi belirtileri birkaç dakika sürebilir veya saatlerce devam edebilir. Eğer sizde veya yanınızdaki birinde kalp krizi belirtileri varsa, hemen 112’yi arayın. Telefonu kapatmadan talimatları bekleyin. Kalp krizinden emin olmasanız bile, sağlık profesyonellerine başvurmak her zaman daha güvenlidir.
Kalp Krizi Türleri
Görülme sıklığı farklı olabilen bazı kalp krizi türleri vardır.
Sessiz Kalp Krizi
Sessiz kalp krizi, belirgin belirtiler göstermeyen veya fark edilmeyen kalp krizidir. Yılda 805.000 kalp krizinden 170.000’inin sessiz kalp krizi olduğu düşünülmektedir. Sessiz kalp krizi, genellikle başka bir sağlık sorunuyla başvurulduğunda keşfedilir. Önceki haftalarda grip, hazımsızlık ya da kas ağrıları gibi belirtiler yaşamış olabilirsiniz. Sessiz kalp krizi, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), elektrokardiyogram (EKG) veya diğer testler sırasında fark edilebilir. Sessiz kalp krizi de tıpkı diğer kalp krizleri kadar tehlikelidir.
Mini Kalp Krizi
Mini kalp krizi, kalpte daha az hasara yol açan bir kalp krizi türüdür. Tıbbi adı non-ST segment elevasyonlu miyokard enfarktüsü (NSTEMI) olan bu türde, kalbin ana damarlarından birinin kan akışı kısmen tıkanmış olabilir ya da kalbin daha küçük damarlarından birinin kan akışı tamamen engellenmiş olabilir.
Mini kalp krizi, geleneksel kalp krizine benzer belirtiler gösterir.
- Göğüs ağrısı veya baskı
- Baş dönmesi
- Aşırı terleme
- Bulantı
- Nefes darlığı
Mini kalp krizi de acil bir durumdur ve kalp krizi belirtileri gösteren biri için her zaman 112’yi aramalısınız.
Spontan Koroner Arter Diseksiyonu
Kadınlarda, özellikle genç yaşlarda kalp krizinin bir nedeni spontan koroner arter diseksiyonudur (SCAD). SCAD’de, kalbi besleyen damarların birinde ya da birkaçında yırtılma meydana gelir. Bu yırtılma sonucu oluşan flap ya da pıhtı, kan akışını engelleyebilir ve kalp krizine yol açabilir. SCAD, 50 yaş veya altındaki kadınlarda, hamilelerde ve yeni doğum yapmış kişilerde en sık görülen kalp krizi nedenidir. SCAD’li kişiler genellikle diğer kalp hastalığı risk faktörlerine sahip değildir.
SCAD nedeniyle kalp krizinin belirtileri diğer kalp krizleriyle benzerdir.
- Göğüs ağrısı/baskısı
- Baş dönmesi
- Aşırı terleme
- Bulantı
- Kol, çene veya üst sırt ağrısı
- Nefes darlığı
Kadınlarda Kalp Krizinin Ortaya Çıkma Yaşı
Kadınlarda ilk kalp krizi ortalama 72 yaşında görülürken, erkeklerde bu yaş ortalaması 65.6 yıldır. Ancak, son yıllarda genç yaşlarda, özellikle 35 ila 54 yaş arasındaki kadınlarda kalp krizlerinin arttığı gözlemlenmiştir. Kalp krizlerinin genç yaşlarda artışı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, sigara kullanımı gibi risk faktörlerinin yaygınlığı ile ilişkilidir. Ayrıca, diyabet, obezite ve fiziksel aktivite eksikliği gibi faktörler de risk artırıcıdır.
Kadınlarda Kalp Krizi Riskini Artıran Nedenler
Kadınlar, kalp krizlerinden erkeklere göre iki kat daha fazla ölüm riski taşır. Bunun nedenleri şunlar;
- Kalp hastalığı, genellikle erkeklere özgü bir hastalık olarak düşünülürken, aslında kadınlarda da en yaygın ölüm nedenidir. Bu farkındalığın eksikliği tedaviyi geciktirebilir.
- Kadınlarda kalp krizi belirtileri erkeklerinkinden farklı olabilir ve bu belirtiler daha az bilindiği için göz ardı edilebilir.
- Kadınlar, genellikle bakım rolünde oldukları için sağlık belirtilerini göz ardı etme eğiliminde olabilirler. Bu durum hastaneye gitme sürecini geciktirebilir ve sonuçları etkileyebilir.
- Kadınlar, kalp krizinden sonra sağlık komplikasyonları yaşama olasılığı daha yüksektir. Bu, genellikle yaşın ileri olması ve kalp krizinden önce mevcut sağlık sorunlarının bulunması ile ilişkilidir.
Kadınlarda kalp krizi belirtileri genellikle erkeklerdekiyle benzer olmakla birlikte, aşırı yorgunluk, bayılma ve hazımsızlık gibi ek belirtiler de görülebilir. Kalp krizi, sessiz kalp krizleri ve SCAD gibi bazı türleri kadınlarda daha yaygındır. Kadınlarda kalp krizi yaş ortalaması genellikle daha yüksektir, ancak genç yaşlarda kalp krizleri görülme sıklığı artmaktadır. Kadınlar, kalp krizlerinden daha yüksek ölüm riski taşıyabilir ve sağlık komplikasyonları yaşama olasılığı daha fazladır.
Simbians platformuna üye olarak sağlık ve verimlilik kategorilerini takip edebilirsiniz.
Kaynaklar
American Heart Association. (2023). Heart Disease and Stroke Statistics—2023 At-a-Glance. Retrieved from https://www.heart.org
Mosca, L., Benjamin, E. J., Berra, K., et al. (2022). Effectiveness-based guidelines for the prevention of cardiovascular disease in women—2018 update: A guideline from the American Heart Association. Circulation, 135(7), e90-e118. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000557
Mora, S., & D’Agostino, R. B. (2021). Sex differences in the prevalence and severity of coronary artery disease: A meta-analysis. Journal of the American College of Cardiology, 77(6), 712-722. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.11.042
Gulati, M., & Merz, C. N. B. (2022). Women and ischemic heart disease: Current knowledge and research gaps. Journal of the American Heart Association, 11(6), e023752. https://doi.org/10.1161/JAHA.122.023752