Merhaba değerli okuyucu,
Bugün sizlerle karıştırdığımız iki kavramdan bahsedeceğiz.
Başlamadan önce sizin kendinize ‘kendimi tanıyor muyum ve kendimin farkında mıyım?’ sorularını sormanızı istiyorum.
Bu soruya olan cevabınızı aklınızda tutun. Yazının sonunda bildiklerinizle aynı mı diye tartışacağız.
Öncelikle kendini tanıma kavramından başlayalım.

Kendini tanıma; psikolojik ve fiziksel açıdan kendini tanımak, değerlendirebilmek, kendinde olan özellikleri dile getirme cesareti gösterebilmektir. Değişim ve gelişim sürekli olduğu için insanın kendini tanıması da ömür boyu devam etmektedir.
Bazen hayatın içinde öyle değişik olaylar yaşarız ki karşı taraf için ‘kendini bilmiyor’ ifadesini kullanırız. İşte bu ifadeyi kullandığımız kişiler gerçekten kendini tanımıyor ve bilmiyor. Çünkü kendini tanıyan insanın davranışlarını analiz etmesini, kendini dışardan bir göz olup incelemesini ve dürüstçe yorumlamasını bekleriz. Tabi bu beklediğimiz davranışları hayatın günlük akışında göremiyoruz. Çünkü insanlar davranışlarını ve fiziksel özelliklerini kabul etmiyorlar. Tam da bu noktada kendi karşılaştığım bir olaydan örnek vermek istiyorum.
Geçtiğimiz haftalarda arkadaşım ile görüşürken onun kendi bedeni hakkındaki olumsuz düşüncelerine şahit oldum. Güzel bir fiziğe sahip olan arkadaşım görüntüsünün ona kilolu geldiğini ifade etti. Boy ve kilo orantısına bakınca durumun öyle olmadığını ona kendi bakış açımla açıkladım. Ancak o kendinin gerçekten farkında değildi. Bunun içinde önce kendi iç sesine kulak vermesi gerektiğini açıkladım.
Bu arkadaşım kendini tanımış olsaydı nasıl davranırdı?
- Önce kendi değerini bilir, ilgi ve isteklerinin farkında olurdu.
- Hayata bakış açısındaki eksikliği fark edip özelliklerini, alışkanlıklarını kendiyle bütünleştirirdi.
- Hayattan beklentisini tek bir durum üzerine kurmazdı.
Kendini tanıyan insandan yeterince bahsettiğimizi düşünüyorum.
Haydi gelin bir de kendinin farkında olan insan neymiş onu inceleyelim.
Kendinin farkında olmak, çevrende olup bitenleri duygusal, davranışsal, bilişsel olarak algılayıp kendinle ilişki kurmaktır. Yani farkındalığı olan birey kendi düşündüklerini, yaptıklarını, hissettiklerini bilir ve çevresine karşı da duyarlı davranır.
Psikolojik sorunlar yaşayan bireylerin sorunlarının altında çoğu zaman kendini tanıyamama ile karşılaşırız. Bu yüzden önce kendinize kulak verin.
Kendimizi tanırsak ve farkında olursak ne kazanacağız?
- Öncelikle stresimizi yönetebiliriz.
- Karar almakta sorun yaşamayız ve bu kararların arkasında da durabiliriz.
- Yaşamın gerçekleriyle daha kolay baş ederiz.
- İnsanlarla ilişkilerimizi daha sağlam temellere oturtabiliriz.
- Hedeflerini kendine göre belirler.
Bu konuda size aktaracaklarım burada son buldu.
Şimdi yazıyı okumadan önceki fikirlerinizle şimdi oluşan fikirleriniz arasındaki farkı görüyor musunuz?
Yaşamın içinde olan tüm olaylarla kendimizi tanırsak ve farkında olursak baş edebiliyoruz. Bu yüzden artık kendinize şans verin. Kendinizi tanıyın.
Simbians Platformu ile doğru ve güncel sağlık bilgisinin erişilebilir olmasını sağlıyoruz. Tüm içerikler sadece sağlık profesyonelleri ve tıbbi yazarlar tarafından hazırlanmaktadır.
Kaynaklar
Hiçdurmaz, D., & Öz, F. (2011). Benliğin Bilişsel Yaklaşımla Güçlendirilmesi. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Nursing Journal, 18(2).
Olcay, E. E., Farkındalık ve Psikiyatri Hemşireliği. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 21(2), 159-168.