Tıpta tedavilerin temelini bireyin ağrı durumu oluşturur. Bu tartışılmaz bir gerçektir.
Ağrının çok farklı ve sübjektif olması tartışılmaz bir gerçek.
Hatta verdiğimiz tedavilerin yanı sıra yaşamsal bulgu olarak değerlendirdiğimiz bu bulgu birçok engel barındırıyor.

Peki, bu durumun tedavilere yansıması nasıl?
Bence hasta yoğunluğu ve gittikçe karmaşıklaşan profil subjektifliği bir kenara bırakıyor.
Önce kişiselleştirilmiş ağrı tıbbının anlamından konuşmak istiyorum.
Bireysel ihtiyaca göre tasarlanmış ve kişiye en güvenli olan ağrı tedavisi bu terimin karşılığıdır.
1.71 milyar insan küresel bağlamda eklem-kas ağrıları çekiyor. Bu 1.71 milyar insan arasında ben de olabilirim. Tanısını alamadığım eklem ağrılarına yönelik verilen hiçbir ilacın faydasını görmediğim için kişiselleştirilmiş tedavinin gerekliliğini savunuyorum.
Peki, kişiselleştirme neden önemli?
Maryland Üniversitesi ağrı ve translasyonel semptom bilimi profesörü Dr. Cynthia Renn Medical News Today’e verdiği röportajda çoğu ağrıyı NSAID’ler veya opioidlerle tedavi ediyoruz . “Opioidlerin tanımlanmasından bu yana gerçekten dönüştürücü analjezik keşifler olmadı.”
“NSAID’ler ve opioidler, çeşitli kökenlerden gelen ağrıyı tedavi etmek için az çok etkinlikle çalışır. Görünüşte aynı yaralanmaya sahip iki kişinin ağrıdan farklı şekilde acı çektiği göz önüne alındığında, herkese uyan tek beden yaklaşımının herkes için işe yaramadığını biliyoruz; Bazıları minimum ağrı ile hızla iyileşirken, diğerleri kronik ağrı geliştirmeye devam edecek” dedi.
Ne kadar doğru bir ifade değil mi?
Bu konuda konuşan tek Renn değil. Diğer bir kişi ise, Michigan Üniversitesi Anesteziyoloji Bölümü ve Kronik Ağrı ve Yorgunluk Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olan Dr. Kevin Boehnke. Boehnk bu konuda iki temel faktörün önemli olduğunu ifade etmiş. Bunlar; “genetik ve metabolizma”
Yani yeni keşfedilecek ilaçların bunlar üzerine durarak ortaya çıkmasını savunduğu demeciyle kişiselleştirilmiş ağrı konusunda kesin terimlerden bahsetmiş.
Bu konuda çalışmalar ne durumda?
Çalışmalar kişiselleşme üzerinde fazlaca duruyor. Bu konuda Touro Eczacılık Fakültesi Farmasötik ve Biyomedikal Bilimler Bölümü’nde profesör olan Dr. Zvi G. Loewy , MNT’ye kişisel farmakolojik tedavinin önemini vurguladı. Ardından şunları ekledi:
“Kişiselleştirilmiş ilaçlar, hastanın genotipine ve ilgili fenotipine dayalı olarak bireysel bir hastaya bir ilacın verilmesini gerektirir. Genotip ve fenotipin belirlenmesi farmakogenomik testler ile kolaylaştırılır. [ABD’deki iki tıbbi laboratuvar şirketi] ağrı yönetimi terapileri için tasarlanmış farmakogenomik testler sunuyor.”
Umarım bu kişiselleştirilmiş ağrı tedavisi uygun farmakolojik tekniklerle çözüm bulur. Hepimize ağrısız ve sağlıklı günler diliyorum.
Simbians Platformu ile doğru ve güncel sağlık bilgisinin erişilebilir olmasını sağlıyoruz. Tüm içerikler sadece sağlık profesyonelleri ve tıbbi yazarlar tarafından hazırlanmaktadır.
Kaynaklar
Lennon, A. (2022, 06 29). Personalized pain medication: Why is it necessary? MedicalNewsToday: Personalized pain medication: Why is it necessary? adresinden alındı.