Bu yazımda ülkemizde pek bilinmeyen ve maalesef hastanelerde çok ihtiyaç duyulmasına rağmen göz ardı edilen imkanların sağlanmadığı bir hemşirelik alanına değinmek istiyorum.
Peki, ihtiyaç duyulup karşılanmayan hangi alan bu?
Tabi ki psikiyatri hemşireliğinin uzmanlık alanlarından olan KLP yani konsültasyon liyezon psikiyatri hemşireliği. Hemşireliğin gelişmeye ve çalışmaya devam ettiği sayısız alanlarından biri olan KLP hemşireliği hakkında merakımızı giderelim o zaman.
KLP Hemşireliği Nedir?
Konsültasyon liyezon psikiyatri hemşireliği, fiziksel hastalık veya sorunlar ile sağlık kuruluşlarına başvuran tedavi gören hastalar ve ailelerinin fiziksel sağlığın dışında ruh sağlıklarının korunmasından, tedavi, bakım ve rehabilitasyona kadar ki süreçlerde hasta ve ailesinin karşılaştığı psikososyal sorunları belirleyip tanılayan, izleyen aynı zamanda psikiyatri alanında hemşirelere danışmanlık vererek eğitimlerini sağlayan psikiyatri hemşireliğinin bir üst uzmanlık alanıdır.
KLP hemşireleri psikiyatri alanında yüksek lisans yapmış ve gerekli sertifikaya sahip hemşirelerdir. Yani KLP hemşireleri hasta ve ailelerinin temel koruyucu sağlık hizmetinden başlayıp iyileşme ve rehabilitasyona kadar ki tüm süreçlerde karşılaşabilecekleri psikososyal sorunlarda destek olan her alandan hastalarla ilgilenen uzman bir hemşiredir diyebiliriz.
KLP Hemşireleri Ne Yapar?
KLP hemşiresi hastaların takip edilmesinde, sağlık kuruluşlarında karşılaşabilecekleri psikososyal sorunların bakımında ve düzeltilmesinde ki süreçlerde rol alır. Hasta ve ailesine var olan durumlar, yapılacak tedaviler, girişimler gibi anksiyete ve strese neden olan işlemlerde bilgi verir, açıklama yaparak var olan ve olabilecekler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar bu da anksiyete oranlarının azalması ve tedaviye uyumu kolaylaştırır.
Tabi ki sadece hasta ve ailesi dışında o alanda çalışan hemşirelere de danışmanlık, yönetici ve eğitici rolleriyle yol gösterirler. Hemşirelere psikososyal bakım ilkeleri, dikkat edilmesi gerekenler gibi konularda eğitici rolleri kapsamında eğitim ve danışmanlık sağlar. Yönetici rolleriyle hastaların başka bir servise veya yoğun bakımdan servise transferlerinde yaşadıkları sorunları takip eder, izlemlerinin, güvenliklerinin sağlanmasını sağlar. Bakım verici rolleriyle de hasta bakımına yardımcı olarak hemşirelere destek olup iş yüklerini azaltmaktadırlar.
Peki, iş yükünün fazla olduğu hastaların birçok işleme ve tedaviye sahip olduğu özellikli makinelerin kullanıldığı yoğun bakım ünitelerinde KLP hemşireliği ne kadar önemlidir?
Diye sorulsa deneyimleyen bir göz olarak size açıklamak istiyorum.
Bu konuda Yoğun Bakımda Görünmeyen Bir Destek: KLP Hemşireliği Neden Gerekli? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.