Onkoloji hastalarının teşhis ve tedavisinde önemli rol oynayan Pet-CT çekimine girmeden önce dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz?
Nükleer tıp biriminde bulunan Pet-CT cihazı ilk duyulduğunda bir kafa karışıklığına sebep olabilir. Belki de ismi biraz tuhaf geliyordur, ne dersiniz?
İlk olarak doktorunuzun neden bu birimde tetkik yaptırdığını açıklayalım.
Nükleer tıp birimlerinde hastalara zarar vermeyecek minimum dozlarda radyoaktif maddeler (kendiliğinden ışıma yapabilen maddeler) çeşitli yöntemlerle -damar yoluyla, yiyeceklerle, deri altına enjeksiyonla vb. hastalara verilerek görüntüleme ve tedavi gerçekleştirilir. Hastalara radyoaktif madde verildiği andan itibaren hastalar belli bir süre boyunca radyoaktivite yaymaya başlarlar. Verilen ilaç tümörlere ya da incelenecek organa özel üretilmiştir ve büyük yoğunlukla o alanda tutulum gösterir. Görüntüleme sonucunda vücudunuzun bir haritası ortaya çıkar ve belli hesaplamalarla uzmanlar tedavi sürecini çok net bir şekilde takip edebilir.
Pet-CT çekimine gelmeden önce bilmenizin yararlı olacağı birkaç çok önemli nokta bulunmaktadır.
- Radyoaktivite ile çalışılan ve sıkı kuralları olan bir birim olduğunu unutmamalısınız. Sizinle ilgilenen hemşire ve teknikerin söylediklerine daima uyum göstermelisiniz.
- Çekime en az 4 saatlik açlık ile gelmelisiniz, beslenme ile ilgili herhangi bir problem yaşıyorsanız öncesinde hekiminizle bu durumu görüşmelisiniz.
- İlaç verildikten sonra belli süre size ayrılan kurşun kaplı hasta odalarda beklemeniz istenecektir. Çekiminizin geciktiğini ya da ilacın etkisinin geçtiği hakkında endişelenmemelisiniz. İlacın vücudunuza tutulma süreleri değişken olabilir ve belli hesaplamalarla size bekleme süreniz mutlaka belirtilecektir.
- İlacın verildiği andan itibaren dışarı radyoaktivite yaydığınızı unutmamalısınız. Yanınızda hamile veya çocuklarla giriş yapmanız yasaktır.
- Hemşire ile iletişime geçmek istediğinizde belli bir mesafeyi korumaya özen göstermelisiniz. Radyasyon maruziyeti mesafeyle ters orantılıdır.
- Kapalı alan korkunuz var ise bunu birime geldiğinizde belirtmelisiniz. Bir çözüm önerisi size sunulacaktır.
- Radyoaktivite yayma süreniz en az 24 saat sürer ve bu sürede evde önlemler almalısınız. Mümkünse çocuk ve hamile bireylerin olmadığı bir evde bir odada tek uyumalısınız.
- Tuvalet ve banyoyu en azından bir günlüğüne ayırmalısınız.
- Bol bol su içip ilacın atılımını kolaylaştırabilirsiniz. Radyoaktivite çoğunlukla ter, idrar gibi vücut sıvılarıyla atılır.
Pet-CT çekimleriniz doktorunuzun istemiyle belirli aralıklarla tekrarlanabilir. Özellikle tümör boyutları ve tedavinin gidişatı hakkında karşılaştırmalı olarak güzel cevaplar alınan bir tetkiktir. Tetkik öncesinde size verilen bilgilendirme broşürlerini okuyarak veya sözlü bilgileri dikkatle dinleyerek hazır bir şekilde tam saatinde birimde olmalısınız. Her hastanenin işleyiş protokolü ve kullandığı cihazlara göre farklılıklar görülebilir. Bu arada kafanıza takılan her türlü soruyu öncelikle hekiminizle görüşmeyi unutmamalısınız.