Doğum Kesisi (Epizyotomi) obstetrik, pratik ve sık kullanılan cerrahi bir işlemdir. Bu işlemin temel amacı doğum esnasında oluşabilecek kontrolsüz perine yırtıklarını ve yumuşak doku hasarını engellemektir. Lokal anestezi altında yapılmalıdır ve tekrardan onarılır.
Doğum sırasında oluşabilecek kontrolsüz yırtıkları onarmak daha güçtür ve perinenin görüntüsü bu kontrolsüz yırtıklara bağlı olarak hoş görünmeyebilir. Bunun yerine kadın doğum uzmanları veya ebeler doğum kesisi açmayı daha uygun görebilirler. Doğum kesisi açmaya bağlı olarak perine daha kolay onarılır ve perine daha düzgün şekillendirilerek hoş bir görünüm alabilir. Ayrıca bu prosedür doğumun zorluğunu azaltmak, hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak amacıyla da yapılmaktadır.
Doğum yapmış kadınlarımız varsa doğum kesisi konusunda deneyimlerini öğrenmek istiyorum.
Doğum kesisi için bazı endikasyonları sıralayabilirim.
- İlk olarak doğum esnasındaki komplikasyonlar doğum kesisini gerektirebilir. Eğer doğum süreci uzarsa veya bebeğin kalp atışları düzensizleşirse bu müdahaleye başvurabilir. Bu durumda doğum kesisi doğum sürecinin hızlanmasında ve bebeğin güvenli bir şekilde dünyaya gelmesine yardımcı olur.
- Kadının vajen yapısı ve elastikiyeti normal doğum için uygun olmayabilir. Normal doğumu kolaylaştırabilmek için Açılan ufak kesi çoğu zaman doğumu hızlandırır ve az hasarla bu süreç atlatılmaya çalışılır.
- Eğer anne adayı önceki doğumlarından dolayı zayıf bir perine yapısına sahipse veya diğer tıbbı durumları mevcutsa doğum kesisi düşünülebilir. Buda perine yırtılmalarının önlenmesine katkıda bulunur ve doğum sonrası iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Bunun dışında tabiki doğum kesisi açmak her gebe için gerekli değildir. Vücudun her kısmı farklı olduğu gibi perineal dokularda her kadından kadına değişebilir. Bunu öğrenmek ve doğum sürecini daha iyi yönetebilmek için 36. haftadan itibaren çatı muayanesi olarak normal doğum süreci için ön değerlendirme yapılabilir. Bununla ilgili Gebelikte Çatı Muayenesi Niçin Yapılır ve Öncesinde Bilmeniz Gerekenler adlı yazım mevcut.
Doğum kesisi uygulamak önceden rutin bir prosedür halindeyken güncel yaklaşımlardan bazıları rutin olarak uygulanmaması taraftarı. Bana sorulacak olursa normal doğum düşünen bir gebe 36. hafta civarında rutin muayenelerin dışında çatı muayanesini de eklemeli.
Bu süreç atlanılmışsa normal doğum sırasında annenin vajen durumu, elastikiyeti ve bebeğin durumu temelde baz alınarak süreç hızlı, akılcı ve mantıklı bir çerçevede yönetilmeli ve girişimler ona göre planlanmalıdır.
Simbians Platformu ile doğru ve güncel sağlık bilgisinin erişilebilir olmasını sağlıyoruz. Tüm içerikler sadece sağlık profesyonelleri ve tıbbi yazarlar tarafından hazırlanmaktadır.