Gebelikte çatı muayenesi niçin yapılır?
Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında yapılan pelvis kemiklerinin yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır. Bu muayeneye göre doğumun nasıl gerçekleşeceğine karar verilir. Çatı muayenesi bildiğimiz jinekolojik masada ve aynı jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır.
Doktor veya ebe iki parmağı ile çatı kemiklerinin bulunduğu duruma göre değerlendirmesini yapar. Bu muayenede temel esas bebeğin kilosu ile doğum yolunun darlığını veya genişliğini kıyaslayarak normal doğum mümkün mü değil mi ona göre değerlendirme yapmaktır.
Gebelikte çatı muayenesinde hangi sorulara cevap aranır?
Buradaki amaç sadece pelvis kemiklerini değerlendirmek değildir. Bu muayene ile aşağıdaki sorulara cevap alabilmek için de yapılır.
- Bebeğin pozisyonu doğum için uygun mu?
- Bebeğin duruş şekli nasıl?
- Bebek doğum kanalına yerleşmiş mi?
- Rrahim ağzı açıklığı var mı?
Gebelikte çatı muayenesi öncesi bilmeniz gerekenler
Çatı muayenesi olmadan önce bunları bilmenizde ve uygulamanızda fayda var.
- Muayene gününde vücudunu dinlendirici bir şekilde hazırlamaya çalış. Rahat giysiler seç böylece kendini iyi hissedersin.
- Muayene sırasında kendini ifade etmekten çekinme. Düşüncelerini korkularını ebe veya doktorunla paylaş. Unutmayın ki biz ebe veya Doktorlar bu işin bir parçasıyız ve sizleri en iyi şekilde yönlendirmek için buradayız.
- Çatı muayenesi olmadan önce çatı muayenesinin neden yapıldığını,ne olduğunu araştırarak ön bilgi edinin. Bu senin kaygını ve stresini azaltacaktır.
- Muayene öncesi ve sonrasında derin ve yavaş yavaş nefes alıp vermeyi deneyebilirsin! Bu senin rahatlamana yardımcı olur.
- Eğer istersen muayene sırasında destekleyici birini yanında tutabilirsin. Böylelikle kendini daha güvende hissedersin.
Gebelikte çatı muayanesi acı verir mi?
Çatı muayenesi kadınlar tarafından rahatsız edici olarak bulunabilir. Çünkü bu bölgede hafif bir baskı hissi oluşabilir fakat acı verici olması beklenmez. Kendini rahat tutman, nefes alıp vermen çok önemlidir. Tabii doktorun veya ebenle uyum içerisinde olman da acı hissini azaltacaktır.
Eğer pelvik muayenede çatı darlığı olduğuna yani doğum yolunun normal doğuma imkan vermeyecek derecede dar olduğuna karar verildiyse, normal doğum hiç denenmeden sezaryen ameliyatı planlanabilir. Çatı muayenesi her zaman kesin bir şekilde doğum şeklini belirlemeyebilir. Şüphede kalınan durumlarda normal doğum denenir ve doğumun nasıl ilerlediği takip edilir. Travay sürecinde yapılan aralıklı muayenelerle daha net kararlar verilebilir.
Çatı muayenesinin herhangi bir zararı yoktur. Hamileliğin son haftalarında vajina dokusunda esnediği için gebe olmayan kadınlara göre daha rahat bir şekilde vajinal muayene olabilirsiniz.
Çatı muayenesi olduktan sonra belli başlı bulgular kendiniz de görebilirsiniz. Bunlar; lekelenme, az miktarda pembe kırmızı kanama ve sancı şikayetleriniz artabilir.
Minik bir bilgi sıkıştırmak gerekirse doğumun sezeryanla gerçekleşeceği kesin olan bir hastada çatı muayenesi yapılmasına gerek yoktur.
Simbians Türkiye’de Gebelik ile ilgili daha fazla içeriğe erişin ve bilgilenin.