Alzheimer hastalığı, demans (bunama) hastalıklarının yaklaşık üçte ikisinin sorumlusudur.
Ne yazık ki dünyada her üç saniyede bir hastaya Demans teşhisi konuluyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bugün dünyada 1 milyona yakın Alzheimer hastası var. Türkiye ise bu oranın ciddi bir kısmını oluşturuyor. Günümüzde 50 milyon civarında olan Demans hasta sayısının ise 2050 yılında 152 milyona çıkması bekleniyor.
Bu kadar büyük bir artışın sebeplerinden birinin işitme kaybı olabileceğini biliyor muydunuz?
Peki ya genç yaşlarda başlayan yüksek seslerde müzik dinleme alışkanlığı veya tam tersi yeterince işitsel algı uyarılarına maruz kalmamanın ne tür sorunlara yol açabileceğini hiç düşündünüz mü?
Şimdi bu soruların cevaplarını yapılan araştırmalarla bir açıklayalım. Yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığından virüs kaynaklı enfeksiyonlara (üst ve alt solunum yolu rahatsızlıkları, kızamık, suçiçeği, uçuk vb.) kadar birçok etken işitme kaybına yol açabiliyor. İşitme kayıpları yaşam kalitesini olduğu kadar sağlığı da etkiliyor. İşitme kaybı en az 25 desibel olan kişilerde Alzheimer ve Demans oranının daha fazla ve riskin ise %10-15 olduğu araştırmalarla kanıtlanmaktadır. Bunun nedeninin işitme kaybı olan kişilerin işitmesi iyi olan kişilere göre sesi anlayabilmek için daha fazla uğraş vermesidir. Bilişsel gerileme ve beyin hacminin küçülmesi daha hızlı gerçekleşecektir. Ayrıca beyin gücünü diğer aktivitelere ayırmakta zorlanacaklardır.
İşitmenin sadece kulakla yapıldığını düşünüyor olsak da beynin işitilenleri anlamlandırmada önemli bir yeri vardır. İşitme kayıplarının erken fark edilerek tedavi edilmesi ileri yaş hastalıkları ile mücadele etmek için iyi bir başlangıç olacaktır. Örneğin işitme kaybı başladıktan yaklaşık altı ay veya bir yıl sonra kişi hızlıca tedaviye başlarsa beyinde meydana gelen değişiklikleri büyük oranda düzeltme şansı olur ama işitme kaybı teşhisi konmasına rağmen uzunca bir süre bir şeyi yapmamışsanız ilk olarak işitme kaybını ortadan kaldırabilecek önlemleri düşünün. Ameliyat veya protez bu durumda faydalı olacaktır.
Tedavi edilmeyen işitme kaybı sebebiyle kişinin içe kapanması ve sosyal hayattan elini çekmesi Alzheimer’a yakalanma riskini %9 artıracaktır. Bu yüzden işitme kaybınız olduğunda erken zamanda cihaz kullanmaya başlamanız beyninizi sürekli aktif tutarak size fayda sağlayacaktır. Çünkü işitme cihazları bilişsel gerilemeyi engelleyebilir, özellikle de bunamanın başlangıcını geciktirme söz konusu olduğunda umut verici olabilir. Bununla birlikte yaşınız ilerledikçe işitme testlerinizi sıklıkla tekrarlatmanız olası bir işitme kaybınız olduğunda daha erken müdahale edilmesini sağlayacaktır.
Fransız bir araştırmacı tarafından 2015 yılında yapılan bir araştırmada ise Koklear implantların sadece yaşlı hastaların işitme kaybına yardım etmekle kalmayıp aynı zamanda hafıza ve düşüncelerini de geliştirdiği tespit edilmiştir. Yapılan bu tespitler cihaz kullanmanın ve implantın ileriki yaşlarda olabilecek hastalıklar açısından ne kadar faydalı olacağını açıkça ortaya koymaktadır. Çoğumuzda cihazlara karşı yer etmiş olan önyargıların kaldırılması gerekmektedir. Ayrıca dikkatli kullanımla bu sorunlardan daha az etkilenebileceğimizi unutmayın.
Simbians’ta yer alan diğer hastalıkları keşfedin.