Dil bağı nedir?
Anne karnında embriyolojik gelişim sürecindeki 4. haftada dilin 2/3 ön kısmı gelişir. İlk başta üç adet dil tomurcuğu belirir. Bu tomurcuklardan uç kısımdakiler sağ ve sol olarak hızla büyüyerek orta hatta birleşirler. Bu aşamada dil henüz ağız tabanından ayrılarak serbestleşmemiştir. İlerleyen haftalarda dil ağız tabanından serbestleşerek hareketli hale gelir. Sadece frenulum denen bağ ile ağız tabanına tutunur. İşte bu dönemde meydana gelen bozukluk sonucu dili ağız tabanına bağlayan frenulum ya tam olarak serbestleşemez ya da hücre çoğalmasıyla kalın bir hal alarak dilin serbestleşmesini engeller. Bu durum Ankiloglossi diğer adıyla Dil Bağı olarak tanımlanır.
Dil bağı en fazla kimlerde görülür?
Erkek bebeklerde daha sık karşılaşılan bir durumdur. Olguların çoğu genetik değildir. Ancak bazı yarık damak sendromlarında genetik faktörlerin tetiklediği anormal dil bağı gelişimi meydana gelebilir.
Yanlış bir inanışla günümüzde çocuklarda görülen, konuşma gecikmesinin nedeni olarak adlandırılır. Ancak dil bağı konuşmayı geciktirmez, mevcut olan konuşma becerisini zorlaştırabilir, ses tonunu etkileyebilir. Eğer çocukta konuşma gecikmesi mevcut ise altta yatan diğer sebepler araştırılmalıdır.
Sıklıkla iki şekilde fark edilmektedir. Bunlardan biri az önce bahsettiğim çocukların konuşmada zorluk çekmesi diğeri de özellikle ebelerin sık karşılaştığı yeni doğan bebeklerde emme güçlükleri yaşanmasıdır.
Bu iki durumu da biz ebeler olarak fark edip doktora yönlendirerek çözüme ulaştırabiliriz, gebelik öncesi ailelere bu konuda da bilgilendirme yapabiliriz. İlk etapta emmede veya konuşmada zorluk çeken çocuğu etkileyen diğer faktörler yok ve dil görünümünde bir anomali mevcut ise belirli bir yaş beklenmeksizin direkt olarak çocuk doktoruna yönlendirmeliyiz.
Dil bağında kesin tanı nasıl konur?
Dil bağı görünür mü?
Evet, basit bir muayene ışığı altında ve dil basacağı yardımıyla dil bağı görülebilir. Dil ise çatallanmış “V” şeklini almıştır. Bu durum gözlendiğinde “Dil Bağı” tanısı konur.
Dil bağı gözlemlendiği zaman eğer konuşmayı ve beslenmeyi etkilemiyorsa cerrahi işleme gerek yoktur. Dil bağı olup da herhangi bir problem yaşamadan hayatını sürdüren çocuklar mevcuttur. Ancak çocuğun konuşmasını etkiliyor, yeni doğanın beslenmesini güçleştiriyorsa cerrahi işlem gerekmektedir.
Dil bağı nasıl tedavi edilir ve ameliyatı nasıldır?
Dilin altında, dil hareketlerini kısıtlayan dil bağının cerrahi işlem ile kesilmesidir. Özellikle, altı aya kadar olan ve dil bağı ince ve şeffaf olan bebeklerde, lokal anestezi altında yapılması önerilir. Daha büyük çocuklarda ve dil bağı kalın olanlarda kanama kontrolü için ayrıca yara oluşumunu önlemek için dikiş gerektirdiğinden genel anestezi ile yapmak daha uygundur diye belirtilir. Genellikle ağrısız ve kanamasız küçük bir müdahaledir.
Çocuk sağlığı konusunda daha fazlası için çocuk sağlığı kategorisini takip edin.
Kaynaklar
http://www.tkbbv.org.tr/menu/70/dil-bagi-ankiloglossi-nedir-op-dr-yusuf-orhan-ucal