Tırnaklar, her ne kadar vücudun birer parçaları olsalar da bazen göz ardı edilebiliyorlar.
Peki ya çocuklarımızın hastalıklarını önceden fark edebilmemiz için tırnaklar bize ayna tutuyorsa?
Öncelikle sağlıklı bir tırnağın nasıl görünmesi gerektiğine bakalım. Sağlıklı tırnaklar parlak, yüzeyi pürüzsüz, esnek ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Tırnağın şekli kişilere ve kesim şekline göre değişse de genellikle oval veya üçgenimsi yapıdadır. Tırnak uzaması ise ömür boyu devam eder ve el tırnakları ayak tırnaklarına göre daha hızlı uzama gösterir. Vücuttaki farklı hastalıklar, fiziksel etkenler, kullanılan ilaçlar veya doğrudan tırnağı tutan hastalıklar sağlıklı tırnak yapısının bozulmasına neden olur. Çocuklar için özellikle tırnaklarda oluşan renk değişiklikleri ve şekil bozulmaları bize bazı hastalıklar için haberci olabilirler.
Gelin tırnaklardaki bu belirtilerin neleri haberdar ettiğini hep beraber inceleyelim.
Tırnaklarda Beyazlaşmalar
Eğer ki diğer elinizle beyazlaşma olan tırnağa bastırdığınızda beyazlaşma yok oluyorsa bu vücutta var olan protein eksikliğinin belirtisidir, yok olmuyorsa çinko, kalsiyum gibi minerallerin eksikliğinin habercisi olabilir.
Mavileşen Tırnaklar
Tırnaklarda mavileşmenin görülmesi vücudun yeterince oksijenlenememesi anlamına gelir. Çocuklarda bu kapak yetmezliği, mavi bebek sendromu gibi durumlarda görülebilmektedir.
Tırnaklarda kırmızı, kahverengi lekeler
Tırnak hasarına ya da zedelenmeye bağlı oluşabileceği gibi kalp kapağı enfeksiyonlarında da rastlanan bulgulardan biridir.
Yeşil Tırnaklar
Tırnaklarda yeşil lekelerin görülmesi tırnaklarda bakteri enfeksiyonunun olabileceğinin göstergelerindendir.
Siyah Çizgiler
Esmer tenli insanlarda sık görülen bir durumdur fakat bu çizgiler deriye kadar taştığında melanom adı verilen kanser türü veya doğumsal kalp yetmezliğinin belirtisi olabilir.
Mat Tırnaklar
Sağlıklı tırnakların parlak bir görünüme sahip olması gerekir. Mat görünüme sahip tırnaklar vitamin eksikliğinin habercisidir.
Tırnaklarda Çomaklaşma
Çomak parmak veya baget parmak olarak da isimlendirilebilir. Bu durumda olan çocukların tırnakları saat camına benzer. En çok akciğer hastalıklarında gözlenir ve oksijenlenme ile ilgili problemlere bağlı oluşur. Çocukların el ve ayaklarında birlikte görülmesi doğumsal kalp rahatsızlıklarını akla getirmelidir.
Kaşık Tırnak
Çocukların ayak baş parmaklarında görülmesi normaldir ve birkaç yıl içerisinde normal haline döner ama normal haline dönmemesi ve diğer tırnaklarda da görülmesi demir eksikliği anemisi veya tiroid hastalıklarını düşündürmelidir.
Yukarıda bahsettiklerim vücutta olan problemlerin tırnağa yansımasıydı. Bu durumlar haricinde tırnakların kendi hastalıkları da olabilmektedir.
Gelin birazda onları inceleyelim.
Tırnak Hastalıkları
Dolama
Tırnak çevresindeki iltihaplanmaya dolama denir. Tırnak diplerinde veya köşelerinde meydana gelen hasara bağlı olarak oraya yerleşen bakteriler sonucunda oluşur. Ağrı, kızarıklık ve iltihaplı şişlik görülür. Hem çocuklar hem de yetişkinler için de sancılı bir süreçtir.
Tırnak Batmaları
Özellikle tombul bebeklerin ayak tırnaklarında görülür. Tırnakların çok dipten kesilmesi, çok dar ayakkabılar giyilmesi gibi durumlardan kaynaklı olabilmektedir. Kesilen tırnak kenarlarının tırnak etine doğru büyümesi ve önce ağrı daha sonrasında ise iltihaplı şişliğin oluşması ile ilerleyen süreçtir. Tırnak batması da dolama gibi hem çocuklar hem de yetişkinler için sancılı bir süreçtir. Bu gibi durumların oluşmaması için çocuklara uygun tırnak bakımı verilmelidir. El tırnakları hafta da bir ya da iki kez oval şekilde, ayak tırnakları ise ayda bir ya da iki kez düz bir şekilde kesilmelidir.
Tırnakları kesmek için en uygun zaman banyo yapmadan önceki zamandır. Bebekler tırnak kesimi esnasında huzursuz olabilirler ve istenmeyen kazalara sebep olabilirler. Bu nedenle uyurken tırnaklarını kesmek bir tercih olabilir. Herkesin tırnak makası kendine özel olmalıdır ve bebeklerin tırnaklarını kesmek için onlara özel üretilen uçları sivri olmayan makaslar kullanılmalıdır.
Gördüğünüz üzere tırnaklar çocukların sağlığı için birer ayna görevi üstleniyor. Bu bulguları takip etmek ve hekime bildirmek ise siz ebeveynlerin görevi. Hastalıklara ayna tutan ellerimizin ve çocukların her zaman sağlıklı olması dileğimle…
“Çocuk, dünyanın en büyük mutluluğudur.”
– Dostoyevski
Kaynaklar
https://turkderm.org.tr/menu/50/tirnak-ve-tirnak-hastaliklari Erişim Tarihi: 28.11.2021
https://sagligim.gov.tr/bebek-sagligi/bebeklerde-tirnak-bakimi.html Erişim Tarihi: 28.11.2021
https://www.medicana.com.tr/haber-detay/7392/tirnaktaki-degisiklik-onemli-bir-hastalik-habercisi Erişim Tarihi: 28.11.2021
Metin, A., Güzeloğlu, M., Delice, İ., & Subaşı, Ş. ” Beau Çizgileri” Tırnak Deformitesi.
Güvenç, O., & Bilici, M. (2018). Siyanozu Olan Çocuğa Tanısal Yaklaşım. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 27(4), 375-387.
Çelik, T., Tutanç, M., Davran, R., Arıca, V., & Köse, M. (2011). Çomak Parmakla Başvuran Adolesanda Primer Progresif Tüberküloz.
Saç, B., Kutlubay, U. D. Z., Yardımcı, G., Engin, B., & Serdaroğlu, S. Beslenmenin Saç Ve Tırnağa Etkisi.