Dr. Hasan Can Küçük ile sizler için lens kullanıcılarının göz sağlığını korumasu konusunda röportaj yaptık.
Lens kullanımı oldukça yaygın. Her zaman lens kullanımı konusunda hassas olmanın altını çizen Dr. Hasan Can Küçük ile benim gibi lens kullanıcılarının merak ettiği birkaç noktayı konuştuk.
Dr. Hasan Can Dokuz Eylül Üniversitesinden 2019 yılında mezun olmuştur. 4 yıldır görev yapmaktadır. Şimdi Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Göz Anabilim dalında hasta kabul etmektedir.
Adife Ahsen ÇETİN: Hasan Can bey görme bozukluklarında estetik ve kullanım kolaylığı açısından lens sıkça tercih edilmektedir. Benim gibi lens kullanıcılarının merak ettiği soruların yanıtlarını sizden öğrenmeyi merakla bekliyoruz. İlk sorumla başlamak istiyorum. Lenslerin kuruluk yapması bizler için çok büyük bir sorun. Buna yönelik neler yapmalıyız?
Dr. Hasan Can KÜÇÜK: Ahsen hanım lensin iki temel komplikasyonu vardır. Ben bunu lensin matematiksel komplikasyonu olarak adlandırmaktayım.
LENS KOMPLİKASYONU = Kuruluk+ Enfeksiyon
Lenslerin temel sorunu kuruluk ve enfeksiyona sebep olmasıdır. Lens bakımı bu noktada önem arz etmektedir. Lens kullanmak gözlük kullanmaya benzemiyor. Gözlüğü mendille silersin ama lens bir düzenlilik istiyor. O yüzden enfeksiyondan korunma temelli olarak lensin bakımını yapma konusunda kararlılık sağlamalıyız.
Uygun bakımı yapmanın yanı sıra zararlı ışınlardan da korumalıyız. Çünkü bunlar kuruluğu tetikleyebilecek sebepler arasındadır. Her göz yapısı farklı olduğu için kişiye özgü yaklaşımda temel esastır. Ama genel anlamda gözleri nemlendirmeli, hijyene dikkat etmeli ve damlalar ile destelemeliyiz.
Tabi, güneş gözlüğü kullanımını da ihmal etmemeliyiz.
A. Ahsen ÇETİN: Peki kuruluk durumu sadece çevresel faktörlere mi bağlı?
Dr. Hasan Can KÜÇÜK: Aslında çevresel gibi görünen ama her durum da olduğu gibi burada da markaların devreye girmesiyle sonuçlanan bir durum. Yani çeşitli markalar var ve bu markaların çeşitli bakım kitleri var. Tabi maliyet bakımından farklılık yaratabiliyor ancak etkili ve doğru kullanımı ancak o şekilde sağlayabiliriz.
Adife Ahsen ÇETİN: Hasan Can bey bu kadar riski olan lenslerin kullanımı için nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz?
Dr. Hasan Can KÜÇÜK: Öncelik hekim kontrolünün düzenliliğidir. Bizler eşliğinde uygun lensi seçip lensin yan etkilerini azaltmayı sağlamaları mümkündür.
Lensin yapabileceği etkileri erken fark edip ona göre bir seyir yaratmak mümkündür.
Adife Ahsen ÇETİN: Son olarak lens kullanıcıları genel çapta nelere dikkat etmeli?
Dr. Hasan Can KÜÇÜK: Kesinlikle lensle uyumamaya özen göstermeliler. Lensle uyumak demek kuruluğa davet çıkarmak demek. Suni göz yaşı damlaları da bir seçenektir. Göz kuruluğunu sürekli yaşayan bireylere önermekteyiz. Her zaman savunduğum şey kişinin kendini ve rutinlerini tanıyarak karar vermesidir. O yüzden kendini tanıyarak karar vermelidir.
Son olarak göz sağlığının ve hijyeninin son derece önemli olduğunu belirtmek ve herhangi bir sorunla karşı karşıya kalma durumunda kişinin evde çözüm yaratmak yerine en yakın sağlık kuruluşundaki ilgili hekime başvurmasını önermek istiyorum.
Keyifli röportajımız için teşekkür ediyorum ve lens kullanan tüm hastalarımıza sağlıklı günler diliyorum.
Simbians Türkiye, bir sağlık eğitimi platformudur. Simbians’ta yer alan hastalıklar ve sağlık durumları hakkında daha fazla bilgi edinin.