Her yıl sayısız çocuğun istismarı, kaybı ve ölüm haberiyle karşılaşıyoruz. Bu konu maalesef haberlerde gördüğümüzle sınırlı değil. Ülkemiz bu konuda çeşitli stratejiler geliştirse dahi her insan önce kendi davranışı, ahlak ve etik değerleriyle var oluyor. Söz konusu insan ise yaklaşım bütüncül olsa da suçu durdurmak mümkün olmayabilir.
Kimi çocuk aile yakınlarından, kimi çocuk akranlarından, kimi çocuk hiç tanımadığı kişilerden zarar görüyor.
Çocukların tacizden korunması ve sessiz kalmaması, onların güvenliğini sağlamanın yanı sıra, sağlıklı bir gelişim ve yaşam kalitesi için de kritik bir konudur. Bizler önce kendi stratejilerimizi geliştirerek hem kendimizi hem çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz.
Bunun için yapılacaklar neler peki?
Eğitim ve Bilinçlendirme
Çocuklara Temel Güvenlik Bilgileri Verin
Çocuklara bedenlerinin özel olduğunu, kimseye izin vermeden dokunmalarına izin vermemeleri gerektiğini öğretin. Ayrıca, kendilerini rahatsız hissettiklerinde veya bir şeylerin yanlış gittiğini düşündüklerinde başta ebeveynlerine gelmelerini eğer bu mümkün değilse çevreden yardım isteyebileceklerini anlatın.
Eğitici Programlar
Okullarda ve topluluk merkezlerinde, çocuklara ve ebeveynlere yönelik güvenliğe ilişkin eğitim programları düzenlenmektedir. Bunlara hem ebeveyn olarak hem çocuğunuzla katılım sağlayın.
Açık İletişim
Açık ve Destekleyici Bir İletişim Kurun
Çocuklar ebeveynlerin kızmalarından korkabilir. Çocuklarınızla açık bir iletişim kurun, onları dinleyin ve yaşadıkları sorunları veya rahatsızlıkları paylaşmaları için cesaretlendirin. Eğer bunu yapmazsanız hiçbir zaman çocuğunuzun yaşadıkları konusunda fikir sahibi olamayacaksınız.
Güvenli Bir Ortam Sağlayın
Çocuklarınızın sizinle veya güvendikleri diğer yetişkinlerle yargılanmadan, dinlendiklerini bildikleri ve rahatça konuşabildikleri ortam sağlayın.
Çevresel Kontroller
Güvenli Ortamlar Oluşturun
Çocukların zaman geçirdiği yerlerin güvenli olduğundan emin olun. Okul, spor salonları ve diğer etkinlik alanlarındaki güvenlik prosedürlerini gözden geçirin ve güvenliğe yönelik eksikleri talep edin.
Dijital Güvenlik
İnternet kullanımı çok yaygın ve çocuklarınızı uzak tutmaya dahi çalışsanız bir şekilde erişim sağlayabilir. Çocukların çevrimiçi ortamda güvenliğini sağlamak için internet kullanımını denetleyerek, sosyal medya hesaplarını kontrol edin. Çevrimiçi davranışları hakkında eğitim verin ve yanlış bir durum gördüğünde ya da rahatsız edildiğinde size başvurması konusunda aranızda güven inşa edin.
Gözlem ve Denetim
Dikkatli Olun
Çocuğunuzun çevresindeki kişilerle ilgili dikkatli ve gözlemci olun. Onu baskılamadan dikkatinizi ona yoğunlaştırırsanız iletişiminiz daha sağlıklı olacaktır.
Hukuki ve Kurumsal Destek
Bilgilendirme
Başkaları bir şey düşüncesiyle hareket etmek toplumun yaygın davranışı.
Ancak siz taciz ve istismar hakkında bilgi sahibi olun ve bu tür olaylara karşı hukuki yolları araştırın. Bu sizi toplumun göz ardı ettiği her şeye karşı koruyacak ve güçlü kılacaktır.
Destekleyici Kaynaklar
Çocuklar ve aileler için destekleyen kurum ve kuruluşlardan yardım ve bilgi alın. Çocuk istismarı ve tacizi ile ilgili yardım ve destek sunan organizasyonlar hakkında bilgi sahibi olun. Bunun gerekliliğini çocuklarınıza açıklayın.
Aile ve Toplum Katılımı
Toplumsal Farkındalık
Çocukların korunmasına yönelik toplumsal farkındalık yaratmak için kampanyalar düzenleyin ve destekleyici projelerde yer alın. Bu hem topluma örnek olacaktır hem de yetiştirdiğiniz çocuğun zihinsel ortamını şekillendirecektir.
Sağlıklı çocuk sağlıklı toplum demektir. Ülkemizde kaybettiğimiz her minik can için üzgün olduğumu belirtmeliyim. Çocukların yeri okulları, oyun parkları ve akşam aile huzurunda sıcacık yatakları olmalı.
Sizlere farkındalık yaratmak için ürettiğim içeriğin faydalı olmasını diliyorum.
Simbians’ta yer alan diğer içerikleri keşfedin.