Alzheimer hastalığının geç evresi, bireyin çevresiyle olan iletişim ve etkileşim becerilerini büyük ölçüde kaybettiği, fiziksel yetilerin de ciddi şekilde zayıfladığı bir dönemdir.
Bu evre, hastalık sürecinin en zorlu aşamalarından biridir ve sürekli bakım gerektirir. Ancak, bu evrede bile bireylerin duygusal olarak rahatlatıcı bazı etkileşimlerden yararlandığı gözlemlenebilir.
Geç Evre Alzheimer Hastalığının 5 Belirtisi
Günlük kişisel bakım için 24 saat yardıma ihtiyaç duyarlar.
Alzheimer’ın bu aşamasındaki bireyler, kişisel temizlik, yemek yeme ve giyinme gibi en temel günlük ihtiyaçlarını dahi tek başlarına karşılayamazlar. Sürekli bir bakım desteği gerektirirler ve bu yardım, hayatlarını sürdürebilmeleri için kritik hale gelir.
Son deneyimlere ve çevreye karşı farkındalığın kaybolur.
Bireyler, bu evrede yakın zamanda yaşadıkları olaylara karşı farkındalıklarını kaybederler. Nerede olduklarını, kimlerle bulunduklarını ve hatta günlük yaşamlarındaki rutinleri algılayamaz hale gelirler. Çevresel farkındalık tamamen kaybolur.
Fiziksel yeteneklerde ciddi azalma görülür.
Yürüme, oturma gibi basit hareketler bile zamanla zorlaşır. Hatta ilerleyen süreçte yutma gibi temel refleksler dahi etkilenir, bu da beslenme ve su tüketimini oldukça zor hale getirir.
Ciddi iletişim kurma zorlukları yaşanır.
Geç evredeki Alzheimer hastaları konuşma yetilerini büyük ölçüde kaybederler. Kısa cümleler ya da kelimeler söyleyebilseler de, anlamlı bir iletişim kurmakta zorlanırlar. Özellikle ağrı ya da rahatsızlık gibi hislerini ifade etmekte ciddi sıkıntı yaşarlar.
Yine en önemli belirtiyi paylaşmak istiyorum.
Geç evre Alzheimer hastalığında dağışıklıkları düşer ve enfeksiyonlara karşı savunmasız olurlar.
Bu dönemde bireyler, özellikle zatürre gibi ciddi enfeksiyonlara karşı oldukça savunmasız hale gelirler. Fiziksel direncin düşmesi ve hareket kabiliyetinin azalması, enfeksiyon riskini önemli ölçüde artırır. Bu durumda küçük bir enfeksiyon bile hastanın kaybedilmesine yol açabilir.
Alzheimer hastalığının bu son aşamasında bile bireyler, duygusal etkileşimlerden yararlanabilirler. Hafif bir müzik dinlemek ya da nazik bir dokunuş, onlara rahatlık ve huzur sağlayabilir.
Bu dönemde, bakıcılar ve aileler, hasta için en uygun bakım hizmetlerini kullanarak destek alabilirler. Özellikle yaşam sonu bakım (hospis) hizmetleri, bireylerin bu süreci rahat ve onurlu bir şekilde geçirmelerine yardımcı olabilir.
İlişkili diğer içeriklerimizle Alzheimer Hastalığı hakkında daha fazla bilgi edinin.
Alzheimer: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tanısı, Tedavisi, Önlemi
Erken Evre Alzheimer Hastalığının 6 Belirtisi
Orta Evre Alzheimer Hastalığının 8 Belirtisi
Geç Evre Alzheimer Hastalığının 5 Belirtisi
Bonus İçerik: Beyniniz İçin 10 Sağlıklı Alışkanlık