Acaba gebe miyim?
Sorusunun cevabını günümüzdeki kadınlar cevabını eczaneden aldıkları gebelik testleriyle veya herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurarak öğrenebilirler. Bu modern yaşam için gayet kolay ve yüksek oranda doğru sonuçlar verir.
Hiç düsündünüz mü eskiden kadınlar gebeliklerini nasıl doğruluyorlardı?
“Cinsiyeti ne olursa olsun önemli olan sağlıklı olması” sözü her dönem için geçerlidir diyebiliriz. Günümüzde bu söz önemini daha fazla kazanmış olsada yinede anneler için bebeğinin cinsiyetini bilmek ayrı bir haz uyandırır.
Peki, eski zamanlarda yaşayan kadınlarda da aynı merak yok muydu?
Elbette ki merak ediliyordu ve hatta bunun için bazı yöntemler bile geliştirmişlerdir…
Mısırda hamile şüphesi olan bir kadın her gün sabah idrarıyla biri buğday diğeri arpa dolu 2 torbayı sularmış. Hamilelik şüphesi olmayan bir başka kadında yine ayrı ayrı buğday ve arpa torbalarını idrarla sularmış. Hamilelik şüphesi olan kadının idrarla suladığı buğday ve arpa dolu torbalar diğer kadının suladığı torbalardan daha önce çimlenirse hamile olduğu anlaşılırmış.
Hamile olan kadınların sabah idrarlarında aşırı miktarda hormon bulunduğu için, buğday ve arpa torbaları diğer normal idrarla sulananlardan çok daha önce yeşerirmiş. Günümüzde meyve ve sebzenin daha erken sürede yetiştirilmesi için hormon kullanılması da aynı yöntemin bir benzeridir.
Mısırlıların kullandığı yöntemde, doğacak bebeğin cinsiyeti de önceden tespit edilebiliyordu. Hamile kadının idrarıyla sulanan tohumlardan buğday taneleri daha önce filizlenirse bebeğin erkek ,arpa tanelere daha önce filizlenirse bebeğin kız olacağı anlaşılıyordu. Prof. Julias manger 1933 yılında laboratuvarda kutuların içerisinde kurutma kağıtları üzerine yerleştirdiği buğday ve arpa tanelerini, idrarla sulayıp, mısırlıların kullandığı gebelik ve cinsiyet belirleme yönteminin doğruluğunu ispat etmiştir. Günümüzde kullanılan gebelik testleri de, kadının idrarındaki hormon sayısının yoğunluğuna göre sonuç verir ve aynı esaslara göre uygulanır.
Söz konusu hiyeroglif Danimarka’nın Kopenhag kentindeki Carlsber koleksiyonunda bulunan 3500 yıllık bir papirüsten aktarılmıştır ve böyle bir gebelik testinin antik Mısır’da kullanıldığı iddiası doğrudur. Yapılan ve sonuçları medikal history jurnalinde yayınlanan deneyde, bu yöntemin %70 isabetlilikte hamileliği tespit edebildiğini göstermiştir. Ayrıca araştırmada , erkeklerin veya hamile olmayan kadınların idrarının da bitkilerin çimlenme hızını yavaşlattığı gösterilmiştir.
Bu yöntem öylesine işlevsel bulunmuştur ki 1699 yılına kadar kullanımına rastlamak mümkündür. Hatta Anadolu topraklarında bu yöntemin 1960’lara kadar, yani modern Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bile kullanıldığını gösteren kaynaklar bulunmaktadır.
Ancak şunu da vurgulamak gerekir. Günümüzde %99’dan yüksek isabet oranıyla gebeliği tespit eden yöntemler varken bu antik yönteme başvurmanın hiçbir mantıklı gerekçesi bulunmamaktadır.
Simbians Türkiye’de Gebelik ile ilgili daha fazla içeriğe erişin ve bilgilenin.
Kaynaklar
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/egyptian-papyrus-reveals-old-wives-tale-very-very-old-indeed-180970066/ Erişim Tarihi: 22.09.2024
Ghalioungui, P., Khalil, S. H., & Ammar, A. R. (1963). On an ancient Egyptian method of diagnosing pregnancy and determining foetal sex. Medical history, 7(3), 241-246.
https://science.howstuffworks.com/life/biology-fields/ancient-egyptian-pregnancy-test-survived-millenia-because-it-worked.htm Erişim Tarihi: 22.09.2024