Jacobs Sendromu Nedir?
İnsanın 23 çift kromozomundan biri, cinsiyetini belirler. Kız çocukları anne ve babadan birer X kromozomu; erkekler ise annelerinden X, babalarından Y kromozomu alırlar. Jacobs sendromlu erkekler, babalarından bir yerine iki Y kromozomu alır. Böylelikle olması gereken XY iken kromozom ayrılmamasından kaynaklanan XYY oluşur. Bu durum nedeniyle oluşan sendroma Jacobs Sendromu denir.
Bilim insanı James Watson’ın bir sözü var. Der ki;
“Kaderimizin yıldızlarda yazılı olduğuna inanmıştık. Şimdi büyük ölçüde genlerimizde yazılı olduğunu biliyoruz.”
Acaba bu genlerin içinde suçluluk geni de var mı?
Örneğin sayısız kişiyi öldüren, tecavüz edip işkence eden katillerin hücrelerinde saçı, ten rengi, göz rengi gibi insan öldürmek de yazılı mıydı?
Jacobs Sendromlu bireyler saldırgandır ve suça eğilimli davranışlar sergiler.
Örneğin, Down sendromlu bir bireyi fiziksel özelliklerine bakarak ayırt edebiliriz fakat Jacobs sendromuna sahip bir bireye dışarıdan bakıldığında diğer insanlardan ayırt etmeniz imkânsız denebilir. Çünkü belirgin fiziksel özellikleri yoktur. Yalnızca normal erkeklere kıyasla daha uzun boyludurlar.
Fakat Jacobs sendromlu bir bireyle vakit geçirdiğinizde bazı anormal durumlar görmeniz olağandır. Öğrenme bozukluğu, el titremeleri, zor ya da gecikmiş konuşma, saldırganlık, suça yatkınlık (özellikle cinsel suçlar), kural tanımazlık ve başkalarının acısına duyarsızlık gibi…
1966 Dehşeti…
14 Temmuz 1966’da sabah saat 5.30 sularında Güney Chicago’da bir mahalle sakinleri şu ses ile uyandı:
“Hepsi öldü! Bütün arkadaşlarım öldü. Yardım edin! Arkadaşlarımın hepsi öldü!”
Sağlıklı bir çocukluk geçirmeyen, küçük yaşta çeşitli suçlara başvuran Richard Speck, 14 Temmuz’da gün boyu gözetlediği hemşirelik öğrencilerinin kaldığı yurda gece yarısında girdi.
Çeşitli işkenceler sonucu hemşirelik öğrencisi olan 8 kızı katletti. Kurtulmayı başaran bir öğrenci ise yardım çığlıkları ile mahalleye seslendi.
Uzun süre araştırma yapan polis, Richard’ı resmen köşeye kıstırmıştı. İntihara kalkışmasının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine hastaneye kaldırıldığında yolun sonuna geldiğini kendisi de anlamıştı.
Doktorlar, cezaevine girmeden önce yaptıkları detaylı sağlık taramasında Richard’ın kromozom bozukluğuna sahip olduğunu tespit etmişlerdi. Normalden uzun boylu olması, yüzünün bol sivilceli olması ve suça olan yatkınlığı Jacobs Sendromu’nu destekler nitelikteydi.
Jacobs Sendromu Tespit Edilebilir Mi ve Böylelikle Suç İhtimalleri Önlenebilir Mi?
Jacobs Sendromu, tıpkı Down Sendromu’nun tespitinde kullanılan yöntem gibi gebelikte bebeğin bulunduğu sıvının içerisinden alınan örnek ile tespit edilebilir. Ancak fazladan bir kromozomu ortadan kaldırmak gibi bir durum söz konusu olmadığı için genetik boyutta bir tedavi söz konusu değildir. Dünyaya gelecek olan çocuğun suça, şiddete, asosyalliğe eğiliminin olacağı düşünülerek diğer çocuklardan daha farklı yaklaşım uygulanıp kontrol altında tutulabilme ihtimali vardır.
Fazladan Bir Kromozom Gelecekteki Suçlularının Habercisi Olabilir Mi?
Tabii ki de hayır!
Bir erkeğin Jacobs Sendromu’na sahip olması, seri katil olmasındaki tek veya en önemli etken değildir. Kişinin yaşadığı hayat şartları, çevresi, ailesinin psikolojik geçmişi gibi pek çok etken vardır. Ne olursa olsun hayatımızın gidişatı bizim elimizdedir ve ne yaşarsak yaşayalım hayatımıza yön verecek olan kişi sadece bizleriz. Seçimlerimizin yaşamlarımız üzerindeki etkisi çok güçlüdür.
Doğru ve adil seçimler yapmamız dileğiyle…
Simbians ile tüm hastalıklar hakkında bilgi edinin.
Kaynaklar
Journal of Criminal Law and Criminology, Volume 62,Issue 1, Article 4, XYY Offender: A Modern Myth, Richard G. Fox, 1971
Kristine Stocholm, Anders Bojesen. BMJ Journal, Criminality in men with Klinifelter’s Syndrome and XYY Syndrome: a cohort study, 2012.
Loretta Kopelman, John Hopkins University Press, Project Muse, Volume 21, Number 2, Winter 1978, Ethical Controversies in Medical Research: The Case of XYY Screening.
University of Virginia, Online Ethic Centers for Engineering and Science, The XYY Controversy