Kendi kendine meme muayenesi her kadının yapması gereken basit son derece etkili bir uygulamadır. 20 yaş ve üzeri kadınların düzenli olarak ayda bir kez yapılması önerilmektedir. Kendi kendine meme muayenesi her kadının kendi kendine yapabileceği, öğrenmesi son derece kolay, zararsız ve önemli bir tarama yöntemidir. Düzenli periyotlarda ve doğru şekilde yapılan kendi kendine meme muayenesi ile memelerinizde meydana gelen değişiklikleri fark edebilir, durumla ilgili sağlık kuruluşlarından ve sağlık personellerinden destek alabilirsiniz.
Meme muayenesi esnasında memede sertlik, kitle, akıntı, kanama, döküntü, şişlik vb. gibi durumlar fark ederseniz böyle bir durumda derhal sağlık kuruluşlarından yardım almanız gerekmektedir.
Kendi kendine meme muayenesi, aylık olarak düzenli periyotlarda yapılmalıdır. Adet döneminizdeyseniz, adetin 8-12. günleri hormonların azaldığı dönem arasında meme muayenenizi yapabilirsiniz.
Kendi kendine meme muayenesini, farklı şekillerde de yapabilirsiniz. Önerilen uygulama, öncelikle ayna karşısında memenizdeki gözle görülebilen bir değişiklik olup olmadığına baktıktan sonra, yatarak elle muayene işleminizi yapmanızdır. Meme muayenesine başlamadan önce ellerinizin yıkanması ve temiz olması gerekmektedir. Bu işlemi tamamladıktan sonra ayna karşısında her iki memenizi görsel açıdan kontrol etmeniz gerekmektedir.
Memenizin başında çöküklük, memelerinizin simetrik olup olmadığı; memenizde renk değişikliği, akıntı, kanama, şişlik, meme derinizde portakal kabuğu görünümü, ele gelen kitle, sertlik vb. durumlar gözlenmelidir. Daha sonra eller yukarı doğru kaldırılarak aynı incelemeler tekrarlanmalıdır. Bu işlem tamamlandıktan sonra yatarak muayeneye geçmeniz gerekmektedir.
- Muayeneye önce sağ memenizden başlayınız. Sağ elinizi yukarı doğru kaldırılarak başınızın arkasına
yerleştiriniz. - Muayeneyi sol elin 2-3 parmak ucu ile yapınız.
- Meme başı çevresinden başlayarak, memeye hafifçe bastırarak saat yönünde dairesel hareketler ile memede herhangi bir anormal kitle, sertlik vb durumlarının olup olmadığını kontrol ediniz.
- Tüm meme muayenesi bittikten sonra koltuk altını da muhakkak kontrol etmeniz gerekir.
- Ele gelen şişlik, kitle vb. durumları kontrol etmelisiniz.
- Sağ meme muayeneniz bittikten sonra aynı işlemi sol meme için de tekrarlayınız. Bu adımları tamamladıktan sonra kendi kendine meme muayene işleminizi tamamlamış oldunuz.
Unutmamanız gereken en önemli durum, herhangi bir anormal durumla karşılaştığınızda muhakkak sağlık kuruluşundan ve sağlık personellerinden destek almaktır.
Simbians’ta yer alan diğer hastalıkları keşfedin.