Merhaba sevgili okurlar,
Sosyal hayatımda kişiler tarafından neşeli ve mutlu bir insan olarak tanınmamla birlikte her daim mutluluğun evrensel bir dil olduğuna inanmışımdır. Ta ki mutluluk korkusu isimli makale yazısını okuyana kadar. Evet yanlış yazmadım, sizler de yanlış okumadınız mutluluk korkusu…
Haydi gelin birlikte keşfetme yolculuğuna çıkalım. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
Ruh sağlığı ve psikiyatri alanında yapılan çalışmaların temelini bireylerde pozitif duygu ve düşüncelerin geliştirilerek pekiştirilmesi, negatif duygu ve düşünceler ise azaltılmaya çalışılması oluşturmaktadır. Özellikle pozitif psikolojinin gelişmesiyle birlikte pozitif duygulara insanlar üzerinde daha fazla önem verilmiştir. Fakat yapılan son araştırmalara göre insanların negatif duygulardan kaçındıkları kadar pozitif duygulardan da kaçındıkları belirtilmiştir.
Mutluluk Korkusu (Çerofobi)
Ülkemizde yürütülen bir çalışmada mutluluktan korkan insanlar genellikle yaşanılan mutluluk sonrası arkasından kötülüklerin geleceği inancına ve mutluluğu hak etmedikleri düşüncesine sahip oldukları için yaşanılan mutluluktan çekindiklerini ifade etmişlerdir. Doğu Asya kültüründe ise başarı ve mutluluğun bireyler arasında kıskançlığa sebebiyet verebileceğine ve mutluluğun sonrasında olumsuz sonuçlar doğurabileceğine inanılmaktadır. Batı ve batı dışındaki kültürlerde ise mutlu olmanın diğer bireyleri kötüleştirdiğine inanmaktadırlar. Yapılan farklı bir çalışmada ise kadınların erkeklere oranla mutluluktan daha çok korktukları ortaya çıkmıştır. Buradan hareketle kadınların daha duygusal ve yaşanılan olaylardan daha fazla etkilenmesi bu durumla ilişkilendirilmiştir.
Mutluluk Korkusu (Çerofobi) Neye Neden Olur?
Mutluluk korkusu bireyleri hem ruhsal hem de toplumsal olarak olumsuz anlamda etkilemektedir. Bununla birlikte stres, kaygı ve anksiyete bozuklukları, antisosyal bozukluk, panik bozukluk, depresyon ve kişiler arası ilişkilerde çarpıtma gibi ruhsal bozukluklar görülmektedir.
Mutluluk Korkusunun (Çerofobi) Sebepleri
Korkunun temelinde;
- erken yaş dönemlerinde uyumsuz şemaların geliştirilmesi,
- pozitif duygular geliştirildiğinde çocuğun cezalandırılması,
- çocukluk dönemlerinde sıcak ve samimi ilişki gereksinimlerinin karşılanmaması,
- çocukların sağlıklı olmayan aile üyeleriyle birlikte büyümesi yer almaktadır.
Mutluluk Korkusundan (Çerofobi) Kurtulmak İçin
Yaşam döngüsü içerisinde çok fazla stresöre maruz kalmakla birlikte bu durumlara karşı adaptif düşünceler geliştirerek savunma mekanizmalarını devreye sokarız. Savunma mekanizmalarını oluştururken ise negatif düşüncelerden uzaklaşıp pozitif düşüncelere yakınlaşırız. Buradan hareketle mutluluktan korkma yerine onu sevmeye ve çoğaltmaya çalışmak beden ve ruh sağlığımıza yapacağımız en güzel iyiliklerden biri olacaktır. Tıpkı küllerinden yeniden doğan ve kendini yolunu arayan anka kuşu gibi.
Tüm okurlara bol gülmeli, mutlu ve güneşli günler diliyorum.
Simbians platformuna üye olarak sağlık ve verimlilik kategorilerini takip edebilirsiniz.
Kaynaklar
Erkoç, B., LOTFİ, S., & Daniş, M. (2021). A Study to Determine the Relationship Between Family Fit, Cherophobia and Psychological Well-Being Aile Uyumu, Mutluluk Korkusu ve Psikolojik İyi Oluş Arasındaki İlişkinin Tespit Edilmesine Yönelik Bir Araştırma. Archives of Health Science and Research, 8(3).
Gupta, V., & Panwar, P. (2022). An Investigation to Evaluate the Influence of Birth Order on Vulnerability of Fear of Happiness and Imposter Phenomenon Among Adults. International Journal of Indian Psychȯlogy, 10(1).
Elmas İ, Çevik Ö. Fear of Happiness: Description, Causes and Prevention. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar – Current Approaches in Psychiatry. September 2024;16(3):485-493. doi:10.18863/pgy.1348981
Çevik Ö. Kültürel Bir Öğreti: Mutluluk Korkusu, YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi (YYU Journal of Education Faculty), 2020; 17(1):855-869, doi: 10.33711/yyuefd.751855