Sütyenin meme kanseriyle ilişkilendirilip ilişkilendirilmediği konusu, uzun bir süredir kadınların gündemini meşgul eden bir konu olmuştur.
Bu konudaki endişeler genellikle sütyenin memeyi sıkıştırarak lenf dolaşımını bozabileceği ve bunun da metabolizma artıklarının birikmesine neden olarak kanseri tetikleyebileceği şeklinde dile getirilmektedir.
Özellikle sütyenin uzun süre kullanımı, hatta bazı iddialara göre gece yatarken sütyen kullanımının, meme kanseri riskini artırabileceği ifade edilmiştir.
Ancak, Amerikan Kanser Enstitüsü tarafından desteklenen ve 1000 kadın üzerinde yapılan bir çalışma, bu endişeleri yatıştırmış gibi görünmektedir. Çalışma kapsamında, kadınlara sütyen kullanımıyla ilgili detaylı sorular yöneltilmiş ve meme kanseri teşhisi konmuş olan katılımcıların sütyen alışkanlıkları incelenmiştir. Sonuç olarak, sütyen kullanımının meme kanseri riskini artırdığına dair herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.
Bu çalışma, sütyenin meme kanseriyle doğrudan ilişkilendirilmediğini gösteriyor gibi görünse de, bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunmakta. Ancak mevcut bilgiler, sütyen kullanımının meme kanseri riskini artırdığına dair güçlü bir kanıt olmadığını ortaya koyuyor.
Bilimsel açıdan, Chen ve diğer araştırmacılar tarafından yapılan bu çalışma, sütyenin meme kanseri riskini artırmadığı yönünde önemli bir bulgudur. Bu nedenle, kadınlar sütyen kullanımı konusunda rahatlayabilirler. Çünkü sütyenin meme sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna dair bilimsel bir dayanak bulunmamaktadır.
Sonuç olarak, sütyen kullanımının meme kanseri riskini artırdığına dair endişelerin bilimsel bir temeli olmadığı görünüyor. Ancak yine de, bu konuda yapılan araştırmaların devam etmesi ve yeni bulguların ortaya çıkması beklenmektedir. Kadınlar, kendi rahatlıkları ve tercihleri doğrultusunda sütyen kullanmaya devam edebilirler.
Kadın Sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinin.
Kaynaklar
Chen l, malone ke, li cı bra wearing not associated with breast cancer risk: a population-based case-control study. Cancer epidemiol biomarkers prev. 2014 oct;23(10):2181-5. Doi: 10.1158/1055-9965.epı-14-0414. Epub 2014 sep 5.