Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda erken tanının önemini konuşalım.
Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır. Tarihi Eski Mısır’a kadar uzanan bu hastalıkta, modern tıp sayesinde sağ kalım oranları her geçen gün artmaktadır. Dünya genelinde en sık görülen kanser türü olarak yılda 2,3 milyon kadını etkilemektedir ve maalesef, kadınlarda erkeklerden 100 kat daha fazla görülmektedir.
Ülkemizde Meme Kanseri Farkındalığı Nasıl Sağlanıyor?
Ülkemizde erken tanı için Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) üzerinden Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun ücretsiz tarama hizmetleri sunulmaktadır. Özellikle 40-69 yaş arası tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi önerilmekte olup erken tanı için toplumsal farkındalık çalışmaları sürdürülmektedir.
Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) Neden Önemlidir?
20 yaşından itibaren tüm kadınlar adet başlangıcından 7-10 gün sonra ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yaparak meme dokusundaki değişiklikleri fark edebilir.
Bu muayene üç adımda kolaylıkla uygulanabilir.
Gözle Muayene
Ayna karşısında memelerdeki boyut, renk veya şekil değişiklikleri kontrol edilir (Eller sırasıyla yanda, yukarıda ve belde olmalıdır).
Yatarak Muayene
Yatar pozisyonda bir el başın altına konulur, diğer elin 3 parmağıyla dairesel hareketler yaparak meme dokusu incelenir.
Duşta Muayene
Sabunlu ellerle meme dokusu ve meme başından koyu renkli akıntı gelip gelmediği kontrol edilerek değişiklikler gözlemlenir.
Sağlık Kontrollerinizi İhmal Etmeyin!
Her yıl düzenli kontroller, mamografi ve klinik meme muayenesi ile kanser riskinizi erken safhada fark etme şansını artırabilirsiniz. Erken teşhis hayat kurtarır! Detaylı bilgi ve size en yakın tarama merkezleri için buradaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Simbians Türkiye, bir sağlık eğitimi platformudur. Simbians’ta yer alan hastalıklar ve sağlık durumları hakkında daha fazla bilgi edinin.