Gülmenin Gücü: Gülmenin Sağlık Üzerindeki Şaşırtıcı Etkileri
Gülmek deyince hepimizin aklına pozitif duygular geliyor. Çünkü gülmek pozitif duyguların sonucu olarak çıkan bir eylem ve esasında gayriciddi bir eylem de olduğundan da uzun yıllar üzerinde durulmaya, araştırılmaya pek değer görülmemiş bir eylemdir.
Tarihteki birçok filozof ve kuramcı gülmek hakkında belli görüşler ifade etmişlerdir. Bununla ilgili üç kuram var.
- Üstünlük Kuramı,
- Uyumsuzluk Kuramı
- Rahatlama Kuramı
Bu yazıda ise fizyolojik kısmının ele alındığı Rahatlama Kuramından bahsedeceğim. Bu kuram 1711 de ortaya konuluyor. Kurama göre gülmek sinirsel enerjinin ortaya çıkışı olarak ele alınıyor. Kişiler baskılandıkları zaman o baskıyı kırıp rahatlamak için güler.
Freud’a göre cinsellik ve düşmanlığın baskı altında tutulan gülmeyi ortaya çıkaran itkiler olduğunu düşünüyor.
Herbert Spencer’e göre ise gülme duygusal enerjinin sıradan boşaltılma yöntemlerinden farklı çünkü normalde sinir ve kaygı sırasında fiziksel tepkilerde bulunurken (kaçmak, yumruk sıkmak vs.) ve kasları harekete geçirirken gülme esnasında böyle bir efor söz konusu olmamakta. Gülmek sinirsel bir enerjinin boşalması olarak karşımızda duruyor.
Ayrıca ABD’de yapılan bir araştırmaya göre gülmenin stresi azaltmada etkili bir tedavi yöntemi olduğu ortaya çıktı. Araştırma, şen bir kahkahanın beklentisinin bile, vücuttaki “kortizol”, “adrenalin” ve “dopamin” hormonlarının seviyelerini düzenlediğini gösteriyor. Hormonların düzenli çalışması bağışıklık sistemini koruyor ve kanseri önlemede yardımcı olabiliyor.
Öte yandan Cousins’in bir hastasına gülme eylemini reçete etikten sonra neşeli kahkahaların hastanın acısını önemli ölçüde azalttığını ve stresi hafiflettiğini fark etti. Cousins, “10 dakikalık kahkaha bana 2 saat ağrısız uyku sağladı,” dedi, “kahkaha doğal bir vücut anestezisi yarattı.” Cousins’in mizah kaynaklı tedavisi hastanın hayatını kurtardı ve yaklaşık 25 yıl daha yaşamasına ve başarılı olmasına olanak sağladı. Cousins ve onun dikkat çekici sonuçları, mizah ve neşeli kahkaha duygularının yarattığı pozitif psikofizyolojik etkinin bir kanıtıdır.
Sözlerimi Paulo Coelho’nun sözleriyle bitirmek istiyorum.
“Yaşıyorsanız kollarınızı hareket ettirmek, zıplamak, gürültü yapmak, gülmek ve başkalarıyla konuşmak zorundasınız, çünkü hayat tam anlamıyla ölümün zıttıdır. Ölmek sonsuza kadar aynı konumda kalmaktır çok dinginseniz, hayatta değilsiniz artık.”
Simbians’ta yazıyorum. Çünkü tanımadığım kişilere dokunarak mutlu oluyorum. Bu nedenle diğer yazılarımı okuyarak ve arkadaşlarınıza göndererek, bir iyilik yapmış olursunuz ve beni daha fazla mutlu edebilirsiniz.
Kaynaklar
Savage, Brandon M., et al. “Humor, laughter, learning, and health! A brief review.” Advances in physiology education (2017).