Fitoterapi kavramını duydunuz mu?
Gün içinde bitkisel kökenli araştırmalarımızın fitoterapiye yönelik olduğunu biliyor musunuz?
İnternette arama motoruna yeşil çayın kullanımına yönelik aramada bulunmakta fitoterapinin bir parçasıdır.
Gelin fitoterapi kavramını öğrenelim.
Fitoterapi Nedir?
Fitoterapi, bitki kökenli ilaçların tedavide kullanılmasını ifade eden bir bilim dalı olarak tanımlanır.
Dünya Sağlık Örgütü, fitoterapiye yönelik girişimde bulunan kişilerin dünya nüfusunun %80’ ini oluşturduğunu ifade etmektedir.
Fitoterapiye yönelik girişimler en fazla Afrika ve Asya ülkelerindedir.
Fitoterapinin Tercih Edilme Nedeni Nedir?
Temel neden; ilaç kullanımın oluşturabileceği yan etkilerdir. Ancak bireyler bitkilerin bilinçsiz kullanımının daha büyük sağlık sorunlarına neden olabileceğini bilmiyor.
İlaçların İçinde Bitkiler Yok mu?
Tabi ki ilaçların formuna ulaşmasının temelinde bitkiler yer almaktadır. Ancak bunları geliştiren sağlık profesyonelleri her aşamaya hakim.
Bitkilere Yönelik İlgi Salgınla Beraber Arttı mı?
Evet. Pandemi öncesinde bitkisel tedavilerin tercihi düşük iken şu an toplumun büyük çoğunluğu bitkilerle iyileşmeyi umut ediyor.
En Çok Aratılan Bitkiler Neler?
Bitkilerle arası çok iyi bir kişi olarak bu arama sonuçlarına katkıda bulunduğumu düşünüyorum. 😊
- Rezene
- Biberiye
- Anason
- Yeşil Çay
- Menengiç
- Sarı Kantaron
- Papatya Çayı
- Hatmi
- Melisa Çayı
- Adaçayı
- Defne olarak tespit edilmiştir.
Bitkilere Yönelik Doğru Bilgiyi Kimden Öğrenebiliriz?
Bitkilere ulaşmak artık çok kolay, fakat birçok kişinin bu bitkilerin geri dönüşü olmayan zararlara ve öldürme potansiyeline sahip olduğunu bilmeden yaşadığını görüyoruz. Ne yazık ki ülkemizde, Tıp Fakültesi dahil olmak üzere, hiçbir fakültede fitoterapiye yönelik bir müfredat ve eğitim içeriği bulunmamaktadır. Ancak, bu alanda yeni yüksek lisans programları açılmaya başlamıştır. Bu programlardan mezun olan uzmanlar başta olmak üzere, internetten yapacağınız bitkisel araştırmalarda güvenilir ve kanıta dayalı kaynaklara başvurduğunuzdan emin olunuz.
Simbians Platformu’ nda sizin daha iyi olmanız için içerikler üretiyorum. Platformumuza kayıt olarak hastalıkları ve yazarları takip edebilir ve kişisel sağlık duvarınızı oluşturabilirsiniz.
Kaynaklar
Atadağ, Y. B., Nizamoğulları, F., & Keten, H. S. (2023). Covid-19 Pandemisinin Türkiye’de Fitoterapiye Yönelik İlgiye Etkisinin Google Trends Üzerinden Araştırılması. Sağlık Akademisi Kastamonu, 8(3), 410-420.