Daha önceki yazılarımda HPV konusunda sizlere bilgilendirici bir içerik oluşturmuştum. Buradan HPV ile ilgili daha fazla içeriğe ulaşabilirsiniz.
Öncelikle bir kaç soru sormak istiyorum.
Sizler için kariyerinde oldukça başarılı bir hastanın eğitim alırken indirekt yolla maruziyet sonucu HPV ile mücadelesi hakkında bir röportaj yaptık.
Burada cinsel temasın tek neden olmadığını gösteren diğer bulaş yollarının varlığını kanıtlayan röportajım sizlerin bakış açısını değiştirecektir.
Hastamızın adının ve mesleğinin gizli kalması gerektiği sebebiyle sizlere sadece hastalık deneyimlerinin bir kısmını paylaşacağız.
Şimdi, tüm herkese ama daha çok erkeklere sesleniş gibi nitelendirebileceğimiz bu röportajı sizlere sunuyorum ve keyifli okumalar diliyorum.
Adife Ahsen ÇETİN: HPV teşhisinden önce ilk fark ettiğiniz belirtiler nelerdi?
Hasta: Kişisel temizliğimi yaptığım esnada genital bölgedeki deride renk değişimi olduğunu gözlemledim. Daha evvel görmediğim bir renk değişimi idi. Koyu kahve açık kahve rengindeydi.
Adife Ahsen ÇETİN: İlk HPV teşhisini duyduğunuzda ne hissettiniz?
Hasta: İlk gözlemlerimden sonra internette biraz araştırma yaptım. Bazı resimleri inceledim bu hastalığa dair ve ‘evet’ dedim bu yüksek ihtimalle HPV. Hemen üroloji bölümünden bir randevu aldım ve gittim. Randevu aldığım doktor da inceledi ve söz konusu değişimin HPV kaynaklı olduğunu söyledi. Bu durum uzman bir hekim tarafından tasdiklenince kendimi kötü hissettim. Çünkü bu hastalığa dair okuduğum şeyler hiç hoş şeyler değildi.
Adife Ahsen ÇETİN: Peki, HPV nasıl bulaştı?
Hasta: Bu hastalığın yüksek oranda şüpheli cinsel temas ile bulaştığını lakin ortak kullanım alanlarına bağlı olarak da bu durumun değişebildiğini öğrendim. Şüpheli cinsel temas olmadığını söylemek isterim. Sosyal ortamdan olduğu saptandı.
Adife Ahsen ÇETİN: Ne zamandır tedavi oluyorsunuz?
Hasta: İlk tedaviye 2021 Mart ayı itibariyle Verrutol ile başlandı. Devam eden 1 yıllık tedavi sürecinde sırasıyla Elekrokoter ve Kriyoterapi ile devam edildi. Ara verilen bir yıllık tedavi süreci sonrası maalesef tekrar nüksetti. Ancak şu an negatifim.
Adife Ahsen ÇETİN: Nasıl bir tedavi süreciydi?
Hasta: Tedavi süreci biraz acılı üstüne sürecin uzamasıyla da can sıkıcı bir hal almaya başlıyor. Tedavi sürecimin nasıl ilerlediğini hangi yöntemlere başvurulduğunu bir önceki cevabımda açıklamıştım. İlk tedavi yönteminin canımı daha çok yaktığını söyleyebilirim. Ölü dokuyu hekimim soyarak ve zorlama bir yöntemle aldı. Daha sonrasında elektrokoterde uyuşturma yapıldı, kriyoterapide ise direkt uygulama yapıldı. Bu yöntemlerde çok canımın yandığını söyleyemem. (Ayrıca bu yöntemler sonrasında o bölgeye 5-7 gün boyunca antibiyotik krem uygulamasının da yapılması gerekiyor.)
Adife Ahsen ÇETİN: Sizler gibi HPV ile mücadele eden diğer kişilere neler demek istersiniz?
Hasta: Asla tedavi olmaktan çekinmesinler, ortada bir ayıp, bir hata yok. Tedavi olmazlarsa şayet bu siğiller yayılım gösteriyor ve tedavi daha da zor bir hal alıyor. Her şeyde olduğu gibi bağışıklık sistemlerini güçlü tutmalılar.
Bu röportajımızı takiben hastamızın halen HPV testinin negatif çıktığını ve özellikle uzman bir hekim kontrolünde koterle tedavinin kendi sürecini çok değiştirdiğini ifade ederek halen düzenli kontrol olduğunu söyleyebilirim. Hastamız Ankara’da bu konuda uzman bir hekimin kliniğine başvurduğunu ifade ederek tüm HPV ile mücadele eden bireylerin HPV sonuçlarının negatife dönebileceği söyledi.
Birçok kişi bu hastalıkları farkında değil ve dikkat etmiyor.
Cesaret edip sürecini ve yaşadıklarını anlattığı için hastamıza teşekkür ederim.
Simbians Türkiye, bir sağlık eğitimi platformudur. Simbians’ta yer alan hastalıklar ve sağlık durumları hakkında daha fazla bilgi edinin.