Bu yazımda günümüz teknoloji çağında sıklıkla rastlanan hatta bu çağın gelişim hızının sonucu olarak görülebilecek bir problem haline gelmiş kekemelik konusu ele alalım istedim.
Kekemelik Nedir?
Kekemelik, insan hayatının birçok yönünü etkileyebilecek bir iletişim bozukluğudur.
Bu iletişim bozukluğunun belirgin yönleri; kelimelerin, hecelerin veya seslerin tekrarı, uzaması ve bloğu gibi konuşma akıcılığında aksamaların görülmesidir. Ancak kekeleyen birey için bu durum, konuşma yeteneğinden çok daha fazlasını etkileyen, bireyin yaşantısında ek sorunlara neden olabilen bir bozukluktur.
Kekemelik oluşum sebepleri genetik kaynaklı, psikolojik kaynaklı ve demografik kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Kekemelik günümüzde ilaçla veya cerrahi yöntemler ile tedavi edilememektedir, kekemeliğin kontrol edilmesi davranışsal müdahaleler ile sağlanarak kişinin yaşam koşullarının artırılması da beklenmektedir.
Kekemeliğin semptomlarını doğru değerlendirebilmek için kekemelik sıklığı, derecesini belirlemek kadar bireyin duygusal boyutunun da ele alınması gerekmektedir. Pek çok teknik ve yöntem, temel olarak kekemelik davranışlarını azaltmaya veya ortadan kaldırmaya odaklanırken diğer yaklaşımlar gözlemlenebilir konuşma akıcılık sorunlarını azaltmaya ek olarak bozukluğun olumsuz duygusal sonuçlarını da azaltmaya çalışır.
Birçok çalışma bulunmasına karşın elde edilen net bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bununla beraber kekemelik problemi yaşayan birey psikolog, dil ve konuşma terapisti gibi alanların işbirliği ile tedavi edilebildiği görülmüştür.
Öte yandan yapılan bazı çalışmalar sonucunda ses eğitimi çalışmalarından nefes, artikülasyon (boğumlama), yüz kaslarını gevşetme, müzikal ritim ile okuma ve şarkı söyleme gibi alanlarda kekemeliğin tedavi edilebilirliği ifade edilmiştir. Ayrıca diksiyon çalışmalarının da olumlu etkisi gözlemlenmiştir.
Bu konuda kişisel çaba çok önemlidir. Tedavi süreci sabır gerektirir. Çünkü yavaş yavaş ve inişli çıkışlı bir süreçtir. İlerleme kaydetmek kadar bazen de gerilemek oldukça doğaldır, bu sürecin normalidir. Pes etmeden aldığı tedavi yöntemlerine ara vermemek en önemli kuraldır. Aileye ve sosyal çevreye düşen gayretle kekeme bireye destek olmak ve motivasyon sağlanmaktır.
Daha güzel yarınlara daima el birliğiyle.. 🙂
Simbians’ta yer alan diğer hastalıkları keşfedin.
Kaynaklar
Abalı, O., Beşikçi, H., Kınalı, G., & Tüzun, Ü. D. (2005). Kekemelik başlangıcında ebeveyn tutumlarının değerlendirilmesi. The Turkish Journal of Ear Nose and Throat, 15(1), 19-21.
Kocabıyık, N. A., & Duray, A. S. (2021). Gelişimsel Kekemelik ve Mizaç İlişkisine Dair Derleme. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 4(1), 107-137.
Hançer, H., & Yılmaz, S. (2020). Akıcı Konuşma Bozukluklarında Kaçınma Ve Mücadale Davranışlarını Belirleme Ölçeği (AKB-KMÖ): Pilot Çalışma. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(1), 53-62.
İbiloğlu, A. O. (2011). Kekemelik. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 3(4), 704-727.