Emzirme sürecimiz bütün doğallığıyla devam ederken Meme Reddiyle kesintiye uğraması sizi üzer, strese sokabilir. Bu konuda sakinliğinizi koruyup gerekli desteği alırsanız sağlıklı bir süreç geçirip emzirmeye kaldığınız yerden devam etmeniz mümkündür.
Meme Reddine sebep olan faktörleri doğru belirlemek ağlama krizlerine daha hızlı çözmenize yardımcı olacaktır. Anneler unutmayın ki bebeğinizin en güzel ilacı sizin ona olan sevginizdir.
Meme Reddi Nedir?
Emzirme sırasında bebeğin çığlık atarak kafasını çevirip memeyi emmek istememesi, memeyi reddetmesi, emerken kısa süre sonra bırakıp ağlamaya başlaması ve ya hiç memeye gelmek istememesi meme reddi olabilir. Meme reddi, yanlış emzirme tekniği, doğum eylemi, tıkanmış meme, bebekte var olan hastalıklar gibi nedenlerden dolayı görülebilmektedir.
Bebeğin memeyi reddetmesi her ayda ya da sadece bazı emzirmelerde görülebilir. Bazı bebekler meme reddi yapmayıp emme zorluğu da yaşayabilir. Bu gibi durumlarda çok hırçın ve huzursuz olabilirler. Memeyi kısa sürede tutup bırakıp tekrar emmek isteyebilirler bu durumda da huzursuz ya da isteksiz olarak emmeye devam ederler.
Meme reddinde önemli olan emzirme de aşırı ısrarcı olmamak. Bebeğiniz yeterince beslenip doyuyorsa emzirme süresine ve sıklığına takılı kalmadan sakin bir emzirme süreci yürütmek gerekir.
Meme Reddinin Nedenleri
Anneye Bağlı Nedenler
- Annenin aşırı stresli olması,
- Ev içinde yaşanan huzursuzluk,
- İlaç kullanması,
- Değişik bir yiyecek yemesi,
- Adet öncesi veya adet dönemi olması,
- Annede değişik bir koku olması (parfüm, saç boyası, tuzlu su, havuz klor kokusu, sigara vb),
- Hormonal değişiklikler,
- Hamile olmak,
- Doğum kontrol ilacı kullanmak,
- Bazen annenin işe başlaması
Bebeğe Bağlı Nedenler
- Memeyi tutması iyi değilse
- Biberon kullanımı varsa,
- Emzik kullanımı varsa,
- Bebeğin hasta olması soğuk algınlığı, kulak, boğaz ağrısı vb.
- Burun tıkanıklığı,
- Ağızda pamukçuk olması,
- Aşırı yorgunluk ve uyarılma,
- Aşı yapılmış olması,
- Diğer gıdalar ile tanışma,
- Diş çıkarma,
- Emzirme süresi ve sıklık değişimi.
Memeye Bağlı Nedenler
- Sütün hızlı akışı, fazla süt yapımı,
- Sütün yavaş akışı,
- Sütün azalması.
Meme reddi, hem anneler hem de bebekler için zorlu bir süreç olabilir, ancak genellikle geçici bir durumdur. Bu sürecin üstesinden gelmek için sabırlı ve dikkatli olmanız önemlidir. Unutmayın ki, emzirme süreci boyunca bebeğinizin ihtiyaçlarını ve rahatsızlıklarını dikkatle gözlemleyerek ve gerekirse profesyonel destek alarak, emzirmeye devam edebilirsiniz. Her bebek farklıdır ve meme reddinin nedenleri çeşitli olabilir. Anne olarak sağlığınıza ve ruh halinize özen göstermeyi ihmal etmeyin, çünkü bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için en iyi destek sizsiniz.
Sevgi ve sabırla, emzirme yolculuğunuzun sağlıklı ve keyifli bir şekilde devam etmesini dilerim.
Meme Reddini Aşmanın 13 Pratik Yolu adlı yazımda meme reddini nasıl aşabileceğinizi paylaşıyorum.
Kaynaklar
Çerçer, Z., & Nazik, E. (2023). Emzirme Sorunları ve Hemşirenin Rolleri. Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi, 6(2), 353-365.
Türkyılmaz, C. (2016). Emzirme danışmanlığı ve emzirmede karşılaşılan sorunlar. Klinik Tıp Pediatri Dergisi, 8(2), 19-33.