Sevgili Orhan’ı sosyal medyada Nurse Turkey hesabıyla tanıyoruz. Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi’nde klinisyen hemşire olarak görev yaptığım dönem kendisiyle yüz yüze tanışmıştık ve o hemşirelik mesleği adına çok çabaladığını ifade edebilirim.
23 yaşında hemşirelik eğitimine Dokuz Eylül Üniversitesi’nde başlamış ve şimdilerde Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi’nde hemşirelik mesleğini severek yapmaktadır.
Keyifli okumalar diliyoruz.
Adife Ahsen ÇETİN: Orhan bey, kendinizden bahseder misiniz?
Hemşire Orhan OCAK: Ben Orhan Ocak. Bir çoğunuz beni Nurse Turkey sayfasından tanıyorsunuz. Bilmeyenler ve merak edenler için tekrar konuşacak olursak ben 23 yaşında üniversiteye başlayan ondan önce eğitim hayatında pek başarılı olmayan bir öğrenciydim. Sınava girip kazanınca sağlık alanına yöneldim. Çevreme ve kendime faydalı olmak. Evet ataması kolay diye seçmedim.
Adife Ahsen ÇETİN: Kaç yıldır acilde çalışıyorsunuz?
Hemşire Orhan OCAK: 2019 yılında mezun oldum.1 Haziran 2020 de Dokuz Eylül Üniversite Hastanesinde işe başladım. Yaklaşık 2 sene Acil, 5 ay Onkoloji serviste ve son 2 yıldır Göğüs Kalp Damar Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde çalışmaktayım. Çok dinamik ve hareketli olması sebebiyle acil servis herkesin mutlaka görmesi gereken bir alan diye düşünüyorum.
Adife Ahsen ÇETİN: Bir hemşire olarak acil servisi tanımlayabilir misiniz?
Hemşire Orhan OCAK: Acil servisi şöyle tanımlayabilirim. Adı acil servis ama başvuruların bir çoğu maalesef acil olmuyor. Yani bir tarafta başı ağrıyan hasta beklerken bir tarafta ciddi vakalar oluyor. Başvuru alanında yoğunluk ve gereksiz meşguliyet olabiliyor ama bu noktada beklediğimiz bir baş ağrısı da önemli ama durumu yönetmek için bir ön triyajın mutlaka olması gereken bir alan.
Adife Ahsen ÇETİN: Acilde yaşadığınız ilginç bir olayı anlatır mısınız?
Hemşire Orhan OCAK: Yani çok fazla vaka anlatabilirim ama en çok beni etkileyenlerden biri tatile giderken kaza yapan bir aileydi. Kaza etkisiyle vücudunun gördüğü hasara bizzat şahit olduğum için o kısmın etkisini halen o an için üzerimde hissederken ailevi diğer süreçlerin devreye girmesi beni zorlayan noktaydı. Bunları hep görüyoruz ama belli bir süreden sonra normalleşiyoruz. Bir hasta ayağını çapa makinesine kaptırıp gelmişti. Düşünsenize o korkunç manzarayla yüz yüzesiniz ve hemen müdahale ediyorsunuz. Duygularınızı anında bir kenara koyuyorsunuz. Maalesef çok acı verici bir manzaraydı.
Adife Ahsen ÇETİN: Sizi sosyal medya hesaplarınız sayesinde tanıdığımızı söyleyebiliriz. Buna ek olarak kendi fikrimce acil hemşireliğinde isim olarak kodlanmış hemşireler arasında olduğunuzu söyleyebilirim. Bu noktada size Nurse Turkey hesabınızı nasıl açmaya karar verdiğinizi sormak istiyorum?
Hemşire Orhan OCAK: 2020 yılında işe başlamıştım. Ama ben YouTube üzerinden yemek videoları çekiyordum. Yemek yapmayı, yüzmeyi, motor kullanmayı sevdiğim için YouTube üzerinden insanlara ulaşmayı hedefliyordum. Bir gün intörnlük üzerine video çekmeye karar verdim ve yaz ayında çektiğim o video sayesinde çok fazla bir izlenmeye ulaştım. Bu beni motive etti. 2020 Aralık ayında Nurse Turkey adında instagram açtım ve her geçen gün büyüyen kocaman bir aile olduk. Bu sayfayı ilk başlarda bir ekiple yönetiyorduk ama şu an tek yönetiyorum. Git gide büyüyen bir aile olmamız kolay olmadı. Güzel bir iş yapıyorsanız genellikle karşılığını alıyorsunuz.
Adife Ahsen ÇETİN: Röportajımıza son vermeden önce acil hemşireliğine yönelmek isteyen hemşire arkadaşlarımıza neler söylemek istersiniz?
Hemşire Orhan OCAK: Acil hemşireliğini bence her hemşire yapabilir. Pratiklik, dinamiklik, süreci yönetme ve el becerisi kazanmak konusunda müthiş bir yer. Stres yönetimi açısından kişinin kendini geliştirmesi son derece hızlı oluyor. Bu da meslekte hızlıca tecrübe kazanmayı, hasta ile iletişimi güçlendirerek hemşiremin daha yetkin bir hal almasını sağlıyor. Korkmasınlar ve acilde çalışsınlar.
Bu konuda merak ettikleri her şey içinde bize sosyal medyadan ulaşabilirler.
Simbians Türkiye, bir sağlık eğitimi platformudur. Simbians’ta yer alan hastalıklar ve sağlık durumları hakkında daha fazla bilgi edinin.