Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde 30 yılı aşkındır engin bilgileriyle Acil Servisin nabzını tutan sevgili hocamız Prof. Dr. Gürkan Ersoy hocamızla nadir karşılaşılan bir sendrom konusunda konuştuk.
Sendromlara bilinen ilgimle beraber nöbette akademik çalışma okurken karşıma çıkan bir makale üzerine tanışma fırsatı buldum. Kendisinin de yıllar sonra çok nadir gördüğü bir vakayı makale olarak yayınlamasıyla beraber öğrendiğim sendrom konusunda Arş. Gör. Taner Onay hocamla sizin için bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisine katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.
A.Ahsen ÇETİN: Gürkan hocam kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Prof. Dr. Gürkan ERSOY: Trakya Üniversitesi’nden mezunum. Asıl alanım Genel Cerrahi ancak yıllardır Acil servis birimindeyim. Kuruculuğuna öncülük ettiğimiz bu güzel alanda yıllardır çalışmalar yapıyor, öğrenciler yetiştiriyorum.
A.Ahsen ÇETİN: Hocam bugün sizinle yayınladığınız bir makale üzerinden konuşmak istiyorum. Press Sendromu. Bu konudan kısaca bahsedebilir misiniz?
Prof. Dr. Gürkan ERSOY: Press sendromu aslında nörolojik bir vaka. Bizde yer alan vakadan bahsedecek olursak, bilinmeyen bir mekanizma ile beyin hücrelerinde anormallik oluşmasıdır. Bizim vakamızda 39 yaşındaki bir erkek hasta İngiliz asıllı bir hanımefendi ile evli. Kronik böbrek hastası ve hipertansif bir atakla acile başvuruyor.Şikayeti de Türkçeyi konuşamamak.Bu arada hastamız Türk ama eşi İngiliz olduğu için evde İngilizce konuşuyorlar.Bu hipertansif atak sonrası Türkçeyi unutuyor. Hemodiyalize girdi ve antihipertansif tedavisinden sonra vakayı nöroloji servisine yatırdık. 3. Günde de şikayetleri yok oldu ve taburcu edildi.
A.Ahsen ÇETİN: Peki sendromun nedenleri neler?
Prof. Dr. Gürkan ERSOY: Nedenlerinden kısaca bahsedecek olursak; böbrek hastalıkları, hipertansiyongibi kronik hastalıklar,sitotoksik ilaçlar, otoimmün hastalıklar, preeklampsi ve eklampsi gibi gebelikte olan kan basıncı değişiklikleri temel sebep. Ama spesifik bir bulgusu yok.
A.Ahsen ÇETİN: Peki hocam cinsiyet bazında kimler risk altında?
Prof. Dr. Gürkan ERSOY: Cinsiyetten ziyade saydığım hastalıklar önemli.
A.Ahsen ÇETİN: Peki acile başvurma sıkılığı konusunda ne söyleyebilirsiniz?
Prof. Dr. Gürkan ERSOY: Acile çok sık başvurular olmamakla beraber literatürde başvuruların olduğunu biliyorum
A.Ahsen ÇETİN: Peki bu vakaya hangi görüntüleme yöntemleri kullanıldı?
Prof. Dr. Gürkan ERSOY: Tomografi, MR gibi görüntülemeler kullandık.
A.Ahsen ÇETİN: Son olarak bu sendrom için söyleyecekleriniz neler?
Prof. Dr. Gürkan ERSOY: Bu tip sendromlarla çok nadir karşılaşıyoruz. Ancak daha detaylı çalışmaların gerektiğini söyleyebilirim.
Nadir hastalıklar üzerine yaptığımız bu güzel röportaj için Prof. Dr. Gürkan Ersoy hocama teşekkür ederim.
Simbians Türkiye ile daha fazla diğer hastalıklar hakkında bilgiler edinebilirsiniz.