Toplumda erkeklerin en korktuğu, en çekindiği şey kendi cinsel sağlıkları konusunda sorun yaşamak ve bunun için tedavi olmaktan korkmak ve utanmak…
Bunun toplumsal baskı ve destek mekanizması eksikliğine bağlı olduğunu da düşünüyorum. Bu düşüncemi bilimsel olarak veriler de destekliyor.
Tabi ki kişilerin hayatlarında bu konuda bilinçli bir kişinin olmaması da bilinçsiz davranışların cabası diyebilirim. Zaten insanların ön yargıları çoğu hastalığın tedavisinde engel oluyor.
Ürettiğim bu içerikte erkeklerin konuşmaktan korktuğu varikosel hakkında önemli bilgiler vereceğim.

Varikosel Nedir?
Varikosel, testislerdeki damarların (venlerin) anormal genişlemesi ve varisleşmesi durumudur. Bu durum, testisleri ve skrotumu (torba) boşaltan pampiniform pleksus adı verilen venlerde meydana gelir. Varikosel genellikle sol testiste daha yaygındır ve genç erkeklerde, özellikle ergenlik döneminde sıklıkla görülür.
Türk Androloji Derneği’nin Varikosel Kılavuzu’na göre; erkeklerin %15-20’sinde görülen ve erkek infertilitesinde (kısırlığında) en sık karşılaşılan sağlık sorunudur. Genelde solda görülmekle beraber detaylı muayenede çift taraflı olma olasılığı çok yüksektir. İlerleyici testis hasarına sebep olan bu durum infertiliteyi (kısırlık) ciddi oranda etkilemektedir.
Varikosel Tanısı Nasıl Konur?
Tıbbi ve üreme öyküsünü içeren detaylı anamnez, fizik muayene ve minimum 2 tane semen analizi temel adımdır. Alınacak bu semenler arasında 7 günden az ve 3 haftadan fazla süre olmamalıdır.
Varikosel şikayetiyle başvuran erkek mutlaka ayakta muayene edilmelidir. Derecesi saptanmalıdır. Ek görüntülemelere ihtiyaç olmamakla beraber rutin endokrin testlere ve genetik testlere gerek yoktur.
Varikosel Nasıl Tedavi Edilir?
Varikoselektomide amaç; tüm damar ve yapıları koruyarak tedavi amaçlanmaktadır.
Uygulanan tedavide; varikosel nüksü ve arter yaralanmasına dikkat ederek çiftlerin gebelik ihtimallerinin de artması hedeflenmelidir.
Özellikle riskler hastaya anlatılmalıdır.
Sağlıklı bir kadının varikosel tedavisinin sonucunda eşinden gebe kalma oranı eşinin sperm kalitesine bağlı olmakla birlikte %20-69 arasında değişmektedir.
Varikosel Tedavisi Sonrası İzlem Nasıl Yapılır?
Semen analizleri tedavi sonrası en az 1 yıl süreyle ve gebelik sağlanana kadar 3 ayda bir verilmelidir.
Büyük bir çoğunluğunda infertilite durumuyla karşılaşıldığı için üremeye yönelik tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Detaylı bilgi için Türk Androloji Derneği’nin sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Yazıma son vermeden önce sağlık sorunlarının geçici ya da kalıcı olmasından öte destek mekanizmanızın bu sürece yön vereceğini unutmayın ve sizlere destek verecek kişilerle tedavi için harekete geçin…
Bu içeriğe sesli erişmek için tıklayınız.
Simbians Platformu‘nda sizin daha iyi olmanız için içerikler üretiyorum. Platformumuza kayıt olarak hastalıkları ve yazarları takip edebilir ve kişisel sağlık duvarınızı oluşturabilirsiniz.