“YENİDOĞAN ÇETESİ” konusu ile ortaya çıkan Sağlık Sektörünün bugünü ve geleceği ilgili görüşlerimi kaleme aldım.
Sağlık hizmetlerinin gerek insan gücü, gerek teknoloji gerekse fiziki imkânları çerçevesinde son yılların en önemli hamlesini gerçekleştiren Türkiye, maalesef ki son yaşanan menfur olay ile bugüne kadar ki kazanımlarını ve güçlü yönlerini bir kalemde kaybedebilecek bir güven kaybına uğramıştır. Bugüne üzülerek söylemek gerekir ki, birden gelmedik.
Aslında son yıllarda yaptığımız hatalar ve önceliklerimiz bunların yaşanmasına zemin hazırladı. Meslekte 25 yılını Kamu Üniversite Hastanesin de yönetici, son 6 yılını da Öğretim Görevlisi olarak geçiren bir SAĞLIK YÖNETİCİSİ olarak bu durumu özetlemek gerekirse;
- Sağlık kuruluşlarına yönetici seçimlerinin nerdeyse tamamı; mesleki yetkinlik ve bilgilerine bakılmadan seçilerek, alanda ‘’yönetsel yetkinlikleri’’ değil ‘’idare etme ve emirlere uyma’’ becerileri göz önüne alınarak seçiliyor. Bu da sağlık kuruluşlarının ETİK DEĞERLERİNİN göz ardı edilmesi sonucunu doğuruyor.
- İnsan kaynakları tercihlerinde de eğitim parametresi sürekli olarak ücretlendirme esası ile görüldüğünden, nitelik ve becerisi yetersiz çalışanlara yönelmeyi sağlıyor. Hemşire Yrd., Ebe Yrd., ATT gibi meslek lisesi kökenli personeller yüksek sorumluluk getiren alanlarda çalıştırılmaya devam ediyor. Maalesef ki; sağlık otoritesi bunlara karşı üç maymunu oynuyor!
- Özel sağlık kuruluşlarının personel listelerinin tamamı Sağlık Müdürlüklerinde bulunmasına rağmen, nöbet listelerinde ki görev alanları, sorumlulukları ve çalışma saatlerinin denetlenmediği biliniyor.
- Özel sağlık kuruluşlarının çeşitli büyüklüklerde çatı örgütleri bulunmasına rağmen, sektördeki çürük elmaların elenmesi konusunda sorumluluk almaktan kaçmaları ile son yaşanan skandal herkesi zor duruma düşürmüştür. Kamu otoritesinden sadece finans ve ruhsat taleplerinde bulunmak dönemi umarım ki bu olayla son bulur. Yapısal daha farklı ihtiyaçlarımızın olduğunu görüp, sürdürülebilir bir güvenilirlik için çalışmalıyız.
- Gerek sağlık kuruluşunun gerekse özellikli alanlar için verilen Ruhsatlarda özenli kontrol ve denetimlerin yapılmadığı, kurumun ismine, sahiplik durumuna göre işlem yapıldığı konusunda var olan düşünceler, son yaşanan olayla doğrulanmış görülüyor.
- Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan tüm denetimlerde (SKS Denetimleri de dâhil) takvimler aylar öncesinden bilindiği için, her şeyin denetime göre son anda düzenlendiği ve içerik açısından sürdürülebilir gerçekliğinin olmadığı ile yüzleşmemiz gerekmektedir.
- Özellikle özel sağlık kuruluşlarının aldıkları ücretlerde (fark ücretleri dâhil) fiyat tarifelerinin ve mevzuat gereği kuralların uygulanmadığı son yıllarda çok defalar konuşulmuştur. Hatta özel sağlık kuruluşlarından memnuniyet oranını düşüren en önemli parametrenin ücret politikaları olduğu OHSAD yetkilileri tarafından çeşitli platformlarda defalarca ifade edilmiştir. SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında yasal sınır olan %200 fark ücretini uygulayan nerdeyse hiçbir kurum kalmamıştır. Bu konuya dair olarak gerek Sağlık Bakanlığına gerekse SGK’na yapılan hasta başvuruları ortadayken kamu denetim görevini etkin olarak yerine getirmemiştir. Öncesinde şikâyete bağlı olarak SGK tarafından yapılan denetim ve yaptırımlar, Tüketici Hakem Heyetlerine devredilerek sürecin zorlaştırılması ve uzaması sağlanmıştır. Bu da sağlık kuruluşlarının cesaretlerini ve kural dışı uygulama yapmalarını teşvik etmiştir.
- Özel sektör için ücretlendirme ve fark ücretleri, kamu sektörü için performans uygulamalarında çok hızlı yapısal değişiklikler yapamazsak, Kanıta Dayalı Tıp Uygulamaları ve Etik Kurallardaki deformasyon sektörün toplumsal değerini de yok edecektir.
- Sağlık Bakanlığının, planlayıcı ve denetleyici olma özelliği son yaşanan bu olayla da görülmüştür ki, yok hükmündedir. Bu da sektörün en önemli özelliği GÜVEN KAYBINI arttıracaktır. Sağlık hizmetlerinin en önemli tarafı KAMUSAL hizmet olmasıdır. Bunu güçlü kılan şeyse, Sağlık Bakanlığının varlığıdır. Şimdi gerek kamu gerekse özel sektör sağlık kuruluşları açısından en zor taraf; Sağlık Kuruluşlarına ve Sağlık Profesyonellerine GÜVENİ TEKRAR NASIL SAĞLAYACAĞIZ olmalıdır.
Simbians’ta yer alan hastalıklar ve sağlık durumları hakkında daha fazla bilgi edinin.