Dergimizin bu sayısında sizlere ‘Yeşil Hastane’ kavramından bahsedeceğim. Yeşil hastane kavramına geçmeden önceyse hastane kavramından ve bize sağladığı faydalardan bahsetmek istiyorum.
HASTANE NEDİR?
Bir ülkenin, bir toplumun en temel kaynağı bizlerdir, yani insanlar. İnsanların da en büyük zenginliği elbette sağlıktır. Çünkü sağlık sorunu en alt seviyede olan insanların yaşadığı toplumlarda her anlamda sağlıklı yapılar oluşturur ve bunu geliştirmeye devam eder. Peki, herkes sağlıklı olursa hastane dediğimiz kavram hangi noktada hayatımıza girecektir?
Hastaneler toplum içerisindeki bireylere çeşitli sağlık hizmetleri sunan kuruluşlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastaneler başta hasta ve yaralılar olmak üzere; sağlık durumunu kontrol ettirmek ve bilgi almak isteyenler için tıbbi, rehabilite, bakım vb. hizmetleri ayaktan ya da yatarak sunan yedi yirmi dört hizmet veren kuruluşlardır. Bu yüzden de kurulmuş olan sistemin en önemli zeminini oluşturmaktadır. Hastane kelimesine anlam olarak baktığımız zaman da sağlık yurdu olarak karşımıza çıkar fakat hastaneler karmaşık ve çok boyutlu yapılara sahip organizmalardır. Çünkü farklı sosyokültürel ve demografik özellikler taşıyan her türden bireye hizmet veren yapılardır. Bu nedenle de daha geniş bir topluma daha iyi hizmet vermek için hastaneler de teknolojiyi takip eden yapılardır.
Teknolojinin gelişmesi, enerji kullanımının artması vb. nedenler dolayısıyla hastanelerde yeşil kavramından yola çıkılarak oluşturulan yeşil hastaneler karşımıza çıkmaktadır. Gelin şimdi yeşil hastanelerin ne olduğunu ve ortaya çıkış sürecinden bahsedelim.
YEŞİL HASTANE NEDİR VE NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?
Dünya geliştikçe teknoloji kullanımı arttıkça bununla bağımlı olarak tüketilen enerji de doğru orantılı olarak artış göstermektedir. Hastanelerse bu enerji kullanımında en ön sıralarda karşımıza çıkan yapıtlardır. Çünkü kullanılan tıbbi cihazlar, elektrikli aletler vb. malzemeler 7/24 kesintisiz olarak kullanılmaktadır. Hepimiz de tahmin ederiz ki iş böyle olunca hastanelerde kullanılan enerjiyi israf etmek yerine enerjiyi verimli hale getirmek için çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Yeşil hastane kavramı da tam olarak bu noktada devreye giren bir kavramdır.
Yeşil hastane kavramı hastanelerde kullanılan atıklar, enerji tüketimi, su tüketimi gibi faktörler düşünüldüğü zaman çoğumuzun da bildiği ve toplum için önemli olan geri dönüşümde de kullanılan yeşilin önemini ortaya çıkarmıştır. Yeşil kavramı kesintisiz çalışan ve sürekli bir sirkülasyon içerisinde olan hastaneler içerisinde kullanılan kaynaklara, suya, enerjiye vb. birçok faktöre alternatif bir yöntem oluşturmak ve kullanılmakta olan bu malzemelerin etkili ve verimli olacak şekilde kullanılmasını sağlayarak hem oluşacak israfın önüne geçmek hem de hastane binalarının çevre dostu olarak tasarlanmasına yönelik geliştirilen bir yöntemdir.
Hastanelerde kullanılan bu yöntemde aslında sadece enerjiye yönelik olan tasarrufun yanı sıra hastanelerin çevresinin kullanım olarak uygun olmasını, hastane içerisinde kullanılan malzemelerin israfının azaltılmasında, hastanede çıkan hem tıbbi atıkların hem de tıbbi olmayan atıkların dönüşümü, hastane çevresinin hem hastalar için hem de çalışanlar için güzel bir şekilde yeşillendirilmesi vb. konularda kullanılan ve faydasının da oldukça görüldüğü bir yöntemdir.
YEŞİL BİNALAR VE SAĞLADIĞI FAYDALAR
Teknolojinin verimli kullanılmasını sağlar.
Yeşil binalar dediğimiz binalarda diğer normal binalarda genel anlamda bulunmayan kullandığımız elektriği, suyu vb. diğer şeylerin verimli olarak kullanılmasını sağlayan teknolojiyi bir çatı altında toplamaktadır. Böyle olunca da kullanılan her şey hem verimli hem de israfa yol açmayacak şekilde kullanılır hale gelmektedir.
Kolay bakımları vardır.
Yeşil binalara baktığımız zaman kolay bakımları vardır. Çünkü en basit anlamda bakacak olursak boyaya ihtiyaç duymazlar. İş böyle olunca da paradan ve zamandan tasarruf sağlamaktadırlar.
Geri dönüşümlü bir yatırım söz konusudur.
Yapılan bir yeşil binanın kullanım süresine bakacak olursa 50-100 yıl arasında olacak şekilde karşımıza çıkmaktadır. Tasarruf ve verimlilik için kullanılan bu binalara güneş paneli yerleştirerek bu binaların kullanım süresini iki katına çıkarmakta mümkün olmaktadır. E hal böyle olunca da yeşil binaların yatırım açısından çok önemli bir faktör olduğunu da unutmamamız gerekir.
Hava kalitesini iyileştiren iç ortam mevcuttur.
Binalarda kullanılan her şey tasarruf ve kullanılan malzemenin verimliliği yönünden tasarlandığı için ortamda kullanılan havanın kalitesi de sağlıklı malzemeler ile iyi hale getirilmektedir. Bunun yanında dikkat edilen bir unsur olarak yeşil binalarda kullanılan yakıtlar fosil yakıtlardan ziyade güneş enerjisi ya da rüzgar enerjisinden faydalanılan yakıtlardır.
Kaynaklar
Gözde T., Okan Ö, Gamze B. Çevre Dostu Hastaneler: Hastaneden Yeşil Hastaneye, Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi 2013.
Cenk Hilmi K., Özden G. Yeşil Hastane Kavramı ve Türkiye’deki Son Kullanıcıların Beklentileri Üzerine Bir Hastane Örneği