Florence Nightingale “Hemşirelik Üzerine Notlar” kitabında çevre kuramıyla iyileştirici bir çevrenin önemliliği üzerinde durmuş ve iyileşme koşulları oluşturmada hemşireliğin sorumluluğu olduğunu ifade etmiştir. Özellikle Nightingale, bakımın iyileştiren bir çevreyle destek aldığında, kişinin iyileşme durumunda ve aşamasında önemli bir farkın ortaya çıktığını belirtmiştir.
Hemşirelik Üzerine Notlar Kitabından
Hemşirelik Üzerine Notlar kitabında kuramını aşağıdaki şekilde beyan etmiştir.
Saf temiz hava
Soluduğu havanın, kendisini üşütmeden dışarıdaki hava kadar saf kalmasını sağlamak.
Saf su
Çok kirli türden kuyu suyu evsel amaçlar için kullanılır. Ve salgın hastalık kendini gösterdiğinde, bu tür suyu kullanan kişilerin acı çekmesi neredeyse kesindir.
Etkili drenaj
Kanalizasyon, salgın hastalıkların ve sağlıksızlığın eve yerleştirildiği bir laboratuvardan başka bir şey olmayabilir.
Temizlik
Hemşireliğin büyük payı temizliği korumaktan oluşur.
Işık (özellikle doğru yoldan güneş ışığı)
Hastalıkların tedavisinde ışığın yararı çok etkilidir.
Çevresel teorisinde ayrıca sessiz veya gürültüsüz ve sıcak bir ortam oluşmasının ve hastanın diyet ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, gıda alım zamanının belgelenerek hasta üzerindeki etki durumlarının değerlendirilmesi vurgulanmaktadır.
Nightingale’e göre iyileşme ortamı içsel ve dışsal diye iki boyutta oluşur. Nightingale içsel iyileşme ortamının kapsamını bakım, varolma, derin dinleme, merhamet, içtenlik, dürüstlük, sevgi, yaratıcılık, zarafet, hayal, güven, öz-farkındalık, akıl-beden-ruh bütünlüğünü kavrama, kendi ve başkaları için hizmet bilinci, öz-bakımın ve sağlığın yükseltilmesini teşvik etme, iyileştirici ilişkileri destekleme şeklindedir. Ayrıca dışsal iyileşme ortamının yapısından etkilenip onlarla yakın bağ kurmak olarak ifade etmiştir. Nightingale dışsal iyileştirme ortamını ise mahremiyet, aile alanları, iletişim, ısı konforu, renk ve doku, ışık, gürültü kontrolü, doğa görüntüsü, hava kalitesi ve havalandırma ve integratif uygulamalar biçimlendirmelidir.
Nightingale’nin dünyayı geçmişten günümüze etkilediği alanlar bu şekildedir.
- Nightingale’in en önemli katkısı, modern hemşireliğini kurmadaki rolüdür. 1965’ten bu yana, 12 Mayıs Uluslararası Hemşireler Günü her sene doğum gününde kutlanmaktadır.
- Hindistan Cumhurbaşkanı, her yıl Uluslararası Hemşireler Günü’nde hemşirelik profesyonellerini “Ulusal Florence Nightingale Ödülü” ile onurlandırmaktadır. 1973’te kurulan ödül, özveri, samimiyet, özveri ve şefkatle nitelendirilen hemşirelik profesyonellerinin üstün hizmetlerinin tanınması amacıyla verilmektedir.
- Nightingale Yemini, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hemşirelerin eğitimlerinin sonunda rozet takma törenlerinde okudukları Hipokrat Yemini’nin değiştirilmiş bir versiyonudur.
- 2016 itibarıyla Florence Nightingale Bildirgesi 106 ülkeden 25.000’den fazla imzacı tarafından imzalanmıştır.
- COVİD-19 sırasında , kritik bakıma ihtiyaç duyan hasta sayısındaki beklenen artışa hazırlık olarak bir dizi geçici NHS Nightingale Hastanesi kuruldu.
- Nightingale, 2002 yılında İngiltere çapında yapılan bir oylamanın ardından BBC’nin 100 En İyi Britanyalı listesinde 52. sıraya yerleşti. 2006 yılında Japon halkı Nightingale’i Japonya’daki En İyi 100 Tarihi Kişi listesinde 17. sıraya yerleştirdi.
Simbians’ta yer alan hastalıklar ve sağlık durumları hakkında daha fazla bilgi edinin.
Kaynaklar
Boz, İ. (2018). İyileştirici bakım çevresi. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(1), 56-61.
Florence N. (1860). Hemşirelik Üzerine Notlar: Nedir Ve Ne Değildir. D. Appleton And Company. New York.
Hardy, S., Corones, A. (2017). Hemşirenin üniforması etopoietik moda olarak. Moda Teorisi. 21 (5): 523–52.
Crathern, AT. (1953). “Hastalar İçin” Detroit’te Cesaret Modaydı: Kadınların Detroit’in Gelişimine Katkısı 1701’den 1951’e . Wayne University Press. s. 80-81.