İçerik Akışı
Tuvalete çıkmak hepinizin ihtiyacıdır. Bu ihtiyaçlarınızı rahat hijyenik bir ortamda sağlıklı bir şekilde gidermek de hepinizin hakkıdır.
Tuvaletler temiz olabilir fakat hijyenik mi?
Tuvalet hijyeni tuvalete girdiğiniz andan itibaren başlar tuvaletten çıktığınız ana kadar her aşamanızda dikkat etmeniz gereken bazı uygulama ve önlemleri kapsamaktadır.
Genel Tuvalet Hijyeni
Bu önlemleri sıralamamız gerekirse;
- Tuvalete girmeden önce tuvalette tuvalet kâğıdı bulunmayabileceğinden veya bulunsa bile tuvaletler yıkanırken mikropların havaya kalkıp tuvalet kağıdına yapışabileceğinden dolayı cebinizde tuvalet kâğıdı veya peçete bulundurunuz.
- Genel tuvaletlerde bazen sular kesik ve musluklar bozuk olabileceği için girmeden önce yanınıza el dezenfektanları (kolonya, el temizleme jeli) alabilirsiniz.
- Tuvalete girince önce bireysel sağlınız ve bulaşıcılığı önlemek için ellerinizi 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayınız ve kurulayınız. Sonrasında tüm tuvaletlere hızlıca bir göz gezdiriniz en temiz ve kuru görüneni mümkünse alaturka olanı seçip giriniz. Eğer hiçbiri temiz görünmüyorsa daha fazla dikkat etmeniz duvarlara ve kapı kollarına dokunmamanız gerekmektedir.
- Tuvalete oturmadan önce sifonu çekiniz. Tuvalet klozet ise kapağı kapalı bir şekilde çekiniz. Tuvalet kirli gözüküyorsa çıplak el kullanmadan peçete ile tuvalet fırçasını tutunuz, su ile yıkayınız. Tuvaleti mümkün olduğunca uzak durarak yıkayınız bu sayede mikropların yüzünüz ve ağzınıza kaçmasını engelleyebilirsiniz. Klozet kapağını tutmak için tuvalet kâğıdı kullanınız çünkü klozetin içi dışından daha kirlidir ve sonrasında tuvalet kağıdını çöpe atınız. Klozet kapağının örtüsü yok ise klozet kapağının üzerine tuvalet kâğıdı örtebilirsiniz. Tuvalet kapağı için örtü kullanmanız size genital ve cilt enfeksiyonlarının bulaşmasını büyük ölçüde engelleyecektir. Tuvalet ihtiyacınızı tuvaletlerin daha temiz kalmasını sağlamak, boşaltımı kolaylaştırmak ve hızlandırmak için ayakta değil oturarak yapmalısınız.
- Tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra genital bölgenizi kötü kokulardan arındırmak, idrar yolu ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korumak için taharetlenmeyi veya silme işlemini önden arkaya doğru yapınız, yani vajinadan makata doğru yapınız. Eğer bu işlemi ters yönde yaparsanız mikropların makat bölgesinden vajinaya buluşmasına neden olursunuz.
- Genital bölge temizliğinde vajinanıza direk hortumla veya maşrapa ile su tutmayınız ve parmağınızı sokarak yıkamayınız. Sabun veya deterjan kullanmayınız. Bu işlemleri yapmak vajinanın asidik ortamının bozarak ve enfeksiyonlara yakalanma riskine sebep olabilir.
- Taharetlenme işleminden sonra genital bölgenizi mutlaka kurulayınız. Genital bölgenizi kuru tutmak mantar enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar.
- Tuvalet ihtiyacınızın giderdikten sonra ellerinizi bol su ve sabun (tercihen sıvı sabun) ile tırnak altları, parmak araları ve avuç içleri dahil 30 saniye boyunca gerekirse sıkılmamak için şarkı söyleyerek dikkatlice yıkayınız.
- Ellerinizi yıkadıktan sonra mutlaka kurutmalısınız. Muslukları tuvalet kağıtları ile kapatın elinizi kuruladığınız kâğıt havlu ile musluğu kapatmayın ikisi için ayrı tuvalet kâğıdı kullanınız. El kurutma makinaları gerektiği kadar hijyenik kurutmadığı için bunun yerine el dezenfektanları (alkol bazlı el temizleme jelleri) kullanılması daha hijyeniktir.
- Tuvaletten çıkarken etrafa çok temas etmemeye dikkat ediniz. Kapı kollarını küçük tuvalet kâğıdı veya el kurutma kağıtlarıyla tutarak kapatabilirsiniz.
- Tuvaleti kullandıktan sonra çöplerinizi mutlaka çöp kutusuna atınız. Tuvaletleri nasıl bulmak istiyorsanız lütfen siz de öyle bırakınız. Tuvaletler ile ilgili bir sorun varsa mutlaka yetkili kişilere bilgi veriniz.
- Ayrıca cep telefonları ile tuvalette zaman geçirmek hijyen ve sağlık açısından uygun değildir.
Genital Bölge Hijyeni
Tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra sağlık açısından genital bölgenizin de hijyeninin sağlanması gerekmektedir. Genital bölgenizin hijyeni için ayrıca şunlara da dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Genital bölgenizi günde 2 defa sabah ve akşam olmak üzere bol temiz su ile yıkayınız.
- Adet dönemlerinde pedlerinizi 4-8 saatte bir değiştiriniz. Mümkün olmadıkça tampon kullanmayınız. Böylelikle hem rahatsız edici kötü koku oluşmayacak hem de enfeksiyon oluşma riskini azaltmış olacaksınız.
- Genital bölgenizin kıllarını çok uzatmadan ağda, jilet vesaire yöntemlerle tıraş ediniz. Bu sayede hem terleme ve kötü kokuların önüne geçmiş hemde enjeksiyonların oluşumunu engellemiş olursunuz.
- İdrar ve dışkı yapma ihtiyacınızın geldiğini hissettiğinizde ertelemeyiniz. İdrar ve dışkınızın yapılması zararlı bakterilerinin vücudunuzdan atılmasını sağlayacaktır.
- Vajinanızın asitik ortamını dengelemeniz için sağlıklı beslenmek ve probiyotiklerin (yoğurt, turşu vb.) tüketilmesi gerekmektedir. Bu şekilde beslenerek vücut direncinizi yükseltmiş ve vajinal enfeksiyonlara karşı korunmuş olursunuz.
- Sigara ve alkol kullanmayınız. Sigara vajen dokusunun yapısını bozarak enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır. Alkolde vücut direncinizi düşürerek uykusuzluk, vajinit ve bunun gibi daha birçok kötü hastalıklara sebep olmaktadır. Bunun yanında tuvalette kullanımı etraftaki mikropların solunum, boşaltım ve diğer yollarla vücudunuza girmesine sebep olmaktadır.
- Genital bölgenin nefes alması ve terlemenin azalması için sentetik iç çamaşırları yerine pamuklu olanlarını tercih ediniz. Ayrıca pantolon, tayt ve iç çamaşırı gibi giysilerin sıkan, dar olanlarını değil rahat ve bol olanlarını giyiniz.
- Sağlığınızı koruyabilmeniz için genel tuvalet hijyeni konusunda farkındalığınızı arttırmanız şarttır. Bu konuda da en büyük sorumluluk sizlere düşmektedir.
Simbians’ta yer alan diğer hastalıkları ve sağlık durumlarını keşfedin.